A nők végzete: ezt az 5 egészségügyi problémát diagnosztizálják gyakran

A nők végzete: ezt az 5 egészségügyi problémát diagnosztizálják gyakran

Címlap / Életmód / Egészség / A nők végzete: ezt az 5 egészségügyi problémát diagnosztizálják gyakran

1. Szívproblémák

Csak az Amerikai Egyesült Államokban minden negyedik nő halálát szívelégtelenség okozza, és ez sajnos a világ más pontjain is komoly gondot okoz: az EU-ban például 2016 óta jelentős növekedés lépett fel a szívproblémákkal küzdők számában. Noha ezek a betegségek a férfiakat sem kímélik, a nők ugyanennyire ki vannak téve ennek a betegségnek.

Az elégtelenség, érelmeszesedés és későbbiekben egy infarktus kialakulásához számtalan tényező vezet: a kezeletlenül hagyott magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a zsíros étrend és a kevés mozgás egyaránt növelheti a szívbetegségek kockázatát. 

2. Mellrák

A világ női népességének sajnos komoly részét érinti a mellrák jó- vagy rosszindulatú formája, amelynek kiváltó oka nagyon sokrétű lehet. Az életkor például nagy kockázatnövelő tényező, hiszen az emlőrák jelentős részét 50 éves kor felett diagnosztizálják, de 30 év felett egyre gyakoribbá válik a nők körében, ezért sosem lehet túl korán kezdeni az önvizsgálatot.

Mellrák szűrése mammográfiával
pixelfit/istockphoto.com

Pláne igaz ez akkor, ha örökletes mellrákról beszélünk: amennyiben a családodban volt olyan, aki küzdött vele, nálad is megnő a kockázata. De növelheti a kialakulási esélyeket a hormonális fogamzásgátló szedése, a késői terhesség, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is.

3. Méhnyakrák és petefészekrák

Sokan nem tudják, mi a különbség a petefészek- és a méhnyakrák között, pedig mindkettőt gyakran diagnosztizálják, és nem csak idősebb korosztálynál! A méhnyakrák a méh alsó részében alakul ki, míg a petefészekrák a petevezetékekben jelenik meg elsőként.

Noha mindkét egészségügyi probléma hasonló tünetekkel és fájdalommal jár, addig a méhnyakrák furcsa folyást és szexuális együttlét közbeni fájdalmat is okoz. Sokszor a tünetek viszont olyannyira gyengék, hogy észre sem vesszük őket, ezért nem fordulunk orvoshoz. A megelőzésben viszont ezért jut óriási szerep az éves rákszűrésnek, kontrollnak!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást