A leggyakoribb hibák a napozószerek használatakor

A leggyakoribb hibák a napozószerek használatakor

Címlap / Életmód / Egészség / A leggyakoribb hibák a napozószerek használatakor

Tudtad, hogy egész évben szükséged lenne UV-védelemre? A jó idő beköszöntével meg aztán pláne! Csokorba szedtük azokat a hibákat, amelyeknek az elkövetésekor grillcsirke módjára megpirulhatsz – hiszen te nem ropogós leszel ettől, hanem már egyetlen leégés hatására is lényegesen megnövekszik nálad a bőrrák kockázata…

Túl keveset viszel fel

Mindenkinek megvan a maga magyarázata arra, hogy miért használ kevés napozószert. Van, aki az árát sokallja, míg mások nem óhajtanak „ragacsosak” lenni.

Olyanok is akadnak, akik például a termék illatát nem szeretik. Pedig a leégést kockáztatod, ha az egész testeden egy felespohárnyinál csekélyebb mennyiséget oszlatsz el.

A szakértők szerint ez az iránymutatás egyaránt igaz a tej, az olaj és a spray állagú készítményekre.

Túlzott spórolás esetén sajnos nem élvezheted a feltüntetett faktorszám nyújtotta védelmet. Az arcodra ezen felül még legalább földimogyorónyi kell.

Ha néhányszor segítségül hívod a poharat a méricskéléshez, utána már szemmértékre is működni fog a dolog. Biztosan megtalálod azt a terméket, aminek az árfekvése, az állaga és az illata is jó!

Csak egyszer kensz

Ha huzamosabb időt töltesz a szabadban, nincs olyan napozószer, aminek elegendő lenne a csupán egyszeri alkalmazása.

Amennyiben több mint két órát vagy kint, vízbe mész, esetleg nagyon megizzadsz, kend be magad újra! Figyeld a címként a „vízlepergető” és a „vízálló” szavakat!

Előbbi azt jelenti, hogy néhány csepp folyadék még nem csorbítja a védelmet, de fürdés közben csak utóbbi véd meg – és azt is megint fel kell vinni, miután a partra evickéltél. A legtöbben egyébként emiatt szoktak leégni a strandon.

Nem értik, miként sülnek pecsenyepirosra, ha reggel szorgalmasan bekenték magukat… Ez nagyjából olyan, mintha reggeli után se ebédelni, se vacsorázni nem akarnál, hiszen már ettél.

Rossz faktorszámot használsz

Rendkívül sokféle faktorszámú készítmény közül választhatsz a boltokban.

Akár hiszed, akár nem, az SPF értéke nem azt mutatja meg, hogy az adott termék mennyire védi meg a bőrödet. Azt jelzi csupán, hogy az UVB-sugarak hány százalékát blokkolja.


Mi ellen véd? 7 fontos kérdés és válasz a naptejről


Még egy bődületesen magas, 100-as faktorszámú naptej is csak a sugárzás 98%-át képes kiiktatni, míg egy 30-as annak 95%-át. Teljes védelmet nyújtó kence nincs, legalábbis egyelőre.

Válassz olyan fajtát, ami az UVA és az UVB-sugárzás ellen egyaránt véd, hiszen csak így előzheted meg a bőrrákot, illetve a korai öregedést!

Nem hagyod beszívódni

A napozószerek nem úgy működnek, hogy kimész a strandra, gyorsan felhordod őket a bőrödre, aztán már rohanhatsz is a vízbe.

Ezeket a krémeket, olajokat és permeteket gondosan be kell masszírozni a bőrbe, s lehetőség szerint várni egy negyedórát, mielőtt kilépsz a napra, hogy a hatóanyagok aktiválódni tudjanak.

Spray használatakor különösen figyelj oda az egyenletes eloszlásra – pláne, ha a folyadék átlátszó.

A szórófej hiába gondoskodik róla, hogy a kozmetikum szétszóródjon a bőrödön, mert így is sok négyzetcentiméter maradhat ki, ha hanyagul bánsz vele.

A bemasszírozás ebben is segít, tehát biztosra mehetsz.

Nem kensz a ruhád alá

Mennyire lepődsz meg rajta, ha eláruljuk: egy fehér póló mindössze 3-as faktorszámnak megfelelő védelmet nyújt? Ami ráadásul csökken, ha az anyag nedves lesz.

Napozószerre tehát a bikini, a napszemüveg és a kalap használata mellett is szükséged van.

A modern kencék már nem tesznek kárt a kedvenc cuccaidban, a bőröd viszont súlyos sérülést szenvedhet, ha valamilyen kifogást találsz a kenegetésre.

Fontos, hogy ezeket a területeket az újbóli alkalmazás során se hagyd ki, különben baj lehet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást