Életmód / Egészség

A leggyakoribb hasmenéses fertőzések

A hasmenés igen kellemetlen tud lenni, és az emberek nagy részénél inkább nyáron jelentkezik, mivel a meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, vagy egyszerűen csak egy utazás alkalmával, más baktériumflórával találkozunk, mely a gyengébb immunrendszerű embereket kicsit megbetegíti.

Sok oka lehet

A hasmenésnek sok egyéb oka is lehet, nem csak vírus, baktérium. Ilyen a stressz, egyes ételek elleni túlérzékenység, pajzsmirigy túlműködés, gyógyszerek, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, vagy épp a magnézium és C-vitamin túladagolása.
Ilyenkor elég az alapbetegséget megszüntetni, és semmiképp sem szabad kezeletlenül hagyni a dolgot, ugyanis egy kis idő után a kiszáradás veszélye is fennállhat.

Szalmonella, a nagy mumus

Folyamatosan találkozunk a szalmonella vírussal, annak különböző fajtáival, kisebb dózisokban, mely nem betegít meg minket. A nyers húsok, a tojás felületén található. Ezért illik mindkettőt alaposan megmosni felhasználás előtt.
A bél és nyirokrendszert terheli meg jelenlétével. A tünetek 8-48 órán belül jelentkeznek, melyek lehetnek nagyon, vagy kevésbé súlyosak. A betegség lezajlása után ízületi gyulladás alakulhat ki, a vírus elleni ellenanyag termelés hatására.

A calicivírus

Ez a fertőzés közvetlen módon terjed, a hányadékkal és széklettel ürül ki a szervezetből. Ezért a higiénia nagyon fontos. Ne csak mosdóhasználat után, hanem előtte is mossunk kezet, és ne fogdossuk feleslegesen a nyilvános helyeken például a kilincset, amit rengeteg ember érint meg.
A gyomor-bélhurutok 30-40 százalékáért ez a vírus a felelős. A tünetek megjelenése előtt elkezd fertőzni, így elmondható, hogy eléggé fertőző. Az immunitás rövid ideig tart, mert a vírus folyamatosan változik.

Rotavírus

Ez az egyik legveszélyesebb fertőző betegség a gyerekekre és idősekre nézve, mivel könnyen okoz kiszáradást. Évente 1 millió csecsemő hal meg e miatt a vírus miatt. A kutatások szerint a higiéniai szabályok betartása nem csökkenti nagymértékben a fertőzés veszélyét.
Hatásos védekezési mód az oltás, ami Magyarországon is kapható. 3-5 éves korra szinte minden gyerek átesik a betegségen, de csecsemőkorban a legveszélyesebb. A betegség lefolyása agresszív, és rövid ideig tart, 3-7 napig. Egyetlen veszélye a nagy folyadékveszteség.

A hasmenés elleni gyógyszerek

Legyen bármilyen jellegű hasmenéses fertőzése az embernek, jó ha tudjuk, hogy nem szerencsés használni. Felnőtteknek sem, ám gyerekeknek csak orvos utasítására hasznos. A hasmenés alkalmával a bél tartalmával együtt ürül a vírus is a szervezetből.
Ha a hasmenést idő előtt, vagy ok nélkül szüntetik meg, ezek a vírusok, baktériumok a bélrendszerben ragadnak, ami további problémákhoz vezet. Emiatt érdemes minden komolyabbnak tűnő hasmenéssel orvoshoz menni, aki – ha jónak látja – elrendeli a székletvizsgálatot.

Természetes megelőzés

Mindig jót tesz, de ilyenkor megelőzés céljából igen hatásos tud lenni, ha rendszeresen fogyasztunk fokhagymát. Ez csak arra jó – és az nem kevés -, hogy az esetleges enyhébb fertőzéseket megszüntesse, javítsa az immunrendszert. Természetesen a kellő mennyiségű gyümölcs, az abban lévő vitaminok is ellenállóbbá teszik a szervezetet.

Ha már megtörtént a baj, és természetes módon szeretnénk megszüntetni a hasmenést, a cukor nélkül fogyasztott áfonyalevél tea a legjobb megoldás. Ha továbbra sem szűnik, mihamarabb keressük fel háziorvosunkat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást