A legegyedibb babanevek, amiket valaha anyakönyveztek

A legegyedibb babanevek, amiket valaha anyakönyveztek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legegyedibb babanevek, amiket valaha anyakönyveztek

Termések, állatok, kis izék

Érdekes belegondolni, hogy vajon mi járhat a fejében annak a szülőnek, aki Babérnak, Fahéjnak vagy épp Rozmaringnak nevezi el a gyermekét, mindenesetre a fűszernövények több fajtáját anyakönyvezték már az évek során hazánkban.

A fentiek mellett már bejáratott név a Sáfrány, Majoranna vagy akár Ánizs is, a Gyömbérnek pedig az angol verziója is anyakönyvezhető, méghozzá Dzsindzserként.

Természetesen a gyümölcsök is ihlettek már meg szülőt névadásra, és itt nem az Almára gondolunk, hanem a sokkal szokatlanabb Dióra, Barackra, Cseresznyére, Eperre, Bodzára vagy Gesztenyére.

Film- és mesehősök

A Gyűrűk ura trilógia általában a férfiak körében népszerű, így gyaníthatóan az apukák keze lehet a dologban, hogy Magyarországon is él legalább egy Frodó vagy Gandalf, de a kis Anakin esetében is úgy sejtjük, hogy a Star Wars-rajongó papa volt a hunyó.

Persze, a hagyományosabb történetek is megihlették már a szülőket névadáskor, ennek köszönhetően egy Hófehérke is él valahol, akinek remélhetőleg vidámabb élete van, mint a Grimm-mese hősének.

A magyar költészet is rengeteg lehetőséget kínál, mellyel, ha tehetik, élnek is a szülők. Weöres Sándor Bóbitájára minden bizonnyal sok gyerek hajtja álomra a fejét – talán köztük van a kis Bóbita is, az ő szüleinek ugyanis végül engedélyezték ezt a nevet, miután több éven át visszadobta az Akadémia.

Magyarosított nevek

A hazai anyakönyvezés szabályai szerint a külföldi eredetű neveket a magyar helyesírásnak megfelelően kell írni, és talán a Dzsenifer így leírva már nem lep meg senkit, de a már említett Dzsindzser, vagy éppen Nenszi és Zsüsztin nevét olvasva azért kikerekedik az ember szeme.

A fiúnevek között már megszoktuk a Kevint, amit legalább ugyanúgy kell írni, mint eredetileg, még ha a hangzása idegennek is hat. A kis Kevin pedig jó barátságot köthet nem csak Mátéval vagy Bencével, hanem Brájennel, Kventinel, Krisztoferrel, Nikolasszal vagy Rokkóval is.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást