8 régen gyakori, gyönyörű keresztnév, amit ma egyetlen baba sem kap

8 régen gyakori, gyönyörű keresztnév, amit ma egyetlen baba sem kap

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 régen gyakori, gyönyörű keresztnév, amit ma egyetlen baba sem kap

Női nevek:

Margit

Jelentése: gyöngy.

Az össznépesség körében még a 10 leggyakoribb női név között szerepel, újszülöttek körében viszont nagyon ritka, és a népszerűségi tendencia továbbra is csökkenőben van. Így görög eredetű latin Margareta megmagyarosodott alakja a valaha leggyakoribbnak számító nevek között ma a legritkább, a becézéséből önállósult Gréta viszont újabban kimondottan gyakori lett.

Éva

Jelentése: ismeretlen, a népies magyarázat szerint életet adó, minden élők anyja.

Míg az össznépesség körében az első tízben szerepel, meglepő módon a bibliai név az újszülöttek körében az MTA statisztikája szerint az „elég ritka” kategóriába esik, és a tendencia további csökkenést mutat. Elképzelhető azonban, hogy ez megváltozik, hiszen a hagyományos és rövid, egy vagy két szótagos női neveknek az utóbbi években ismét kezd divatja lenni.

Erzsébet

Jelentése: Isten az én esküm, Isten a teljesség.

Az első tízből szintén az „elég ritka” kategóriába eső nevet manapság nem sok újszülöttnek jegyzik be, a rokon Izabell, Ella és Liza nevek viszont ott vannak a népszerűségi listák élbolyában.

Nagy a valószínűsége, hogy a héber eredetű név ezekben a formákban fog inkább továbbélni.

Ilona

Jelentése: fényes, sugárzó.

A Heléna régi, megmagyarosodott formája. Míg sokáig a legnépszerűbb nevek között volt, az újszülöttek körében már az „elég ritka” kategóriába esik, és népszerűsége csökken. Önállósult becézett változatai, rokon nevei sem gyakoriak.

Oldalak: 1 2

»

9 hozzászólás

 • Norbi
  2020.10.19., 11:04

  A Margit és az Erzsébet számomra rideg hangzású nevek.

  Válasz
 • Czebe Toth Erzsébet
  2020.10.19., 12:52

  Ha történetesen magyar névről (vagy szóról) van szó, a cikk írói azonnal hozzáfűzik, hogy
  “bizonytalan, vagy ismeretlen eredetű” Ezektől már felfordul a gyomrom…

  Válasz
 • Háry László
  2020.12.08., 07:57

  A régi-rideg- magyar hangzású nevek mellett mennyire “kellemesebb” az Isaura, Esmeralda, Jennifer, Evidencia-fiúknak a Ricardo, Escamillo, Donjuan és Pizarro…

  Válasz
  • Roszival Miklós
   2021.01.20., 14:57

   A “kellemességet” még fokozni lehet fonetikus átírással: Dzsenifer, Dzsenisz, Dzsindzser, Ketrin, Dzsasztin, Dzserald, Dzsínó, Dzsúlió, Rodzser, – hogy csak egy párat említsek az ötcsillagos telitalálatok közül.

   Válasz
   • Háry László
    2021.04.01., 17:43

    Dzsínó, Dzsúlió! Ha azonnal nem adjátok vissza Dzsindzsernek a döglött egeret-amit talált- estére nem viszlek el benneteket a Mekibe és ehetitek anyátok babfőzelékét!

    Válasz
 • Várszegi Rozália
  2020.12.08., 08:24

  Az én nevem nagyon szép Rozália,de ezt a nevet sem hallom a mai gyerekeknél.Mindenki kacifántos agyament neveket ad a gyerekének.

  Válasz
 • Várszegi Rozália
  2020.12.08., 08:26

  Az én nevem Rozália,nagyon szép név,de nem találkozom ezzel a névvel sem az új generációban.Mostanában az agyament idétlen neveket részesítik előnyben.

  Válasz
 • Joó István
  2021.04.01., 19:23

  Ott adja fel a magyar a magyarságát mikor nyugaton de főleg amerikában készült filmekből adnak nevet saját gyermekeiknek. Én ezt csak a nyugat majmolásának tartom. Mitől nem jó a Lajos,Károly, Mária,Erzsébet? Hol adnak az amcsik Magyar keresztnevet saját gyerekeiknek, a térképen sem tudnának talán oda bökni hol van Magyarország, de föltételezem a saját államaik névsorát sem tudnák felsorolni.

  Válasz
 • janika
  2021.04.01., 20:36

  zadolfis ridkanév
  alig agyák valakinek it nálunk
  de a janikais kevésember kapja
  és anök közöt a janika mékritkáb

  Válasz

Írj egy hozzászólást