Kikapcsolódás / Szórakozás

8 régen gyakori, gyönyörű keresztnév, amit ma egyetlen babának sem adnak

8 régen gyakori, gyönyörű keresztnév, amit ma egyetlen babának sem adnak

A trendek változnak, és minden kornak megvannak a maga sláger keresztnevei. Ami egykor furcsán és újszerűen hatott, ma már lehet, hogy éppen ódivatúnak hat, és a most népszerű nevek egyszer majd biztosan olyan ritkaságnak számítanak, mint ezek a divatból kiment keresztnevek.

Női nevek:

Margit

Jelentése: gyöngy.

Az össznépesség körében még a 10 leggyakoribb női név között szerepel, újszülöttek körében viszont nagyon ritka, és a népszerűségi tendencia továbbra is csökkenőben van. Így görög eredetű latin Margareta megmagyarosodott alakja a valaha leggyakoribbnak számító nevek között ma a legritkább, a becézéséből önállósult Gréta viszont újabban kimondottan gyakori lett.

Éva

Jelentése: ismeretlen, a népies magyarázat szerint életet adó, minden élők anyja.

Míg az össznépesség körében az első tízben szerepel, meglepő módon a bibliai név az újszülöttek körében az MTA statisztikája szerint az „elég ritka” kategóriába esik, és a tendencia további csökkenést mutat. Elképzelhető azonban, hogy ez megváltozik, hiszen a hagyományos és rövid, egy vagy két szótagos női neveknek az utóbbi években ismét kezd divatja lenni.

1 2 3 4

6 hozzászólás

 • Avatar
  Norbi
  2020.10.19., 11:04

  A Margit és az Erzsébet számomra rideg hangzású nevek.

  Válasz
 • Avatar
  Czebe Toth Erzsébet
  2020.10.19., 12:52

  Ha történetesen magyar névről (vagy szóról) van szó, a cikk írói azonnal hozzáfűzik, hogy
  “bizonytalan, vagy ismeretlen eredetű” Ezektől már felfordul a gyomrom…

  Válasz
 • Avatar
  Háry László
  2020.12.08., 07:57

  A régi-rideg- magyar hangzású nevek mellett mennyire “kellemesebb” az Isaura, Esmeralda, Jennifer, Evidencia-fiúknak a Ricardo, Escamillo, Donjuan és Pizarro…

  Válasz
  • Avatar
   Roszival Miklós
   2021.01.20., 14:57

   A “kellemességet” még fokozni lehet fonetikus átírással: Dzsenifer, Dzsenisz, Dzsindzser, Ketrin, Dzsasztin, Dzserald, Dzsínó, Dzsúlió, Rodzser, – hogy csak egy párat említsek az ötcsillagos telitalálatok közül.

   Válasz
 • Avatar
  Várszegi Rozália
  2020.12.08., 08:24

  Az én nevem nagyon szép Rozália,de ezt a nevet sem hallom a mai gyerekeknél.Mindenki kacifántos agyament neveket ad a gyerekének.

  Válasz
 • Avatar
  Várszegi Rozália
  2020.12.08., 08:26

  Az én nevem Rozália,nagyon szép név,de nem találkozom ezzel a névvel sem az új generációban.Mostanában az agyament idétlen neveket részesítik előnyben.

  Válasz

Írj egy hozzászólást