A legbizarrabb testrészünk a köldökünk! 5 furcsa tény róla

A legbizarrabb testrészünk a köldökünk! 5 furcsa tény róla

Címlap / Életmód / Egészség / A legbizarrabb testrészünk a köldökünk! 5 furcsa tény róla

De min múlik, hogy hogyan áll, és miért van benne mindig szösz? Cikkünkből minden kiderül!

Nem minden emlősnek van

Gondolkodtál már valaha azon, hogy hogy nézhet ki egy-egy állat köldöke? Nos, lehet, hogy sehogy, mert nincs is neki – bizony, még az emlősöknek sem. Az emberek esetében egyértelmű, hogy mindenkinek van köldöke, és mindenkié más, még az ikreké is – sok egypetéjű ikerpár esetében ez a legegyszerűbb módja annak, hogy fizikai tulajdonságaik alapján megkülönböztessék őket egymástól – de a kenguruknak például egyáltalán nincs köldöke.

Hogy hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy jóval kevesebb időt, mindössze 5 hetet töltenek az anyjuk méhében, így itt jóval kevesebb tápanyagra van szükségük, nem is alakul ki méhlepény, amihez a köldökzsinórral csatlakozhatnának. Az emberi terhesség esetében is csak körülbelül a 14-16. hétre formálódik meg a méhlepény.

Ez a legfurább testrész? 5 bizarr tény a köldökrőlKép: sopothnicy/depositphotos.com

Szinte mindenkinek kifelé dudorodik – eleinte

A köldökcsonk leesése után szinte minden kisbabának kifelé „dudorodik” a köldöke, de ez később, ahogyan a gyermek növekszik, még alakulni fog, és nagy a valószínűsége, hogy a köldök végül majd befelé fordul, mint ahogyan az az emberek legnagyobb esetében alakul.

Kifelé forduló köldöke mindössze a lakosság körülbelül 10%-ának van, és ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan születtél, illetve az orvos hogyan vágta el a köldökzsinórt – ezt csak egy városi legenda!

Hiszen az orvos nem közvetlenül a hasadról vágja le az édesanyáddal addig összekötő hálózatot, hanem néhány centivel a köldököd fölött, és majd a köldökcsonk leszáradása, leesése után lesz csak láthatóvá a köldököd.

Nagyon fura baktériumokat rejthet

Bár korunk egyik szexszimbóluma a lapos has és a vonzó köldök, gyakran díszítjük testékszerekkel vagy testfestéssel ezt a testtájat, a köldök mégis gyakran nem kapja meg a neki járó figyelmet, már ami a higiéniát illeti.

Egy 2011-es vizsgálat során a North Carolina State University és a Nature Research Center at the North Carolina Museum of Natural Sciences kutatói emberek köldökéből vett mintákat vizsgálva 2 368 különböző baktériumfajtát különítettek el, ezek közül 1 458 esetében abban sem voltak biztosak, hogy ezekkel a baktériumokkal korábban találkozott már a tudomány. Egy férfi köldökében még egy olyan baktériumot is azonosítottak, amelyet korábban csak Japán bizonyos területein, a földben találtak meg – holott a vizsgálati személy soha életében nem járt Japánban.

Született már tanulmány a köldökszöszről

A University of Sydney kutatója, Karl Kruszelnicki 2002-ben Ig Nobel díjat kapott tanulmányáért, melyben önként jelentkezők köldökszösz-összetételét vizsgálta. A nem annyira tudományos díjat minden évben olyan vizsgálatoknak adják ki, amelyek bár érdekesek lehetnek, nem sok gyakorlati hasznukat látni, esetleg már egészen bizarr vagy abszurd kérdéseket feszegetnek.

A kutatás eredménye szerint egyébként a köldökszöszt textildarabok, szőr és elhalt hámsejtek teszik ki, ha pedig valaki kevesebbet szeretne látni belőle, akkor érdemes régebbi pólókat hordania, mert ezek kevesebbet szöszölnek, így kevesebb „nyersanyagot” is termelnek a köldökszöszhöz.

A terhesség megváltoztathatja a formáját

Míg a gyermekek kifelé fordulú köldöke idővel befordulhat, a várandós nők esetében éppen fordítva működhet a változás, és könnyen lehet, hogy befelé forduló köldökük a terhesség előre haladott állapotában kifelé forduló lesz, vagy megváltozik az alakja, mélysége.

Ez a jelenség nincs összefüggésben a baba fejlettségi szintjével, mint ahogyan azt egyes babonák tartják, pusztán a has, illetve a has bőrének megváltozásával magyarázható, és sok anyuka esetében a baba születése után a köldök teljesen visszanyeri eredeti formáját.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást