Ez a legbizarrabb testrészünk: 5 furcsa tény, amit nem tudtál

Ez a legbizarrabb testrészünk: 5 furcsa tény, amit nem tudtál

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a legbizarrabb testrészünk: 5 furcsa tény, amit nem tudtál

De min múlik, hogy hogyan áll, és miért van benne mindig szösz? Cikkünkből minden kiderül!

Nem minden emlősnek van

Gondolkodtál már valaha azon, hogy hogy nézhet ki egy-egy állat köldöke? Nos, lehet, hogy sehogy, mert nincs is neki – bizony, még az emlősöknek sem. Az emberek esetében egyértelmű, hogy mindenkinek van köldöke, és mindenkié más, még az ikreké is – sok egypetéjű ikerpár esetében ez a legegyszerűbb módja annak, hogy fizikai tulajdonságaik alapján megkülönböztessék őket egymástól – de a kenguruknak például egyáltalán nincs köldöke.

Hogy hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy jóval kevesebb időt, mindössze 5 hetet töltenek az anyjuk méhében, így itt jóval kevesebb tápanyagra van szükségük, nem is alakul ki méhlepény, amihez a köldökzsinórral csatlakozhatnának. Az emberi terhesség esetében is csak körülbelül a 14-16. hétre formálódik meg a méhlepény.

Ez a legfurább testrész? 5 bizarr tény a köldökrőlKép: sopothnicy/depositphotos.com

Szinte mindenkinek kifelé dudorodik – eleinte

A köldökcsonk leesése után szinte minden kisbabának kifelé „dudorodik” a köldöke, de ez később, ahogyan a gyermek növekszik, még alakulni fog, és nagy a valószínűsége, hogy a köldök végül majd befelé fordul, mint ahogyan az az emberek legnagyobb esetében alakul.

Kifelé forduló köldöke mindössze a lakosság körülbelül 10%-ának van, és ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan születtél, illetve az orvos hogyan vágta el a köldökzsinórt – ezt csak egy városi legenda!

Hiszen az orvos nem közvetlenül a hasadról vágja le az édesanyáddal addig összekötő hálózatot, hanem néhány centivel a köldököd fölött, és majd a köldökcsonk leszáradása, leesése után lesz csak láthatóvá a köldököd.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást