Életmód / Táplálkozás

A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból

Hallasz egy sajtnevet és nem tudod, hogy eszik-e vagy isszák? Ismerd meg közelebbről a nagyvilág sajt-különlegességeit.

Cheddar

A világ egyik leghíresebb sajtféléje, eredetileg az angol Somerset Cheddar nevű kerületéből származik, de mára már elterjedt az egész világon. A gyárilag előállított cheddar sajtnak majdnem viaszos állaga van, míg egy hagyományos vidéki házban előállított cheddar kemény, kissé széteső szerkezetű.
Az íze változó – a fiatal sajtoknál édes, lágy, az érettebb sajtoknál erősebb, sósabb.

Manchego

Spanyolországból származó kemény sajt, apró lyukakkal. Zsíros juhtejből készül, gazdag, éles ízű sajtféle.

Roquefort

Az azonos nevű francia régióból származik, ahol mészkő barlangban érlelték.
Telt ízű, finom, félig lágy kék sajt, a zsíros juhtejnek köszönhetően sima krémes textúrája van. Majdnem teljesen kéreg nélküli sajtféle.

Gruyère

Hasonlít az ementáli sajthoz, de kevesebb és kisebb lyukai vannak. Svájcból származik, karakánsabb ízű sajtfajta. Jó olvadása miatt igen népszerű a konyhában.

Stilton

Gyakran az angol sajtok királyának is nevezik, közepesen kemény, préseletlen sajt, teljes zsírtartalmú tehéntejből, tejszín hozzáadásával. Az erős íze különbözik annak függvényében mennyit érlelik, de az íz gazdag és pikáns.
Hagyományosan, a stiltont magas formákba öntik, sokkal erősebb ízű és több zöldes penészt tartalmaz, mint a bolti. Stiltont csak Közép-Anglia egyes területein készítenek tradicionálisan.

Olvastad már?  Így készíts tökéletes sajttálat 6 lépésben

Gorgonzola

Félkemény, tehéntejből készült sajt, mely Olaszország középső részéről származik, kissé széteső a szerkezete.
A szériagyártású változata meglehetősen gyenge ízű, míg a házi készítésű csípősebb ízvilágú.

Havarti

Dániából származó félkemény, héj vagy héjnélküli sajt, tele apró lyukakkal. Zsíros tehéntejből készült.
Enyhe ízű, ha fiatal, erős-csípős ízű, ha érett.

Gouda

Az azonos nevű holland városból származó sajt zsíros tehéntejből készül, némileg magasabb zsír- és kalóriatartalommal, mint az edami, de egyébként ehhez hasonló.
Normális esetben sárga viasszal van bevonva a gouda, de amelyet 7 évig érlelnek, azt fekete viasszal vonják be.

Edam

Ez egy jól ismert holland sajt, belül sárgás-narancssárgás, kívül pedig piros vagy sárga viasszal van bevonva.
Általában gyárilag készítik, félzsíros tejből, félkemény textúrával. Lágy ízű, közkedvelt sajtról van szó.

Parmezán

Ez a világhírű olasz főzött, préselt sajt félzsíros tehéntejből készül és legalább egy évig érlelődik. Keresd a sajton a Parmigiano Reggiano jelölést – ez az igazi, hagyományos módszerekkel készített sajt, mely az olaszországi Emilia-Romagna régióban készült, ahol a tehenek csak füvön vagy szénán élnek.
A Parmezán lágy színű, széteső textúrájú, enyhén sós, gazdag ízű sajt. Érdemes egy darabot megvásárolni és ledarálni, mert az íze így mérhetően jobb. Hetekig eláll a hűtőben, ha jól be van csomagolva.

Olvastad már?  Itt a tudomány magyarázata, hogy miért együnk még több sajtot

Halloumi

Egy közepesen kemény, kéreg nélküli sajt Ciprusról, kissé gumiszerű textúrával. Jellegzetes íze sokat köszönhet a hozzáadott apróra vágott mentának.
A fetához hasonlóan, a halloumi is hagyományosan juhtejből készül, de mostmár vegyes tejből is készítik. Szokatlanul megtartja alakját főzés közben, így alkalmas grillezésre, vagy sült-sajt készítésére.

Provolone

Hasonló képpen készítik, mint a mozzarellát. A fiatal provolone sajtot dolce-nak is hívják, enyhe íze miatt.
A pikáns, 2 évig érlelt változat sokkal erősebb, élesebb ízű. Különlegesen finom a füstölt provole is.

Fontina

Teljes zsírtartalmú tehéntejből készült, félkemény olasz sajtféle. Kicsit diós íze van és krémes állaga.