Otthon / Dekor

Látványos lakás-felújítási tippek néhány ezer forintért

Nem mindig kell százezrekben gondolkozni, ha a lakásfelújítás szóba kerül. Bár tény, hogy bizonyos változtatásokhoz nagyon sok pénz kell, némi kreativitással és kézügyességgel kisebb, ám annál látványosabb átalakításokat vihetsz véghez.

Szőnyegcsere

Ha szőnyegről van szó, mindenki a méregdrága, többtízezer forintos változatokra asszociál, pedig nem feltétlenül kell az egész padlót borító kárpitokban gondolkozni. Bár az is igaz, hogy mostanában nagyon látványos, és méretükhöz képest olcsó padlószőnyegeket lehet vásárolni, érdemes körülnézni a különböző aukciókon, piacokon is, hiszen sokan nagyon jó minőségű szőnyegtől válnának meg – gyorsan, tehát olcsón.
Ha nem ilyen nagy méretekben gondolkozol, akkor érdemes átnézni, milyen a parketta állapota, hiszen némi újrafényezés mellett ilyenkor elegendő egy aprócska, mégis hihetetlen exkluzív hatást keltő szőnyeg a szobába. Elképesztően látványos lehet a változás!

Parketta helyett PVC

Amennyiben kisebb szőnyegre váltasz, nem mindegy, hogy milyen a padló állapota. Ha a felcsiszolás, lakkozás szóba sem jöhet, érdemes elgondolkozni az egyéb lehetőségeken, pl. a PVC-n. Sokan elzárkóznak ettől a megoldástól, pedig a vastagabb műanyagpadló évekig garantálhatja a szépséges összhangot.
Nem is beszélve arról, hogy mennyire feldobja egy ilyen változtatás a helyiség hangulatát. Gyakran már 1500-2000 forint m2 áron lehet jó minőségű, akár drága parkettára emlékeztető PVC-t vásárolni. Érdemes figyelni az akciókat is!

Még több kárpit

Akár minden évszakban megváltoztathatod a szobát uraló színvilágot. Amennyiben az alapfelszerelés (pl. bútorok, berendezési tárgyak) harmonizálnak egymással, a kiegészítőket könnyen variálhatod. Elképesztően látványos változást tud hozni az új sötétítőfüggöny, vagy éppen néhány díszpárna.
Ha nincs pénzed arra, hogy kárpitoshoz vidd a kopásnak indult, ám kedvelt foteledet, akkor terítsd rá csíkban egy szép plédet, és meglátod, mennyivel másként, egyenesen hívogatóként fest majd.

Szobafestés

Ha valami, akkor a szobafestés gyökeresen megváltoztatja a szoba hangulatát. Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy éven belül az egész lakást kitatarozza, de azért egy-egy helyiségnek igenis sorra kell kerülnie.
Kölcsönkért szerszámokkal és némi elszántsággal néhány ezer forintból ki lehet pofozni az egész szobát. Ha pedig pár csík tapétára, vagy esetleg látványos fali matricára is tudsz pénzt szánni, igazán szembeötlő végeredményre tehetsz szert.

Olvastad már?  Káprázatos luxus átalakításon ment keresztül egy lakóparki lakás

Bútorok felújítása

A régi bútort nem feltétlenül kell kidobni, hiszen sokkal olcsóbb felújítani. Ha ügyes vagy, a végén olyan lesz, mintha frissen vásároltad volna, és egyáltalán nem sajnáltad volna rá a pénzt.
Az interneten számtalan praktikát, tippet találsz a bútorok felújítására vonatkozóan, de ha választasz magadnak egy kedves eladót a festékboltban, ő is garantáltan hasznos tanácsokkal lát majd el. Gépek nélkül persze lassabban halad a csiszolás, de a szemed előtt a takarékos végeredmény lebegjen!

Szobanövényeket mindenhova

Meghálálják a gondoskodást, újonnan hozott levelekkel, vagy éppen csodásan illatozó virágokkal: a szobanövények fantasztikusan sokat segítenek a lakberendezés során. Ha maradt némi spórolt pénzed, érdemes beszerezni néhány különlegesebb fajtát, de ne a leghatalmasabbak közül válogass, hiszen ezek a legdrágábbak.
Válassz inkább kisebb növényeket, amik a gondos ápolás mellett gyorsan gyarapodásnak indulnak, és a félretett pénzedet költsd inkább egymással harmonizáló kaspókra. Ezek már önmagukban is tökéletesen feldobják a szobát, nemhogy akkor, amikor szépséges virágok pompáznak bennük.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást