A laptopod koszosabb lehet, mint hinnéd – így takarítsd ki helyesen

A laptopod koszosabb lehet, mint hinnéd – így takarítsd ki helyesen

Címlap / Otthon / Háztartás / A laptopod koszosabb lehet, mint hinnéd – így takarítsd ki helyesen

A laptop sokunk számára manapság egy olyan kellék, ami nélkül el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat. Rengetegen vagyunk, akik nemcsak kikapcsolódásra, például sorozatot nézni használjuk, de a munkaeszközünk is, éppen ezért pedig hamar koszos is lehet, még akkor is, ha első ránézésre talán nem is tűnik annak. Bár mindössze öt perc is elég lenne ahhoz, hogy a laptopunkat tisztává varázsoljuk, talán eddig neked sem jutott túl gyakran eszedbe. Pedig ez a művelet fontosabb, mint gondolnád, és ha arra is figyelsz, hogy jól takarítsd ki, azzal az egészségedért is sokat tehetsz.

Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen kitisztítsd a laptopodat

Jason Tetro mikrobiológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a laptopok manapság nagyjából olyanok, mint a távirányítók. A különféle felületekről vagy a levegőből lerakódó port és szennyeződéseket felszedik, később pedig olajat, szennyeződéseket és baktériumokat hagynak maguk után. Ami pedig egészen megdöbbentő, hogy egyes források szerint akár 400-szor több baktériumot tartalmazhatnak, mint a WC-ülőkék. Az persze nem meglepő, hogy a fém- és műanyagdarabkák, amelyeket sokan napi több mint nyolc órát használunk, piszkosak lesznek.

Ha viszont eddig nem takarítottad ki a laptopodat legalább heti egyszer, akkor itt az ideje, hogy ezentúl időt szánj rá. Még ha esetleg nem is látszik koszosnak, köhögésből és tüsszentésből származó cseppek, háziállatok szőre, nyál és egyéb hasonló szennyeződések is lehetnek rajta. Ezek aztán átkerülhetnek a kezünkre, onnan pedig bármire, amihez hozzáérünk. Arról nem is beszélve, hogy a kutatások szerint átlagosan 23-szor érintjük meg az arcunkat óránként, ami rengeteg lehetőséget teremt arra, hogy elkapjunk vagy továbbadjunk bizonyos fertőzéseket. 

Nutthaseth Vanchaichana/istockphoto.com

Nem csak magadnak tehetsz jót

A fémes felületeken az olyan vírusok, mint az influenza, általában körülbelül nyolc óráig maradnak életben, és persze az sem biztos, hogy megfertőznek. Ellenben van egy nagyon súlyos hasmenést és hányást okozó vírus, a norovírus, ami ha a laptopodra kerül, akár egy hónapig is életben maradhat, így pedig nagyobb a kockázata annak is, hogy elkapd. De még ha úgy érzed, hogy az egészségedet nem is kell féltened a laptopodtól, a piszkos billentyűzet akkor is okozhat gondokat. 

A legtöbb esetben ugyanis a mikrobiológus szerint a laptop tisztításának elmulasztása még rosszabb lehet a laptopunknak, mint az egészségünknek.

A benne felgyülemlett por és szennyeződések ugyanis eltömítheti a szűrőit, így túlmelegedhet, és hamarabb meghibásodhat. Ennek elkerülése, és természetesen az egészséged érdekében is jobb, ha legalább hetente egyszer alaposan kitisztítod a laptopodat.

Hogyan takarítsd ki helyesen?

Mielőtt nekilátnál a laptopod kitakarításának, egy dolgot feltétlenül tudnod kell: soha nem jó ötlet, ha tisztítószert vagy vizet közvetlenül a laptopodra permetezel, méghozzá azért, mert még egy kis mennyiségű folyadék is károsíthatja a belső részeit. Ha ezt megjegyezted, először is kapcsold ki a laptopodat. Ezután vegyél elő egy desztillált vízzel megnedvesített, puha, szöszmentes kendőt, például egy mikroszálas törlőkendőt. Ezzel óvatosan, körkörös mozdulatokkal töröld le a képernyőjét. 

Ezután vess be egy sűrített levegős sprayt, és fújd ki a segítségével a billentyűzetben lévő törmelékeket. Majd töröld le egy izopropil-alkohollal megnedvesített ruhával. Ezután még egyszer átfújathatod sűrített levegős sprayvel, és már el is készültél. Ami pedig a további tisztántartását illeti, lehetőleg mindig próbálj meg a laptoptól távolabb enni és inni, emellett pedig naponta többször is alaposan moss kezet, hogy ezzel is csökkentsd a szennyeződések átjutását a laptopra.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!