Lakberendezők vallanak legnagyobb baklövéseikről. 5 kínos sztori

Lakberendezők vallanak legnagyobb baklövéseikről. 5 kínos sztori

Címlap / Otthon / Dekor / Lakberendezők vallanak legnagyobb baklövéseikről. 5 kínos sztori

Vibráló narancs színűre festetted a fél lakást? Nyugi, mindenki követett már el bakit a lakberendezésben, még a profik is. Egy otthon dekorálásánál vannak ötletek, amik működnek és vannak, amik nem, de minden hiba azért történik, hogy tanuljunk belőle. A Realsimple profi lakberendezőket kérdezett arról, mi volt életük legnagyobb szakmai dizájn-baklövése, így mi is tanulhatunk az ő hibáikból.

Elrontott méretezés

A belső építészetben azt mondják, inkább kétszer mérj és egyszer vágj, vagy – ebben az esetben – vásárolj. Ariel története tipikus kezdő hiba:

„Szerintem majdnem minden kollégám járt már így, hogy annak ellenére, hogy többször is lemérte és leellenőrizte egy szoba méreteit, elnézte az arányokat. Én egyszer akkora éjjeliszekrényeket rendeltem, amik egyszerűen nem fértek el az ágy mellett. Nagy könyörgések árán végül vissza tudtam küldeni őket, de azóta inkább háromszor is lemérek mindent.”

 

Hagyd a szakemberre…

Anne horrorsztorija szerencsére a saját otthonában történt:

„Már pár éve lakberendezőként dolgoztam és annyiszor láttam a mestereket tapétázni, hogy naivan elhittem, hogy én is képes leszek rá, ugyanis nem tűnt olyan bonyolultnak. A baj az volt, hogy én egy különleges, drága textilmintás tapétával próbálkoztam, amiről nem lehetett lemosni a lapok közül kifolyó tapétaragasztót, ami végig összefoltozta a szép textilmintát. Végül elég hamar rájöttem, hogy itt profi kezekre van szükség, de addigra sajnos egy egész tekercs méregdrága tapétám bánta.

 

Szerencsétlen színválasztás

A falak színén szerencsére relatív könnyen lehet változtatni, de olykor egészen banális okok miatt van erre szükség, ahogy az Elaine esete is példázza.

„Az egyik ügyfelem annyira szerette a narancs színt, hogy végül rábólintottam, hogy a hálószóbáját egy trendi narancsos árnyalatra fessük, hiszen a sötét helységre ráfért egy kis „melegítés”. Mikor azonban elmentek a festők és  átmentem megnézni a falat, először azt hittem, égve hagyták a villanyt. Pedig nem, csak a szemben levő ház neon reklámjának fénye úgy visszaverődött az élénk narancson, hogy a szobában szinte világos volt. Miután az ügyfelem két álmatlan éjszakát töltött a lakásban, megegyeztünk egy sötét csokoládé falszínben, amiből ugyan négy réteg kellett, hogy elfedje a narancsot, de azóta is imádja.„

 

A kevesebb több

A kezdők lelkesedése olykor kisebb káoszt szül, Dee esetében legalábbis így volt:

„Szeretem a színeket és mintákat, pályakezdőként pedig még nem igazán tudtam, hol van a határ a kellemesen eklektikus és a zavaróan zsúfolt enteriőr között. Közhely ugyan, de megtanultam, hogy a kevesebb mégis több, elvégre egy kész lakásba még a lakók is hozzáteszik majd a saját stílusukat, kedvenc fotóikat és tárgyaikat, így nem kell minden polcot és szekrényt izgalmas kellékekkel telerakni.”

 

Funkcionalitás kontra dizájn

Ideális esetben egy bútor dekoratív külseje nem megy a használhatóság rovására és a kettő együtt jár, azonban ha fennáll a kétely, mindig a funkcionalitás diadalmaskodjon, ezt Jared a saját kárán tanulta meg:

„Az ügyfél eljött velem kiválasztani a mosdó alatti szekrényt és beleszeretett egy dizájn-darabba, ami ugyan nem illeszkedett olyan praktikusan a térbe, mint egy hagyományos szekrény, viszont engedtem neki, mivel tényleg remekül nézett ki a bútor. Később természetesen le kellett cserélnie, mert a mindennapos használat során egyre jobban megutálta a nagyon sikkes, de furán nyíló szekrényajtókat.”

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást