Otthon / Háztartás

Stripping, azaz áztatás – Ezért kellene minden lakástextilen megcsinálni

Abban egyetérthetünk, hogy a legtöbbször nem szeretnénk több energiát és időt a takarításra fordítani, mint amennyi a legfontosabb dolgok elvégzéséhez szükséges. Különösen igaz ez a mosásra – hacsak nincs egy makacs folt, amit azonnal ki kell szedni, mehet a szennyes a gépbe, onnan pedig a szárítóra. Azonban nem mindig elég ennyi, különösen akkor, ha lakástextilekről van szó. 

Mi is az a stripping?

Semmi köze a vetkőzéshez, maximum annyi, hogy a szennyesből kiázik a mosások során összegyűjtött mosószer, öblítő, a kemény vízben lévő ásványi anyagok és a testünkről rákerülő olajak. A folyamat elég hosszadalmas, ugyanis egy kád forró vízbe kell önteni bóraxot, mosószódát és mosószert (1:1:2 arányban) majd ebbe a keverékbe jöhetnek a textilek. Addig kell várni, amíg kihűl a víz, ez nagyjából 5 órát vesz igénybe. Érdemes közben néha megmozgatni a textileket, hogy az esetleges felgyülemlett szennyeződések kioldódjanak. Ezt követően mehetnek a ruhák egy öblítőprogramra a mosógébe. 

Milyen gyakran kell alkalmazni?

Röviden nincs szükség a rendszeres áztatásra, ha megfelelően tisztítod a törölközőket, ágyneműket. Ha viszont házi mosószerrel mosol, gyakran használsz különböző plusz szereket a szárítás során, vagy kemény a víz az otthonodban, akkor érdemes. 

HappyNati/istockphoto.com

A stripping előnyei és hátrányai

Amellett, hogy a foltoktól és a felgyülemlett mosószer-maradványoktól megszabadíthatóak a textilek, az illatuk is sokkal jobb lesz és a törölközők esetében még a nedvszívó-képességük is régi fényében tündökölhet. Emellett, mivel a kemény víz ásványi anyagai is kiáznak, sokkal puhábbak lesznek a törölközők.

Hátránya, hogy leginkább a világos textilekkel működik, ugyanis a forróság és a vegyszerek hatására a sötétebb anyagok elkezdhetik engedni a színüket. Arra mindenképp figyelj, hogy a színes textileket külön-külön áztasd be, nehogy megfogják egymást. Érdemes mindig gumikesztyűben belenyúlnod a vízbe, hogy a vegyszerek ne okozzanak problémát a bőrödön.

Mire kell figyelni a hétköznapokban, hogy ne gyűljön össze annyi mosószer a textileken?

  1. Használj mélytisztító mosószereket
  2. Ne töltsd túl a mosógépet szennyessel
  3. Ne használj sok öblítőt
  4. Mindig válogasd külön a szennyest
  5. Ha észreveszel mosószer-maradványokat a textileken, adj mosószódát a legközelebbi adaghoz

A legfontosabb tehát, hogy akkor áztasd bóraxos vízbe a textileket, ha tényleg szükségét érzed és esetleg sárgás elszíneződés található rajtuk. Ha betartod ezeket az alapszabályokat, sokkal kevesebbszer kell beáztatnod a lakástextileket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást