Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Címlap / Otthon / Háztartás / Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Egészségügyi problémát is okozhat a piszkos ágynemű

A naponta elhagyott 500 millió sejtünk nagy része némi izzadsággal, gombával, pollennel és persze a házi kedvenceinkkel együtt minden este befekszik velünk az ágyunkba.

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai kutatásainak igazgatója szerint a lepedőn olaj, izzadság, szennyeződés és smink is felhalmozódik.

„Ha valaki nem rendszeresen mossa ki az ágyneműt, akkor mindezt szorosan érintkezésbe hozza a bőrével több órán keresztül, alvás közben. Ez különféle problémákhoz vezethet, a bőrirritációtól kezdve a pattanásokig, a legrosszabb eset esetén akár a fertőzésekig is.”

Dr. Zeichner azt javasolja, hogy lepedőket hetente egyszer, vagy többször mosd, ha érezhetően, láthatóan nem frissek már.

Vannak, akiknek még gyakrabban kellene

pemaphoto/depositphotos.com

Vannak, akik kivételt képeznek a hetente egyszeri ágynemű mosásra vonatkozó szabály alól  – figyelmeztet dr. Raman Madan, a Northwell Health kozmetikai dermatológia igazgatója és a Hofstra / Northwell Zucker Orvostudományi Iskola klinikai professzora. Dr. Madan szerint azok az emberek, akik betegek, meztelenül alszanak, kihagyták a zuhanyzást edzés után vagy sok időt töltenek a szabadban, valószínűleg gyakrabban igényelnek ágyneműcserét is.

„Számos baktériumot és allergént hozhatsz a takaród alá, amelyek nem is fogják elhagyni az ágyadat, amíg ki nem mosod az ágyneműt”

– mondja a szakértő.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Ha még most sem érzed úgy, hogy ki kellene mosnod az ágyneműdet, hozzátesszük, hogy Amerikában egy vizsgálat során az ágyak több mint 84%-ában találtak atkákat. Az atkák kényelmesen be tudnak rendezkedni a lepedőkön, és vígan lakomáznak ott a levedlett emberi bőrön.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást