Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Címlap / Otthon / Háztartás / Egészségügyi problémát okozhat, ha ritkábban mosod ki az ágyneműdet

Szeretjük azt gondolni, hogy az otthonunk tiszta, barátságos hely. Ám bármennyire ügyelsz is a tisztaságra, egyes helyeken még mindig megjelenhetnek olyan nemkívánatos „kiegészítők”, mint az atkák, gombák, pollenek, sőt az ürülék és a halott emberi bőrsejtek is. A legrosszabb pedig az, hogy az egyik tipikusan ilyen hely éppen az, ahová pihenni mész, ahol álomra hajtod a fejedet: igen, az ágyad!

Egészségügyi problémát is okozhat a piszkos ágynemű

A naponta elhagyott 500 millió sejtünk nagy része némi izzadsággal, gombával, pollennel és persze a házi kedvenceinkkel együtt minden este befekszik velünk az ágyunkba.

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai kutatásainak igazgatója szerint a lepedőn olaj, izzadság, szennyeződés és smink is felhalmozódik.

„Ha valaki nem rendszeresen mossa ki az ágyneműt, akkor mindezt szorosan érintkezésbe hozza a bőrével több órán keresztül, alvás közben. Ez különféle problémákhoz vezethet, a bőrirritációtól kezdve a pattanásokig, a legrosszabb eset esetén akár a fertőzésekig is.”

Dr. Zeichner azt javasolja, hogy lepedőket hetente egyszer, vagy többször mosd, ha érezhetően, láthatóan nem frissek már.

Vannak, akiknek még gyakrabban kellene

pemaphoto/depositphotos.com

Vannak, akik kivételt képeznek a hetente egyszeri ágynemű mosásra vonatkozó szabály alól  – figyelmeztet dr. Raman Madan, a Northwell Health kozmetikai dermatológia igazgatója és a Hofstra / Northwell Zucker Orvostudományi Iskola klinikai professzora. Dr. Madan szerint azok az emberek, akik betegek, meztelenül alszanak, kihagyták a zuhanyzást edzés után vagy sok időt töltenek a szabadban, valószínűleg gyakrabban igényelnek ágyneműcserét is.

„Számos baktériumot és allergént hozhatsz a takaród alá, amelyek nem is fogják elhagyni az ágyadat, amíg ki nem mosod az ágyneműt”

– mondja a szakértő.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Ha még most sem érzed úgy, hogy ki kellene mosnod az ágyneműdet, hozzátesszük, hogy Amerikában egy vizsgálat során az ágyak több mint 84%-ában találtak atkákat. Az atkák kényelmesen be tudnak rendezkedni a lepedőkön, és vígan lakomáznak ott a levedlett emberi bőrön.

Noha a szakértők legalább hetente egyszer javasolják a lepedők mosását, ezt a javaslatot nem mindenki veszi magára. A Coyuchi lakástextil-társaság felmérése szerint a kutatásukban részt vevők 44%-a mindössze havonta egyszer vagy kétszer mossa ki a lepedőjét. Egy másik felmérés, amelyet a Matrac Advisor készített, megállapította, hogy a felmérésben részt vevők kb. 25 napot vártak, mielőtt lecserélték a lepedőjüket – 18 nappal többet, mint amennyit ajánlott lenne.

Így mosd!


EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Most, hogy megbeszéltük, milyen fontos hetente egyszer kimosni a lepedődet, beszéljünk arról is, hogy hogyan mosd! Első lépésként nézd meg a címkét, és győződj meg róla, hogy mi a legmagasabb mosási hőmérséklet, amit a lepedő még kibír. Minél melegebb a víz, annál valószínűbb, hogy megöli a legtöbb baktériumot, eltávolítja a atkákat és megakadályozza, hogy pollen tapadjon a szövethez, ami különösen akkor fontos, ha allergiád van – állítja a Journal of Allergy & Clinical Immunology kutatása.

Dr. Madan hipoallergén tisztítószer használatát javasolja, és Dr. Zeichner azt is javasolja, hogy válassz illatmentes mosószert, és azt is csak az ajánlott adagban használd.

„Ha a javasoltnál nagyobb adagot használsz, a mosószer molekulái lerakódhatnak a szövetszálak közé. Ha ilyen lerakódásoknak teszed ki a bőrödet, allergiás reakciók léphetnek fel.”

A több nem jobb, ha a takarításról beszélünk: a szakértők szerint a kulcs inkább a rendszerességen van.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!