Nézd meg a lábujjkörmeidet! Ezt árulják el az egészségedről

Nézd meg a lábujjkörmeidet! Ezt árulják el az egészségedről

Címlap / Életmód / Egészség / Nézd meg a lábujjkörmeidet! Ezt árulják el az egészségedről

Feketés elszíneződések

Ideális esetben a lábujjad körmei halvány rózsaszínek, akárcsak az ujjaidon. Ha észreveszel rajtuk feketés foltot, sárgás elszíneződést, az már arra utal, hogy valami nincs teljesen rendben a testeddel. Előbbi általában egy köröm alatti sérülést jelez, például komoly ütés érte a lábujjadat, de van, hogy bakteriális fertőzésre, B12-vitamin hiányra, sőt, vérszegénységre utal.

Ezek többnyire rövid kezelést követően helyrejönnek, ám ritka esetekben rákot, vese- és májbetegséget jeleznek, úgyhogy amennyiben hosszú ideje feketések a lábujjkörmeid, feltétlenül menj orvoshoz!

Sárga foltok

Talán a sárga lábujjköröm a legegyértelműbb jel, ugyanis szinte mindig gombás fertőzésre utal, amihez többnyire töredezett körmök társulnak (sőt, kisebb lyukak is keletkezhetnek rajtuk). Idővel, ha régóta kezeletlen marad – ami megtörténhet, mert sokan nem veszik észre viszketés hiányában -, több körömre is átterjed ez az elszíneződés, és már sárgás-barna színt vesznek fel.

A lábujjak körmeit lassan elkezdik megvastagítani, amitől nehezebb lesz vágni őket, de közben gyorsan törnek, és mindenbe beleakadnak. Aztán előbb-utóbb duzzanatot, fájdalmat okoznak, úgyhogy ha látod az első jeleit a gombás fertőzésnek, ne várj sokáig. Egyébként sokszor a sárga körmök a fertőzésen túl diabéteszt vagy májproblémákat is jelezhetnek, így ha a gombát kizártad, ezen a téren is érdemes vizsgálatot kérni.

A lábujjköröm betegségei
fotosotrm/istockphoto.com

Kék árnyalat

Kékes árnyalatot vesz fel a lábujjkörmöd? Ez a Raynaud-szindróma jele, ami általában akkor alakul ki, ha a vérkeringéseddel gondok vannak, és ez nem jut el a végtagokhoz. Ebből kifolyólag van, hogy nem csak a lábujjakon, hanem a kezeken is jelentkezik.

A lecsökkent oxigén-szint miatt kékké válnak a körmök, sőt, akár lilás árnyalatot is észlelhetsz. De ugyanez jelentkezhet akkor is, ha túlzott hidegnek tetted ki a tested, vagy komoly stressz, érzelmi hatás ér.

Fehér pöttyök

A fehér foltok a körmön nem csak vitaminhiányra utalnak! Ha ezt tapasztalod, a legjobb döntés, ha kérsz egy vérvételt, mert sokszor ezek az apró pöttyök anémiára, azaz vérszegénységre utalnak. De az sem ritka, hogy nem megfelelő étrendet jeleznek, hiszen amikor valaki nem fogyaszt elegendő fehérjét, annak hiánya a lábujjakon is megmutatkozhat.

A szürkés árnyalatú körmök szintén hasonló kategóriába esnek, hiszen valamilyen tápanyaghiányra utalnak, viszont ugyanakkor tüdővel kapcsolatos betegségre, valamint ízületi gyulladásra is rávilágíthatnak.

Betegségek a lábujjkörmön
bymuratdeniz/istockphoto.com

Különös barázdák

Furcsa barázdákat, kis gödröket érzel a lábujjkörmeiden, és a gombás fertőzést kizártad? Akkor valószínű, hogy pikkhelysömöröd van! Ez nem ugyanúgy mutatkozik meg a körmeiden, mint a bőrödön, sőt, a kettőt elkülönítik egymástól az orvosok.

A lyukak mellett olajfoltok, morzsalékos körmök, és gyulladás jelentkezhet, aminek hatására a körömlemez elkezd leválni. Szakemberek javasolják, hogy ilyenkor minél hamarabb menj orvoshoz, mert az időben megkezdett kezeléssel helyre lehet állítani ezt az állapotot. 

Forma átalakulása

A körmök formája is képes megváltozni betegségek hatására. Az egyik legfurcsább átalakulást Koilonychiának hívják: ilyenkor a körmök befelé „horpadnak”, és kanál formájúvá változnak át. Ez vashiányra, lupusra (ez egy autoimmun betegség), valamint Raynaud-szindrómára is utalhatnak, úgyhogy semmiképp se vedd félvállról!

Az évek előrehaladtával észrevehetsz vertikális vonalakat a lábujjaid körmein, ami talán elsőre megijeszt, de nyugi, ez teljesen normális. Sajnos ahogy öregszik a tested, úgy itt is bekövetkeznek változások, viszont ugyanakkor nem utal egészségügyi problémára.

A vízszintes vonalakra viszont jobb, ha nagyobb figyelmet fordítasz. Ezek ugyanis Beau-kórt jelezhetnek előre: általában valamilyen érzelmi trauma vagy műtét váltja ki, ami ilyen típusú átalakulást okozhat, de egyébként cukorbetegségre, keringési gondokra is utalhat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást