8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják

8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják

Címlap / Életmód / Család / 8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják

1. Nem kapcsolod össze a testbeszédet és a szavaidat

Én biztos vagyok benne, hogy a kutyám sokkal többet ért a beszédemből, mint remélni merem – a világ legtöbb szavát ismerő kutya is 1200 különböző kifejezést ismert. Ugyanakkor, ha nem direkt erre tréningezed a kedvencedet, ő csak néhány kulcsszót fog megjegyezni. Számára sokkal lényegesebb és természetesebb, ha a testbeszédedet elemzi, hiszen nem érti a nyelvünket.

Könnyen küldhetsz számára vegyes, félreérthető jeleket, ha arra koncentrálsz, mit mondasz, nem pedig arra, mit teszel, hogyan gesztikulálsz. Ha nincs meg az összhang, a kutyád is összezavarodik és garantáltan nem azt fogja csinálni, amit szeretnél. Ebből a szemszögből vizsgálva egyértelmű, hogy ez nem is várható el tőle. 

Kutya nevelés hibák
sestovic/istockphoto.com

2. Nem szereti, ha megöleled

Köztünk, emberek között teljesen természetes reakció a szeretet kifejezésére az ölelés – a kutyáknak viszont nem az. Ők egy másik faj egyedeihez tartoznak és bár akadnak köztük olyanok, akik ha nem is kifejezetten kedvelik, de legalábbis eltűrik az ölelést, nem szabad rájuk erőltetnünk.

A kutyák nem úgy fejlődtek, hogy értékeljék a szorítást sőt, a dominancia jeleként fogadják ezt a gesztust. Persze, ha te vagy a gazdája, neked kell dominánsnak lenned, de ez még nem jelenti azt, hogy ölelgetned kell a kutyádat. Már csak azért sem, mert itt megint nem egyezik a testbeszéd és az érzéseid kifejezése. Előbbivel azt sugallod, hogy te vagy a domináns, a kutyád pedig alárendelt, legyőzött, mindezt úgy, hogy a szeretetedet próbálod kifejezni.

Meg kell jegyezni ennek kapcsán azt is, hogy ugyanaz a kutya, aki élvezi a te ölelésedet, teljesen másképp reagálhat egy másik családtagra, aki ugyanezt próbálja megtenni. Az ok érthető: téged feltétel nélküli vezetőként ismer el, a sógorodat viszont nem biztos. 

3. Az arcát simogatod

Én is ismerek jó pár kutyát, akik imádják, ha az arcukat vakargatják, simogatják sőt, az enyém megnyugszik attól, ha a két szeme között húzom el az ujjamat. De ahogy az emberek, úgy a kutyák sem egyformák. Az ebek többsége inkább csak eltűri, ha a fejét, vagy az arcát simogatják, nem pedig élvezik. Az arc felé nyúló kéz, különösen, ha gyors mozdulat kíséri, a kutyák számára fenyegetést jelent.

Elég, ha hasonló helyzetre gondolunk, mi is automatikusan elhúzzuk a fejünket és becsukjuk a szemünket, ha valaki az arcunk irányába nyúl. A kutyák egyértelmű jeleket küldenek számunkra, amiket sokszor figyelmen kívül hagyunk.

Észreveheted, hogy kissé lehajol, lehajtja a fejét, amikor próbálod megsimogatni.

Nem azért teszi, mert meghunyászkodik, hanem mert így próbál nagyobb távolságot tartani.

Kutya arcának simogatása
Eva Blanco/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást