Miért szagolják meg a kutyák az ágyékodat? Ez a magyarázat a kínos szitura

Miért szagolják meg a kutyák az ágyékodat? Ez a magyarázat a kínos szitura

Címlap / Életmód / Család / Miért szagolják meg a kutyák az ágyékodat? Ez a magyarázat a kínos szitura

Ki tudna ellenállni egy barátságosan közeledő négylábúnak? A barátságosnak induló simogatás azonban gyorsan kellemetlen helyzetbe csaphat át, amikor a kutya a lábaid közé dugja az orrát. De vajon miért teszi ezt?A kutyák természetüknél fogva kíváncsiak, és orrukkal mindenféle információt gyűjtenek az emberekről, állatokról és környezetükről. A kutyáknak fenomenális szaglásuk van, és az ágyékszaglászás csak egy újabb eszköz, amellyel megismernek minket.

De miért szaglásznak a kutyák kifejezetten az ágyékod területét?

Egyszerűen fogalmazva, ez a legkönnyebben hozzáférhető hely a kutya számára. A kutyák feromonokat érzékelnek, amelyek olyan kémiai jelek, amelyeket az embernél elsősorban az ágyékban és a hónaljban található apokrin (izzadság) mirigyek termelnek. A test mindkét területe rengeteg információt közvetít, például az életkorodról, a nemedről, a hangulatodról és az egészségügyi problémáidról. Az ágyék történetesen sokkal könnyebben hozzáférhető négylábú barátaink számára, mint a hónalj.

A kutyák orrának belső működése egészen lenyűgöző, köszönhetően a vomeronazális szervnek. Ez a szájpadláson helyezkedik el, az orr és a száj felé egyaránt nyíló járatokkal, amelyek lehetővé teszik az optimális szaglási képességeket.

A vomeronazális szerv több millió speciális szaglóreceptort tartalmaz, amelyek befogadják a szaganyagokat, lehetővé téve a fokozott szagérzékelést. A kutyák orra 1 milliószor érzékenyebb, mint az emberi orr, de egyes fajták, például a vérebek orra 10-100 milliószor érzékenyebb, mint a miénk.

bigtunaonline/istockphoto.com

Képesek a kutyák megérezni a terhesség és más egészségügyi problémák szagát?

A terhességet kiszimatoló kutyák valószínűleg nem fogják egyhamar felváltani a terhességi teszteket: a kutyák önmagukban nem képesek kiszagolni a terhességet. Amit viszont megéreznek, az a testünkben bekövetkező változás, ami a hormonoknak köszönhető. A terhesség, vagy esetleg más egészségügyi problémák megváltoztathatják valakinek a szagát, így ez lehet az oka a túlzott szaglászásnak az emberi test valamely területén.

A kutyád tehát nem különít el egy adott egészségügyi problémát, de a feromonok változását és a szagok változását, amelyek az ovuláció, a havi menstruáció, a várandósság, sőt a közelmúltban történt szülés során jelentkeznek, felfogja.

És bár vannak kutyák, amelyek például a szagok alapján képesek előre jelezni diabéteszes vagy epilepsziás gazdájuk közelgő rohamát, nem valószínű, hogy a belátható jövőben diagnosztizálásra is fognak kutyákat használni. Az erre vonatkozó elszigetelt kísérletek nem hoztak ugyanis biztató eredményeket.

Hogyan állíthatod meg a szaglászást?

Noha a szaglászás teljesen természetes és a kutya szempontjából ártatlan viselkedés, mégis kellemetlen lehet. Megszidni természetesen butaság lenne érte a kutyát, hiszen ő csak információt gyűjt, elkerülni azonban elkerülheted a kínos helyzetet, ha eltereled a kutya figyelmét, még mielőtt a szaglászás megkezdődni.

Ha új emberrel találkoztok, és látod a kutyádon, hogy felfedező útra indul, parancsolj rá, hogy álljon meg, üljön le. Tereld el a figyelmét egy kutyajátékkal vagy jutalomfalattal. Ha valaki barátkozni szeretne vele, akkor ez jó alkalom, hogy odatartsa a kezét, amit a kutya megszagolhat.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!