Ez a kutyafajta illik tökéletesen a személyiségedhez

Ez a kutyafajta illik tökéletesen a személyiségedhez

Címlap / Életmód / Család / Ez a kutyafajta illik tökéletesen a személyiségedhez

Mindenképpen nézd meg az aktivitását

Mielőtt rátérnénk a kutyafajtákra, fontos megjegyezni, hogy minden kutyának egyéni energiaszintje van, pontosan úgy, mint az embereknek. Vannak, akik nyugodtak, sokat lustálkodnak, szívesen vannak otthon.

Mások időnként szeretnek kimozdulni, örülnek, ha társaságba mehetnek, de akkor sem szomorkodnak, ha a négy fal között kell tölteniük az időt.

Megint mások állandóan jönnek-mennek, pörgős életmódot élnek, nehezen tűrik, ha le kell ülniük.

Nagyjából ez a három szint különíthető el a kutyáknál is, és a lehető legfontosabb a döntés során, hogy magaddal egy energiaszinten levő, vagy ami még jobb, egy fokkal alacsonyabb energiaszintű kutyát válassz.

Így sokkal könnyebb dolgod lesz az idomítás, nevelés során, és az életmódotok összeegyeztetéséhez sem kell túl sok lemondással számolnod.

Hogyan figyeld meg?

Ahogy a legtöbb emberről, úgy a legtöbb kutyáról sem feltétlenül derül ki első ránézésre, milyen az energiaszintje.

Ezért, ha kutyát fogadsz örökbe, vagy veszel, érdemes néhány órát szánni (több alkalommal is) a falka tanulmányozására.

Az a kölyök, amelyik mindig a legjobb helyről szopizik, állandóan felül kerekedik a játékokban, és minden félelemérzet nélkül megy oda az idegenekhez, egész biztosan magas energiaszintű, vele lesz a legnehezebb dolgod.

Ezzel szemben az a kutya, amelyik folyton alulmarad, megpróbálja a háttérbe szorítkozva tölteni az idejét, és gyakorlatilag azonnal behódol, megadó természetű, alacsony energiaszinttel rendelkezik.

Ennél fogva őt könnyű lesz nevelned és nem fogja bánni, ha alkalmanként egész nap lustálkodtok, és városban, lakásban laktok. A magas energiaszintű kutyáknak ez kifejezetten nehezükre esik.

Ha inkább otthonülős vagy

Az energiaszintek figyelembevétele után nézzük, hogy a te személyiségedhez milyen fajta illik igazán! Amennyiben nem vagy az a kifejezett társasági ember, szeretsz otthon ücsörögni, sokat lustálkodni, mindenképpen kisebb termetű kutyát érdemes választanod.

Kevés kivétellel ezeknek a fajtáknak van a legkisebb mozgásigényük, illetve sokkal könnyebben elfáradnak egy rövid sétán, mint méretes társaik.

Ehhez az életmódhoz jól alkalmazkodik a mopsz, a máltai selyemkutya, a king charles spániel és az ausztrál selyemszőrű terrier.

Nagyobb méret esetén szóba jöhet még az angol bulldog, esetleg a csau csau, bár utóbbi nem mindig könnyű eset, és hajlamos lehet a makacsságra.

Fontos, hogy az alacsony energiaszint vagy a kis termet nem jelenti azt, hogy egy ilyen kutyát nem kell minden nap sétáltatnod! Csupán arról van szó, hogy ők nem szedik szét a lakást, ha nem futottál velük három órát.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást