A te kutyádban van már chip?

A te kutyádban van már chip?

Címlap / Életmód / Család / A te kutyádban van már chip?

Már egy éve kötelező minden Magyarországon élő kutyába azonosító chipet tetetnie a gazdának, ám sokan mégis elzárkóznak ettől a törvénybe foglalt kötelességtől. Pedig a chipeltetés egyáltalán nem pénzkidobás!

A legnagyobb előny

A chipbeültetés legnagyobb előnye, hogy ha véletlenül eltűnik a kutyád, és állatvédők a nyomára akadnak, akkor rögvest tudni fogod, hova mehetsz érte. Így rengeteg időt és energiát megspórolhatsz, nem is beszélve az aggodalom megszűnéséről.
Ellenkező esetben igen nagy szerencse szükségeltetik ahhoz, hogy a kutyádra véletlenszerűen ráakadj egy hirdetésben, vagy ismerős által visszakerüljön hozzád a kis kedvenced.

Az ideiglenes befogadóknak is segítség

Nem utolsó szempont az sem, hogy a jólelkű emberek sokszor fogadnak be kóborló kutyákat, és igyekeznek minden erejükkel megtalálni a gazdájukat. Ez gyakran kimerül az internetes hirdetésekben és a szórólapokban, de ha a gazdi nem jelentkezik, akkor a gondozásba vett állatok sorsa sajnos másodszor is megpecsételődik.
A chipekkel ez a probléma is kiküszöbölhető, hiszen minden állatorvos rendelkezik olyan leolvasó készülékkel, amely a chipet az adatbázisból azonosítani tudja, s így az ideiglenes befogadók is megnyugodhatnak.

Társadalmi előny

Az ilyen rendelkezéseket nem csupán az egyén szintjén érdemes vizsgálni, hiszen társadalmi előny is egyben, hogy a kutyák beazonosíthatóak. Amikor az állatorvos beadja a chipet, a gazda adatait is rögzítenie kell (érdemes rákérdezni, mert előfordult, hogy a chiphez nem tartozott adat).
Így ha egy kóbor kutyára bárki rábukkan, akkor annak nem feltétlenül sintértelep, vagy altatás lesz a sorsa, hiszen a gazdi felkutatható, indokolt esetben pedig felelősségre vonható, megbírságolható.

Nem láthatják el

Azért sem érdemes halogatni a chip beültetését, mert hivatalosan az állatorvosok nem láthatják el azokat az állatokat, melyek nem rendelkeznek ezzel a fontos azonosítóval.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az évente szükséges veszettség elleni oltást sem kaphatják meg az ebek, ami ugyancsak büntetést von maga után – nem is beszélve az esetleges következményekről, amit egy harapás okozhat.

Későbbi komplikációk

Nem kell számolni semmilyen későbbi komplikációval a kutyák egészségét illetően, hiszen a beültetett chip észrevétlen marad az eb számára. Némi kellemetlenséget természetesen a rizsszem méretű chip beadása okozhat, de ahogy az oltások esetében, úgy a chipek során is előfordulhat, hogy a kutya észre sem veszi a szúrást.
(De az garantált, hogy némi jutalomfalat és a gazdi ölelése után gyorsan felejt majd.)

Mennyibe kerül a chip?

A chip megvásárlása és beadása legfeljebb 3500 forint lehet, ez az összeg magában foglalja az adatbázisba való regisztrációt is.
A 3500 forinthoz még hozzájön a vizsgálat ára, de ezt sok állatorvos nem számítja fel, továbbá azért sem kell fizetni, ha bármilyen más elérhetőséged a későbbiekben megváltozik, s ezért módosítani kell a chip adatait.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást