A kutyád imádja a gyógynövényeket. Te tudod, mikor melyiket add neki?

A kutyád imádja a gyógynövényeket. Te tudod, mikor melyiket add neki?

Címlap / Életmód / Család / A kutyád imádja a gyógynövényeket. Te tudod, mikor melyiket add neki?

Az állatok ősi ösztöne

Kitaláltad, egy részüket bizony közvetlenül az állatoktól. Talán te is láttad már, ahogy a kertben a „különleges fű” után kutat a kutyád, mikor könnyíteni szeretne a gyomra terheltségén. Az állatok ösztönösen, a belső indíttatásukra hallgatva keresnek magunknak segítséget bajaikra a természetben.

Jane Goodall beszámolója szerint a csimpánzok több mint húsz féle növényi részt használnak önmaguk gyógyítására.

A majmok arra is rájöttek, hogy ha elszenesedett fát rágcsálnak, azzal közömbösíteni tudják az elfogyasztott gyümölcsök méreganyagait. Miközben az ősemberek megfigyelték, hogy a vadállatok mit tesznek, milyen gyógyírt keresnek az egyes kellemetlenségek esetén, sokat tanultak tőlük. Ezeket aztán gyakran az embertársaikra, sőt a háziasított egyedekre alkalmazva is megfelelőnek találták. Tudásuk szájról- szájra, nemzedékről- nemzedékre öröklődött.

A kutatók megállapítása szerint az állatok intuitíven találtak orvosságot sokféle problémára a természet patikájában, pl.: sebkezelésre, fertőzésekre, stresszcsökkentésre, roborálásra és még a parazitáktól való megszabadulás érdekében is. 

Velünk élő kedvenceinknek megnövekedett a várható élettartamuk, de ezzel párhuzamosan gyarapodott a betegségek és a rendellenességek köre is. Hatnak rájuk az érzelmeink, a zaklatottságunk, a természetellenes táplálkozás, a sugárzások és számos egyéb stresszor. Ha kíméletesen szeretnél neki segíteni legyőzni a stresszt, erősíteni az immunrendszerét vagy támogatni az emésztését, hívd segítségül a gyógynövényeket.

Miért és hogyan? 

Természetesen bármi szokatlant észlelsz a kutyádon a legfontosabb, hogy azonnal konzultálj állatorvossal, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi baja van. Amennyiben lehetséges elsőként kellene gondolni a gyógynövények alkalmazására, súlyosabb esetben pedig használhatók kiegészítő terápiás eszközként.

A kutyagyógyszerek az emberiekhez hasonlóan nagyon erős hatású, nemritkán súlyos mellékhatásokkal járó anyagok, míg a növények rágcsálása vagy elfogyasztása tökéletesen természetes számukra.

Abban az esetben, ha gyógyszert is kénytelen szedni a kutyusod, kérdezz rá, hogy az általad adni szándékozott növény kölcsönhatásba lép- e vele valamilyen formában. 

Az alkalmazásuk is egyszerű, mert készíthetsz belőlük teát vagy egyszerűen az ételükre szórsz egy kis csipet aromás port. Általában kedvelik és szívesen elfogyasztják ezeket, a keserűbb fajták miatt sem kell aggódnod. Persze kivételek mindig vannak, így egyes kutyáknál szükséges lehet egy kicsit trükközni. 

Nézzük, milyen gyógynövényeket adhatsz neki!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást