Végre van egy kis időd, nem kell rohanni, együtt a család, vagy egyszerűen csak szeretnéd kicsit kényeztetni magadat. Az alábbi finomságok elkészítése egy rohanós kedd reggelbe talán nem férne bele, vasárnap viszont érdemes néhány extra percet szánni rájuk, hogy a következő héten végig újra őket várd majd!
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek
1/4 Jacket potato
Kimondani is nehéz, tudjuk, de azért nem kell rögtön hanyatt esni: a jó öreg héjában sült krumpliról van szó, ami szerintünk úgy jó, ahogy van, de ezzel a töltött változattal még nyerőbb reggeli lesz belőle.
Az elkészítéshez a krumplit alaposan mosd meg, majd egy villával szurkáld meg őket, kend be a külsejüket olajjal és sózd meg őket minden irányból, majd mehetnek is a sütőbe. Ha a külseje ropogós, a belseje meg már puha, akkor egy éles késsel metszd be a krumplit, és halmozz rá kedved szerint rántottát, bacont, tejfölt, salátát, ami csak jól esik, vagy van a hűtőben!
Extra tipp: a krumplikat még olajozni sem kell, ha egyszerűen a mosás és szurkálás után beteszed őket 7-8 percre a mikróba, ott is gyönyörűen megpuhulnak. Ugyanez édesburgonyából isteni diétás reggeli!
Valami fincsi péksüteményt keresel, amibe akár a reggeli rántottát is belegyömöszölheted, vagy egyszerűen csak tartalmasabbá teszi a reggelidet? Megtaláltad!
Az angol muffinhoz keverj össze 120 gramm lisztet, 125 ml langyos vizet és egy csapott teáskanál szárított élesztőt. Ha egy órát áll, az már elég neki, de nyugodtan elkészítheted előző este is, hogy reggel már csak gyúrni és sütni kelljen. Egy nagyobb tálba önts 2 és fél deci tejet, egy újabb csapott teáskanál élesztőt és a lisztes, felfuttatott masszát. Keverd át alaposan, majd adj hozzá még 410 gramm lisztet, egy teáskanál sót és két teáskanál cukrot, majd gyúrd össze az egészet.
Mikor már majdnem összeáll, adj hozzá két evőkanál olvasztott vajat is, majd letakarva pihentesd egy órát. Ez után a tésztát nyújts ki, szaggasd ki pogácsaszaggatóval, forró sütőben pár percig süsd a muffinok egyik, majd másik oldalát.
A holland szósz vagy hollandi mártás nem tartozik a könnyed, szívbarát fogások közé, de egyszerűen annyira lágy és selymes, hogy néha muszáj elcsábulni érte. A mennyei mártás elkészítéséhez üss fel két tojást, válaszd külön mindkettő sárgáját és fehérjét. Egy kisebb lábasban olvassz fel 100 gramm vajat, majd tedd félre. A tojássárgájákat vízgőz fölött keverd össze egy evőkanál citromlével és egy evőkanál mustárral, gyors, határozott mozdulatokkal dolgozva. Apránként add a vajat a tojássárgájához, ügyelve, hogy mindig nagyon alaposan és rögtön elkeverd. Fontos, hogy a szószt ne hagyd felforrni, mert akkor az összetevők kicsapódnak.
Az elkészült mártást egy buggyantott tojással megkoronázott szendvicsre locsolva tálalhatod (Benedek tojás), de salátákat is feldobhatsz vele.
A mimóza vagy mimosa koktél a vasárnapi brunchok méltó kísérője, a lustálkodós napok itala, amikor tudod, hogy kizárt, hogy volán mögé ülj, és ürügyet keresel arra, hogy már 12 óra előtt is kortyolj egy egészen kevéske alkoholt is. Az elkészítés pofonegyszerű: a koktélospoharat tölts meg félig (vagy negyedig, attól függően, hogy milyen erős italt akarsz) száraz pezsgővel, majd töltsd fel narancslével – legjobb a frissen facsart, de természetesen a dobozos is működik. Garantált, hogy rögtön úgy fogod érezni magadat, mint aki éppen a világ legelegánsabb szállodájában tölti el a reggelit. A klasszikus recept nem tartalmazza, de nem rontja el az sem, ha dobsz bele egy szem epret is.