Valószínűleg nem állítunk valótlant azzal, ha azt mondjuk, az emberek többsége szereti, sőt imádja a muffint – ezek az ínycsiklandozó csöppségek ugyanis bárki napját képesek feldobni. Ám a megszokott és persze jól bevált recepteken kívül néha érdemes egyedi és különleges muffinokat is kipróbálni. Most ehhez nyújtunk segítséget: hoztunk 3+1 receptet, melyről eddig talán még csak nem is hallottál!
Gyömbéres muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg vaj,
1 citrom reszelt héja és leve,
10 dkg szirupban eltett gyömbér,
25 dkg liszt,
2 evőkanál sütőpor,
2 tojás,
10 dkg cukor,
1,25 dkg tejszín,
1,25 dl tej.
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
Sütési idő: előmelegített sütőben kb. 20 perc.
Elkészítés:
Először megolvasztjuk a vajat, aztán az alaposan megmosott citrom héját leszereljük, levét kifacsarjuk, majd a gyömbért felaprítjuk minél kisebb darabokra. Ezután a sütőport összekeverjük a liszttel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A tejet, a tejszínt, a citromlevet, a tojást, a cukrot és a vajat jól elkeverjük, végezetül hozzáadjuk a sütőporos-citromhéjas lisztet is. Ha ezzel kész vagyunk, akkor a gyömbért is belekeverjük a tésztába és a sütőformába adagoljuk.
Kapucsínós muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
12 dkg vaj,
3 tojás (egy egész, kettőnek a sárgája),
25 dkg liszt,
2,5 teáskanál sütőpor,
3 csészéhez való instant cappuccino por,
12 dkg cukor,
2,5 dl író.
Elkészítési idő: kb. 20 perc.
Sütési idő: előmelegített sütőben kb. 20 perc.
Elkészítés:
A vaj megolvasztása után a 3 tojás közül 2-t szétválasztunk, ezeknek ugyanis csak a sárgájára lesz szükségünk. Ezután összekeverjük a lisztet, a sütőport és a cappuccino port. Majd egy másik tálban összedolgozzuk a 2 tojás sárgáját, az 1 egész tojást, a 12 dkg cukrot, a vajat és az írót. Ha összeállt a massza, akkor hozzáadjuk a lisztes-sütőporos-cappuccino poros keveréket is, és végül a tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük.
Körtés-kesudiós muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg körte,
2 evőkanál citromlé,
10 dkg aprított kesudió,
25 dkg liszt,
2,5 teáskanál sütőpor,
2 tojás,
10 dkg cukor,
0,8 dl olaj,
3 dl író.
Elkészítési idő: kb. 15 perc.
Sütési idő: előmelegített sütőben kb. 25 perc.
Elkészítés:
A körtéket alaposan megmossuk, megszabadítjuk a héjuktól, magházuktól, kis darabkákra szeleteljük és ezeket beleforgatjuk a citromlébe. A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk az aprított kesudiót is. Ezután a tojásokat a cukorral, az olajjal és az íróval felverjük, majd mellékeverjük a lisztes-sütőporos-kesudiós keveréket. Végezetül beletesszük a körtedarabokat a tésztába és a kapott masszát sütőformába adagoljuk.
A vajat és a csokoládét egyszerre megolvasztjuk. A lisztet, a sütőport, a kakaót, a chilit összekeverjük és hozzáadjuk a mandulát is. A tojásokat a cukorral, az íróval és a csokoládés vajjal felverjük, majd ehhez hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól összedolgozzuk. Végül a tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!