7 különleges hangszer, amiről kevesen tudnak

7 különleges hangszer, amiről kevesen tudnak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 különleges hangszer, amiről kevesen tudnak

A kívülállók számára a hangszerek világa mindig is egy kicsit misztikus dolog volt. Persze egy idő után megszokjuk a hegedű, a cselló a gitár vagy a zongora látványát, sőt, talán még meg is próbáljuk megszólaltatni.

Orgona

Ennek a hangszernek a művészei nincsenek éppen könnyű helyzetben, hiszen hiába lenne pénzük, otthonra mégsem szerezhetnek be egy orgonát, hogy gyakoroljanak.
Különleges hangja és fenséges megjelenése miatt nem is lehetne jobb helyen, mint a templomok remek akusztikával rendelkező belső terében. Játszani sem éppen könnyű rajta, hiszen jellemzően 4 sorban vannak rajtuk billentyűk, a lábbal pedálokat kell működtetni, plusz kapcsolótáblák is „segítenek” a hangszer megszólaltatásában.

Skót duda

A hangja igazán különleges, egyeseknek a legszebb zene, másoknak idegesítő csikorgás. Megszólaltatni nem egyszerű, de van egy nagy könnyebbség a többi fúvós hangszerrel szemben.
Ahhoz, hogy a sípokból hangot csaljunk elő, nem kell folyamatosan fújnunk a hangszert, hiszen a duda zsákjában tárolni tudjuk a levegőt, működtetés közben ezt kell összepréselni.

Citera

Ez a csodálatos hangú eszköz a magyar népi hangszerek családját gazdagítja. Pengetve lehet megszólaltatni, de ehhez asztalra, vagy valamilyen sík felületre kell tenni.
Fontos jellemzője az ilyen típusú hangszereknek, hogy a húrjaik a test felett helyezkednek el, vagyis nincsen nyakuk, mint a gitár esetében.

Warr gitár

Szinte biztosan látott már mindenki gitárt. De nem ilyet. A megdöbbentő kinézetű hangszer ugyan valóban gitár, ám első ránézésre az ember azt gondolná, egy viccel áll szemben.
Ezen a szépségen ugyanis 15, vagy akár annál is több húr kapott helyet. Ennek megfelelően két kézzel lehet rajta játszani, de itt – a normál gitárral ellentétben – nem kell lefogni a húrokat, csak finoman ütögetni. Játék közben ráadásul a hangszer nem függőlegesen áll, hanem vízszintesen.

Sheng

Ősi kínai fúvós hangszer. Tulajdonképpen egy pánsípról van szó, ám kinézetében nagyon is eltér az általunk megszokott formáktól. Az idők folyamán a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően megjelent a shengek több változata is, többek között olyan, amelyen már billentyűket is találhatunk.
Ez a hangszer az egyetlen tradicionális kínai zeneeszköz, mely képes egy teljes akkordot megszólaltatni.

Eigenharp Alpha

A jövő egyik nagy lehetősége áll most előttünk. Mint az sejthető volt, az elektronika és a hangtechnika fejlődése komoly befolyással volt és van a hangszerek fejlődésére. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a különleges darab.
Tulajdonképpen egy billentyűs és egy fúvós zeneeszköz kettőséről van szó, melyet így is, és úgy is meg lehet szólaltatni, de akár a kettőn egyszerre is lehet játszani, ami igazán különleges hangzásvilágot ad ennek a különleges eszköznek.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!