Dekor / Otthon

Különleges és egyedi burkolatok a konyhába – a hagyományos járólapnak leáldozott

Különleges és egyedi burkolatok a konyhába – a hagyományos járólapnak leáldozott

Sokan megpróbáltak lebeszélni minket arról a melegburkolatról, amit a konyhába terveztünk, de szerencsére nem engedtünk a nyomásnak. Lassan három éve használjuk a laminált padlót ebben a helyiségben és minden félelmünk szertefoszlott: a mai padlólapok már valóban alkalmasak arra, hogy ne csak a szőnyeggel borított, kevésbé forgalmas lakrészekben használjuk őket. De nem csak a laminált padló jó választás a konyhádba, ha trendi és esztétikus megoldást keresel!

Esztétikus melegburkolatok

Elsősorban a minimalizmusnak köszönhetjük, hogy ilyen népszerűek lettek a melegburkolatok a konyhákban. A minimalista stílus alapja, hogy a lehető legkevesebb színt és textúrát, anyagot ötvözzük egymással, minél letisztultabb, egyszerűbb felületeket kapjunk – ennek megfelelően kerültek a konyhákba is a melegburkolatok.

Mivel a modern otthonokban alapvető, hogy a konyha, az étkező és a nappali egy térben van, egyszerűbb összemosni a teret – és megtartani a minimalista irányvonalat –, ha csak egy fajta burkolat fut az egész helyiségben. Ahogy a bevezetőben is említettem, nincs miért aggódnod a melegburkolatok tartóssága miatt: már olyan változatokat is beszerezhetsz, amik még a párás és meleg fürdőszobában is megállják a helyüket. 

 

 

 

Grafikus megoldások

Bár a melegburkolatok nagyon trendik és abszolút élhetőek, a hagyományos hidegburkolatok – modernizálva – megférnek a kínálatban. Ha te sem tudod elképzelni, hogy padlólap, vagy parketta legyen a konyhádban, akkor továbbra is választhatod a hidegburkolatot.

Ha azonban követnéd a lakberendezési trendeket, ideje eltekintened a szabályos, egyenes burkolatválasztóktól, ennél ugyanis jóval izgalmasabb megoldások kígyóztak be az otthonokba. A klasszikus négyszögletű és téglalap formájú járólapok mellett különleges lehetőségeket kínálnak a hatszögek, amikkel remekül lehet trükközni a szegélyek mentén.

 

 

 

Háromdimenziós hatás

A háromdimenziós hatások és az optikai csalódások szerves részét képezik a modern lakberendezési stílusoknak, és bizony a konyhákból sem hiányozhatnak. A legkézenfekvőbb megoldásokat a kockák jelentik, amik általában három, szabályos rombuszból épülnek fel. Ha ezek a rombuszok eltérő színűek, akkor a lerakásukkal olyan hatást érhetünk el, mintha háromdimenziós kockákból állna a konyhánk padlója.

A végeredmény egyáltalán nem hétköznapi, vagy éppen megszokott, annál inkább mozgalmas és figyelemfelkeltő – már csak emiatt is jól passzol a modern igényekhez.

 

 

 

Egybefüggő felületek

A harmónia megteremtésére és gyakran a már említett minimalizmus kiteljesítésére születtek meg az összefüggő, egymásba futó burkolatok is. Ezek a megoldások gyakran nem különböznek a már megszokott hidegburkolatoktól: sokszor annyi az eltérés, hogy a hatás érdekében jóval nagyobb, akár négyzetméternyi, vagy még nagyobb járólapokat fektetnek le a szakemberek. Ezeket nem emelik ki eltérő színű fugával, inkább arra törekszenek, hogy a járólapok egymásba olvadjanak.

A jóval drágább, de egymáshoz sokkal szebben illeszthető márványból, vagy éppen gránitból készült lapok ismét népszerűek a konyhákban. Hasonló látványt lehet elérni az olcsóbb és a megszokottnál sokkal modernebb műgyantával is – utóbbival érdemes félretenni az előítéleteinket, már csak azért is, mert könnyedén látványos, egybefüggő tereket tud varázsolni az otthonodba.

 

 

 

Kirakott motívumok

A modern konyhákban is számít a funkció, de ezt időnként sokak számára felülírja a külcsín, a dizájn – nos, ha egyikről sem szeretnél lemondani, akkor a járólap gondos megválasztására érdemes nagy hangsúlyt fektetned. A funkciót tekintve ugyanis semmit sem veszítesz, ha trükkös és egyben kifejezetten dizájnos megoldások mellett teszed le a voksodat. Jelenleg nagy divatnak örvend, ha bizonyos részeket más burkolattal – nem csak más színnel, hanem akár más anyaggal és motívummal – borítasz.

Népszerű megoldás például, amikor a konyhapult mellett hidegburkolatot tesznek le a szakértők, de a konyha többi részét már melegburkolat borítja. Izgalmas lehetőség az is, ha a szigetet emelitek ki még jobban úgy, hogy másfajta burkolattal veszitek körbe, de jóformán random is váltogathatjátok a különféle burkolatokat, ízléseteknek megfelelően rakhattok ki mintákat, motívumokat. 

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást