5 különleges díszfa, aminek a látványa mindenkit ámulatba fog ejteni

5 különleges díszfa, aminek a látványa mindenkit ámulatba fog ejteni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 különleges díszfa, aminek a látványa mindenkit ámulatba fog ejteni

Ecetfa

Az ecetfa könnyen terjed, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol erre nincs túl sok lehetősége (pl. garázsfeljáró mellé). Gyors szaporodása jól mutatja, hogy nem egy kifejezetten nehezen gondozható díszfáról beszélünk, ám mindezek ellenére az ecetfa esetében garantáltan számolhatsz a csodás látvánnyal. Jól tűri a szárazságot, a kánikulát, és nem kényes a talajra sem.

Összetett levélzete ősszel csodaszép narancsos-pirosas árnyalatra vált, a nyár derekán pedig mély bordó termései díszítik a zöld lombot. Sokan nem tudják, de az ecetfa terméséből különleges limonádé is készülhet, így nem csak gyönyörű, általában 3-5 méter magasra növő fát kapunk általa, hanem egy új, izgalmas ízt is a konyhába.

Csüngő borsófa

Az elmúlt években indult hódító körútjára hazánkban is a csüngő borsófa, köszönhetően különleges és egészen egyedi küllemének. Ahogy a neve is mutatja, a borsófa ágai lefelé hajlanak. Levelei párosan szárnyaltak és élénk zöldek, amiket még jobban kiemel a májusban megjelenő, sárga, borsóra hasonlító virágzat.

A csöngő borsófa már nem olyan igénytelen, mint az ecetfa, de azért még mindig nem túl bonyolult a gondozása. Arra kell ügyelni, hogy meszes és laza talajt igényel, és nem szívesen fejlődik más növények közvetlen közelében. Egyébként jól tűri a szárazságot, és az igazító metszésen felül nem igazán kell törődni vele.

Szivarfa

A szivarfa egy közepes méretű, igénytelen díszfa kedves küllemmel. Báját leginkább méretes, szív alakú leveleinek köszönheti, illetve hálás, oszlopos virágzatának. Nem túl igényes: jól tűri a szennyezettebb levegőt, míg a betegségekkel szemben ellenálló, így igazán egyszerű a gondozása.

Mindössze arra kell figyelni, hogy napos és lehetőleg szélvédett helyre ültessük. A talajt illetően nem igazán válogatós, de erősebben növekszik laza és tápláló földben. Kiváló választás számodra akkor, ha különösebb gondozás nélkül szeretnél egy látványos fára szert tenni, ami pontosan úgy néz ki, mintha rendszeresen, nagy szakértelemmel metszenéd.

Selyemakác

A selyemakác egy mediterrán hatású, különleges és látványos díszfa. A hideg hónapokban lehullatja lombozatát, ám előtte csodás színekben pompázik, így nem csak nyáron, virágzás idején lehet a kert legnagyobb éke. Nem a legapróbb díszfa, de kifejlett korára is legfeljebb 6-10 méterre nő meg, így ideális választás lehet kisebb kertekbe is.

Illatos virágai vonzzák a rovarokat, így segítségével élettel telik meg a kert, ugyanakkor pont emiatt nem szerencsés közvetlenül a bejárat mellé ültetni. A selyemakác szárazságtűrő, de ügyelni kell rá, hogy az első két évben fagyérzékeny lehet, így télen védeni kell. Később azonban könnyen áttelel, és csodálatos díszfaként ékesíti környezetét.

Galagonya

A galagonyát megannyi meséből és dalból ismerjük, mégis csak kevesen tudják, pontosan hogyan is fest ez a növény. Sokoldalúságának köszönhetően nem is olyan egyszerű erre a kérdésre válaszolni, ugyanis a galagonya éppúgy lehet méretes bokor, mint látványos sövény, vagy éppen fa. Változattól függően ez a növény minden célt kielégíthet.

Ha sikerült a megfelelő típust kiválasztani, akkor metszéssel formás bokorrá, vagy díszfává nevelheted, míg ha sorba ülteted őket, akkor idővel tüskés sövényt is telepíthetsz a kerted köré. A galagonya ráadásként a népgyógyászatban is ismert, szóval érdemes egy próbát tenned ezzel a nem túl igényes, de nedvességkedvelő növénnyel (díszfának leginkább a Crataegus x lavallei és a Crataegus laevigata Paul’s Scarlet felel meg).

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Gönczi Kálmánné
    2022.05.22., 09:08

    Nagyon szépek a fák. Az én kertemben több is van, de az ecetfát kiskertbe nem ajánlom,mert mindent elnyom a gyökérről eredő sarjaival, és szinte kiírthatatlan!

    Válasz

Írj egy hozzászólást