Család / Egészség / Életmód / Fókuszban

Amiről minden kutyatulajdonosnak tudnia kell: a vérzéses kullancsláz. Így mentsd meg

Amiről minden kutyatulajdonosnak tudnia kell: a vérzéses kullancsláz. Így mentsd meg

Egy kutya a háznál soha nem csak egy kisállat, hanem családtag – éppen ezért is olyan fontos, hogy megfelelően vigyázzunk rá, és óvjuk, ahol csak tudjuk. A legtöbb kutya a szabadban érzi magát igazán jól, a kullancsszezon idején viszont nagyon veszélyes is lehet elengedni még akár egy városi parkban is. Ezek a rovarok ugyanis nemcsak az erdőkben, hanem a belvárosban is ugyanúgy megtalálhatók.

A kullancsok nem csak csúnya, kellemetlen vérszívók – komoly betegségeket is terjeszthetnek, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a kutya egészségére. A Lyme-kór például nemcsak az emberre veszélyes, kutyák is ugyanúgy elkaphatják, és nehezebb is észrevenni náluk a tüneteket, mint nálunk. Ha kedvencünkben kullancsot találtunk és akár hónapokkal később olyan sántaságot tapasztalunk, amelyik mindig más végtagon jelenik meg (vándorló sántaság), vagy kedvencünk idegrendszeri tüneteket mutat, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Aztán ott van még a vérzéses kullancsláz, aminek már a neve sem túl biztató. Ez egy viszonylag új betegség, melyet az Ehrlichia canis nevű baktérium okoz, és szerencsére Magyarországon ritkaságnak számít. Kezeletlen, elhúzódó esetekben veseelégtelenség alakul ki és súlyos szemészeti problémák is jelentkezhetnek.

Olyan eset is előfordulhat, amikor a kutya megeszi a betegséget terjesztő kullancsfajt, ekkor hepatozoonis alakulhat ki.

Tünetei közé tartoznak az izomfájdalmak miatt kialakuló merev járás, sántítás, izomsorvadás, a véres hasmenés és a visszatérő láz. Hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, még az is előfordulhat, hogy a kis kedvenc egyszerre többféle kullancs által terjesztett megbetegedést szed össze. Léteznek ma már olyan vérvizsgálatok (kullancsprofil), amelyek egyszerre több kórokozó jelenlétének detektálására képesek.

De mit tehetünk a megelőzés érdekében? Néhány trükkel minimalizálhatjuk az esélyét annak, hogy a kutyus valamilyen nyavalyát terjesztő kullanccsal a szőrében térjen haza az esti séták után.

Bien tipp: A Fressnapf Egészségközpontban könnyen megvásárolhatsz egyes vény nélkül kapható állatgyógyászati készítményeket, mint amilyenek a kullancs elleni termékek is. A fressnapf.hu oldalon egyébként egy helyen beszerezheted a kedvenced minőségi eledeleit és felszereléseit is. Ha bizonytalan vagy abban, mit válassz, a Fressnapf szakértő csapata mindig segítségedre lesz.

istockphoto

Tudjuk, mikor van kullancsszezon!

Ehhez tudnunk kell például azt, hogy a kullancs az enyhe időt is szereti – így nemcsak a melegben, de kifejezetten enyhe ősszel vagy hamar melegedő tavasszal is előbújhat. Február végétől június közepéig, majd szeptembertől akár november közepéig számíthatunk rá, hogy megnövekszik a számuk. 

Okosan válasszuk meg, hova visszük sétálni az ebet!

Nem a városi vagy vidéki környezet a lényeg, hanem inkább az, hogy milyen sűrű az aljnövényzet, és mennyire van karban tartva a környék. A kullancsok a sűrű növényzettel borított területeket részesítik előnyben, így egy kopárabb, füves terep nem jelent akkora rizikót a kutyának. Erdőbe inkább csak szezonon kívül vigyük.

Ellenőrizzük minden séta után!

Nézzük meg a kutya testét, mászott-e bele valahol kullancs, és ha igen, akkor szakszerűen távolítsuk el! Ez azt jelenti, hogy ne nyomjuk meg a rovar potrohát, és ne is próbáljuk semmilyen házi praktikával kicsalogatni, mert mindkét megoldásnak az lesz a vége, hogy az állat belefecskendezi a nyálát a kutyába, ha pedig fertőzött, ez különösen rossz ötlet.

Kullancskanállal vagy csipesszel egyszerűen fogjuk meg a vérszívót, és húzzuk ki a bőrből!

Ezután figyeljünk fokozottan arra, hogy a kutyánk mutat-e valamilyen furcsa tünetet a következő napokban. Mindenképpen őrizzük meg a kullancsot, hogy ha az ebnek bármi baja lenne, be tudjuk vinni az állatorvoshoz a betegség azonosítása céljából.

Használjunk kullancs elleni termékeket!

Szerencsére ma már rengeteg típusú kullancsirtó és kullancsmegelőző szer és eszköz létezik: a nyakörvtől kezdve vannak oltások, szájon át bevehető gyógyszerek, spot-on készítmények, spay-k, és gyakorlatilag bármi, amit az ember el tud képzelni. Hogy melyik a legmegfelelőbb a kutyusnak, azt a személyisége és az életvitele alapján érdemes eldönteni.

A sokat úszó, esőben is rohangáló kutyusnak például a nyakörv kevésbé szerencsés, mert csökken a hatékonysága, akivel ritkán jár a gazdi természetbe, annak elég lehet esetenként a spray-t is felfújni a szőrre. A lényeg az, hogy mindenképpen felkészülten érkezzen kutyus is, gazdi is a természetbeli sétára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást