4 külföldi standupos, akin könnyezve fogsz nevetni

4 külföldi standupos, akin könnyezve fogsz nevetni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 külföldi standupos, akin könnyezve fogsz nevetni

Daniel Sloss

Ki mással is kezdhetném a felsorolást, ha nem a skót standupossal, aki szerintem korunk legkiválóbb humoristája, aki már-már a zseni határát súrolja. Teszi mindezt úgy, hogy elsőre egy imádnivaló, nagyszájú és pimasz kamasznak tűnik, aki illetlen vicceket mesél.

Észre se vesszük, és annyira magával rántott bennünket a gondolatmenete, hogy olyasmiken röhögünk, amikről teljesen elképzelhetetlennek gondoltuk volna, hogy egyáltalán csak mosolyogjunk. Daniel Sloss special-je egyértelműen olyan előadás, ami nem csak megnevettet, de komolyan megváltoztat dolgokat, amiket a világról gondolsz.

Jigsaw és Dark című önálló estjei a Netflixen jelentek meg, az X című special pedig az HBO képernyőjén fut.

John Mulaney

Noha megjárta a maga személyes poklát (csak nemrégiben jött ki a legújabb elvonójáról, ahová visszatérő drogproblémái miatt jelentkezett be), John Mulaney remekül hozza az átlagos, középosztálybeli, angol szakos diplomás fehér férfi karakterét. A maga csendes, középszerű normalitásával szemléli a körülötte lévő őrült világot, így tényleg nem nehéz azonosulni vele.

Mulaney éveken át írt a Staurday Night Live-nak, többek között Bill Haderrel közösen ő alkotta meg Stefon karakterét, ami az SNL egyik valaha volt legnépszerűbb figurája lett. Önálló estjein bizonyítja, hogy nem csak íróként, előadóként is megállja a helyét.

Uzsonnatáskások című műsora a Netflixen magyarul is hozzáférhető, Kid Gorgeus és The Comeback Kid című önálló estjei pedig eredeti nyelven férhetőek hozzá ugyanitt.

Iliza Shelsinger

Az amerikai humorista, színésznő és televíziós műsorvezető több tévés produkció írója és kreatívja. Stand up műsorait nem csak zseniális humora, de merész témaválasztásai és csillagos ötöst érdemlő acting outja teszi olyan különlegessé.

Én imádom, hogy milyen lazasággal nyúl sokszor megosztó topikokhoz, milyen könnyed humorral beszél például a feminizmus kérdéseiről, még ha az én ízlésemnek ezek néha már kissé túl könnyedre is sikerülnek, alapvetően emészthetővé és befogadhatóvá tesz olyan kérdéseket, amelyekről egyébként nem szívesen beszélne senki. Leplezetlenül és Papíron jónak tűnt című önálló estjei a Netflixen magyar felirattal is elérhetőek.

Eddie Izzard

A brit humorista a stand up egyik nagy öregje, bár valószínűleg igencsak a szívére venné, ha tudná, hogy ezt írom róla. Sajátos gondolkodásmódja és előadói technikája a műsorát valóban nem mindennapivá teszik: csapongó asszociációit nem mindig egyszerű követni, ám éppen ennek a briliáns elmének köszönhető, hogy Eddie Izzardot még akkor is élvezet hallgatni, amikor éppen nem különösebben vicces, „csak” érdekes.

Mindezek mellett tőle származik a legzseniálisabb nyitó mondat, amit valaha standupostól hallottam, miszerint: „So… The Bible! Am I right?” A YouTube-on több teljes estje is elérhető, és ezek közül néhányhoz magyar felirat is készült, bár a ritmust és a nyelvi játékosságot, amivel Izzard dolgozik, nem egyszerű egy felirat keretein belül visszaadni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást