5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor

5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor

Címlap / Életmód / Egészség / 5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor / 2. oldal

Azt már azért nagyjából mindenki tudja, hogy a cukor nagyon káros, nem tesz jót a szervezetnek, és ha lehet, nem nagyon kellene fogyasztani – még minimális mennyiségben sem. Viszont arról már kevesebben tudnak, hogy vannak olyan édesítők, amelyeknek ugyan más a nevük, nem cukor, de legalább annyira károsak. Az alábbi összetevőkre érdemes figyelni az élelmiszerek címkéjén.

3/5. Aceszulfám-K

Ez az egyik legszélesebb körben ismert édesítőszer, a háztartásokban alkalmazott cukornál 200-szor édesebb.

Alkalmazzák cukormentes gyümölcs- és zöldségkonzerveknél, lekvároknál, dzsemeknél, csokoládéknál, rágógumiknál, alkohol- és cukormentes italoknál, snackeknél, mustároknál, szószoknál. Ezen kívül szájvizekben, fogkrémekben és gyógyszerekben is megtalálható.

Bár egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy károsítaná a szervezetet, léteznek tanulmányok, amelyek szerint rákkeltő. Az aszpartámhoz hasonlóan ezt is érdemes mérsékelt mennyiségben fogyasztani.

Highwaystars-Photography/istockphoto.com

4/5. Szukralóz

A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki. Bár elméletben a fogyasztható napi mennyiséget túl nem lépve nem káros, azért érdemes megjegyezni, hogy állatkísérleteknél vese- és májnagyobbodás lépett fel, ráadásul étvágygerjesztő hatása van, ami értelmetlen a diétások részére.

Ezzel is az a helyzet, mint a legtöbb mesterséges édesítőszerrel. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásait is megismerhessük, és kizárhassuk, hogy káros lenne a testünkre.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»