5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor

5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor

Címlap / Életmód / Egészség / 5 édesítőszer, ami legalább annyira káros, mint maga a cukor / 2. oldal

3/5. Aceszulfám-K

Ez az egyik legszélesebb körben ismert édesítőszer, a háztartásokban alkalmazott cukornál 200-szor édesebb.

Alkalmazzák cukormentes gyümölcs- és zöldségkonzerveknél, lekvároknál, dzsemeknél, csokoládéknál, rágógumiknál, alkohol- és cukormentes italoknál, snackeknél, mustároknál, szószoknál. Ezen kívül szájvizekben, fogkrémekben és gyógyszerekben is megtalálható.

Bár egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy károsítaná a szervezetet, léteznek tanulmányok, amelyek szerint rákkeltő. Az aszpartámhoz hasonlóan ezt is érdemes mérsékelt mennyiségben fogyasztani.

Highwaystars-Photography/istockphoto.com

4/5.
Szukralóz

A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki. Bár elméletben a fogyasztható napi mennyiséget túl nem lépve nem káros, azért érdemes megjegyezni, hogy állatkísérleteknél vese- és májnagyobbodás lépett fel, ráadásul étvágygerjesztő hatása van, ami értelmetlen a diétások részére.

Ezzel is az a helyzet, mint a legtöbb mesterséges édesítőszerrel. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásait is megismerhessük, és kizárhassuk, hogy káros lenne a testünkre.

Oldalak: 1 2 3

»

1 hozzászólás

  • Junk Ivett
    2021.05.11., 20:57

    Hogy lehet ilyen vacak cikket írni? Bizonytalanságok, összevissza hadoválás. Aki csak ilyet tud, az menjen el takarítani… bár ahhoz is kell intelligencia.

    Válasz

Írj egy hozzászólást