Azt már azért nagyjából mindenki tudja, hogy a cukor nagyon káros, nem tesz jót a szervezetnek, és ha lehet, nem nagyon kellene fogyasztani – még minimális mennyiségben sem. Viszont arról már kevesebben tudnak, hogy vannak olyan édesítők, amelyeknek ugyan más a nevük, nem cukor, de legalább annyira károsak. Az alábbi összetevőkre érdemes figyelni az élelmiszerek címkéjén.
3/5. Aceszulfám-K
Ez az egyik legszélesebb körben ismert édesítőszer, a háztartásokban alkalmazott cukornál 200-szor édesebb.
Alkalmazzák cukormentes gyümölcs- és zöldségkonzerveknél, lekvároknál, dzsemeknél, csokoládéknál, rágógumiknál, alkohol- és cukormentes italoknál, snackeknél, mustároknál, szószoknál. Ezen kívül szájvizekben, fogkrémekben és gyógyszerekben is megtalálható.
Bár egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy károsítaná a szervezetet, léteznek tanulmányok, amelyek szerint rákkeltő. Az aszpartámhoz hasonlóan ezt is érdemes mérsékelt mennyiségben fogyasztani.
4/5. Szukralóz
A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki. Bár elméletben a fogyasztható napi mennyiséget túl nem lépve nem káros, azért érdemes megjegyezni, hogy állatkísérleteknél vese- és májnagyobbodás lépett fel, ráadásul étvágygerjesztő hatása van, ami értelmetlen a diétások részére.
Ezzel is az a helyzet, mint a legtöbb mesterséges édesítőszerrel. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásait is megismerhessük, és kizárhassuk, hogy káros lenne a testünkre.