Egészség / Életmód

5 édesítő, ami legalább annyira káros, mint a cukor

5 édesítő, ami legalább annyira káros, mint a cukor

Szacharin

A leggyakrabban zsírszegény joghurtokba vagy „cukormentes” pudingokba rakják, de gyakorlatilag mindenben megjelenhet.

A szakértők a nagy mumus aszpartám, aceszulfám-kálium és szukralóz mellé sorolják, és nem ajánlják a fogyasztását, mivel egyelőre nincs elég komoly kutatás arra vonatkozóan, mennyire károsak az egészségre.

A szacharint például korábban összekötötték már egészségkárosító folyamatokkal, sőt, néhány tanulmány egyenesen azt állítja, hogy rákkeltő hatású – de amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője, érdemes kerülni a fogyasztását.

Aszpartám

Az aszpartámról az elmúlt években lehetett rengeteg jót és rosszat is hallani, de, úgy tűnik, tényleg a rossz felé billen a mérleg nyelve. A Sussexi Egyetem kutatói szerint komoly probléma van azzal, hogy az édesítőt legálisan lehet használni.

Úgy gondolják, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) nem járt el etikusan, amikor arra a megállapításra jutott, hogy az aszpartám nem káros az egészségre.

A kutatók úgy tudják, hogy az összesen 73 darab tudományos kutatást, ami az aszpartám veszélyeire hívta fel a figyelmet, az EFSA nem vette figyelembe. Viszont azokat, amelyek nem találtak bizonyítékot a szer káros hatásaira, 84 százalékban elfogadták.

Már az 1970-es évek óta születnek kutatások arról, hogy az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer megnöveli a máj- és tüdődaganat kialakulásának kockázatát. Agyi károsodást okozhat, és agyi elváltozásokhoz, valamint neuroendokrin rendellenességekhez vezethet.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást