Esküvő / Párkapcsolat / Szerelem

Koszorúsfiúval, torta nélkül: 7 esküvői szabály, amit nem muszáj betartani

Koszorúsfiúval, torta nélkül: 7 esküvői szabály, amit nem muszáj betartani

Eleged van abból, hogy az esküvői ceremónia menetét szinte percről percre a társadalmi elvárások határozzák meg? Ha úgy érzed, hogy egyszerűen belefulladsz az értelmetlen szabálytengerbe, ne aggódj: a te kedved szerint is történhet minden. Sőt, a saját esküvődön az a normális, ha szem előtt tartod az igényeidet! Íme, a következő „normaszegések” biztosan bocsánatosnak minősülnek.

Nem kell fehéret viselned

A hófehér menyasszonyi ruha rengeteg kislány álmaiban szerepel. Kevesen tudják viszont, hogy ez Viktória brit királynő uralkodásának idején, a XIX. században jött divatba. A nők azelőtt csupán igyekeztek szépen felöltözni a jeles alkalomra. 

Ha neked valamiért nem tetszik a habos-babos fehér anyagköltemény, egyfelől választhatsz egészen egyszerű vonalvezetésűt, másfelől pedig akár másik színűt is! Senki sem akadályozhatja meg, hogy a kedvenc árnyalatodban pompázz a nagy napon.

Nem számít, ki fizet

A népi hagyomány szerint a menyasszony családjának kell állnia a költségeket. Mára szerencsére elég lazán kezelik ezt a szabályt a legtöbb helyen, és megfelezik, de legalábbis megosztják a terheket

Csak ti tudjátok, hogy milyen finanszírozási formában engedhetitek meg magatoknak a lagzit, egyvalami azonban biztosan érvényes: hitelt felvenni rá nem érdemes – tartogassátok inkább lakásra, kocsira vagy egyéb hosszú távú használati tárgyra a keretet!

Lehet koszorúsfiúd is

A régi szabályok szerint a vőlegény mögött egy vagy férfi, a menyasszony mögött pedig egy vagy több nő áll az oltár előtt. Manapság viszont már nem ritka, hogy leendő férjnek női barátai, a feleségnek pedig férfi haverjai vannak.

Amennyiben a párod is kibékült ezzel a helyzettel, a szituációval nincs a világon semmi probléma! Nyugodtan lehet srác a koszorúslányod, azaz –fiúd, ha neked ez így jó!

Kérhetsz pénzt is

Sokáig udvariatlanságnak számított pénzt ajándékozni. Mostanra azonban rengetegen belátták, hogy az ifjú pár tudja a legjobban, mire van szüksége – ráadásul ezzel az ajándékvásárlási mizériának és a vele járó esetlegesen kínos pillanatoknak lőttek.

Ha valami nagyobb beruházásra készültök, akkor pedig egyenesen kézenfekvő, hogy pénzt kérjetek a násznéptől tárgyi ajándékok helyett. Csak közöljétek jó előre!

Nem kell klasszikus gyűrű

Ha egyszerű karikagyűrűnél valami extrábbat szeretnél, hát rajta, senki sem áll az utadba

Beszéld meg a pároddal, hogy ő milyen ékszerre gondol. Sokat számít, hogy szeretnétek-e mindennap hordani, vagy csak a fiók mélyén őrizgetitek majd. 

Utóbbi esetben ugyanis nem feltétlenül érdemes látványos megoldásra törekedni, hiszen a használhatóság a lényeg. Ha viszont tényleg folyton viselni szeretnéd, akkor akár ízlésed szerinti díszítés is lehet rajta.

Pápá, esküvői torta!

A hideg ráz a sokemeletes, émelyítően édes, szappanoperába illő marcipánnal díszített cukrászati költeményektől? Inkább az apró, de annál elbűvölőbb cupcake-ek szerelmese vagy? Esetleg sütigolyócskákat álmodnál az esküvői asztalra?
Semmi akadálya! A torta egyáltalán nem kötelező. Ez a nap rólad, rólatok szól, úgyhogy akár a kedvenc fánkotok is lehet a tányéron – a lényeg, hogy mindenkinek jusson!

Nem kötelező mindenkit meghívni

Csak azért, mert házasságot kötsz, nem kell találkoznod azokkal a rokonokkal, akiket életedben kétszer – vagy egyszer sem – láttál! 
Azok legyenek ott, akik tényleg számítanak nektek, és akiknek a jelenléte emeli az alkalom fényét. Felszínes, üres beszélgetéseknek nincs ott helye, s olyanoknak sem, akiknek csak a nevét tudod. Most őszintén: milyen alapon etetnéd degeszre őket?
Amennyiben szorongást kelt benned, hogy az esküvődön meg kell felelned bizonyos elvárásoknak, nyugodtan beszéld meg az aggályaidat egy pártatlan személlyel, akár pszichológussal! A családi vitáknak azonban semmi értelme, hiszen ezeket a döntéseket neked és a párodnak kell meghoznotok.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást