Korunk téveszméje: a hatalomvágy

Korunk téveszméje: a hatalomvágy

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Korunk téveszméje: a hatalomvágy

A hatalom azt a képességet, erőt jelenti, ami alapján valaki az akaratát, szándékát, másokra rá tudja testálni. Ehhez nem kell erőszak, fenyegetés. Viszont ész annál inkább, mert a hatalom – ha fegyvernek, túlélő eszköznek tekintjük – kétélű.

A hatalom és szabadság összefüggése

Egyesek úgy gondolják, hogy ha valamilyen szinten hatalmat szereznek, azáltal viszonylag korlátlan szabadságra tesznek szert. A hatalom eszköze lehet a fizikai, a gazdasági erő. Ám a hatalom nem egyenlő a szabadsággal.
A hatalom felelősséggel jár, tehát meg kell tenni olyan dolgokat is, melyeket nem akar az ember. A hatalom tehát nem egyenlő a szabadsággal. A szabadság nem az, amikor azt teszed, amit akarsz, hanem az, amikor nem kell megtenned azt, amit nem akarsz.

A hatalom csapdája

A hatalom egy látszat szabadság. Miért? Mert nem elég megszerezni a hatalmat, hanem meg is kell azt tartani. Emiatt játszmákba, etikátlan döntésekbe sodrod magad, melyek visszahatnak rád, akár lelkiismereted, akár tetteid által.
Minél nagyobb a hatalmad, annál nagyobb dolgot kell megtenned annak megtartása érdekében. Tehát nem teszed azt amit akarsz – azaz rab vagy, saját magad hatalmának rabja. A hatalom tehát korlátoz.

A jó – normális – értelemben vett hatalom

A hatalmat szolgálatra kell használni. Ez egy etikai, lelki kötelezettség, maga a felelősség. A birtokodban levő hatalom biztonságot adhat, ha jól gazdálkodsz vele. Nem csak neked, hanem környezetednek, a világnak, az abban élőknek.
Nem csak a pénznek, a politikai hatalomnak, hanem a tudásnak is van hatalma. Pozicionálja az embert, ugyanakkor hasznára van más embereknek is, akik nincsenek ennek a tudásnak a birtokában. Ám ne feledd: az élet túl sok rétű ahhoz, hogy mindenben legyen elegendő tudásod, hatalmad.

A tudás hatalma

Amennyiben a tudásodat csak és kizárólag a magad hasznára használod, visszaélsz hatalmaddal. Igen, tudom, életben kell maradni, amihez szükséges az, hogy olyat tudj csinálni, amihez te értesz a legjobban. Ám gondolj bele: a te életednek is vannak olyan területei, amiben nem te vagy a legjobb, szükséged van más tudására.
Tehát a tudás hatalma is csak viszonylagos. Emiatt van arra szükség, hogy a világban élő emberek hatalomkereső magatartása ne az egyéni, hanem kollektív boldogulás irányába mozduljon. Te, mint egyén, tehetsz a legtöbbet ezért, hiszen ez a te érdeked.

A szolgálat rendjébe állított hatalom

Amikor másokat szolgálsz, az örömérzetet ad, a hasznosság érzetét, hiszen az is vagy, hasznos. Tudod, hogy eleget tettél magadért, másokért.
Így könnyebben vagy képes nemet mondani, amikor a mások felé irányuló szolgálat már meghaladja korlátaidat. A szolgálat által kapsz még hálát, azaz másokat – jó értelemben – lekötelezetté tesz irányodba.

Hatalom, szolgálat, tisztelet – és kölcsönösség

Tisztelni fognak és nem azért, mert valamiben monopol helyzeted van – azaz kényszerűségből -, hanem azért, aki, ami te valójában vagy. Így, ebből a pozícióból méltán apellálhatsz mások jóindulatára, szeretetére.
Ám ez oda-vissza kell, hogy működjön! Tehát, aki téged, a te érdekeidet ,,szolgálja”, azt neked kell tisztelned, és ő is méltán apellálhat a te jóindulatodra. Ha ez minden ember között, minden közösségben működne, minden ember elégedett lenne, és nem utolsó sorban szabad.
A hatalom bonyolult, más fogalmakkal szorosan összefüggő fogalom, ahogy a szabadság fogalma is. Annyira egyszerű kimondani ezeket a szavakat, minden ember pontosan érzi, hogy mit jelentenek. Megfogalmazni viszont már annál nehezebb. Néha mögé kell néznünk egy-egy szónak, hogy valóban értsük, mit is jelent, jól értelmeztük-e, mert ha nem tesszük, megszűnik az egyensúly, nem csak életünkben, hanem a környezetünkben, ezáltal a világban is.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!