Ház körüli teendők naptára – Mit, mikor, hogyan?

Ház körüli teendők naptára – Mit, mikor, hogyan?

Címlap / Otthon / Háztartás / Ház körüli teendők naptára – Mit, mikor, hogyan?

Évszakváltásokkor érdemes átgondolni a ház körüli karbantartási feladatokat. Ki kéne festeni a kis szobát? A nyílászárók megértek a cserére? És a légkondit mikor tisztíttattátok ki utoljára? Ha neked nincs még kész to-do listád, akkor szerencséd van: most összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket évszakok szerint.

Tavasz

Bár távolinak tűnik, már tavasszal jó ötlet felkészülni a hőségre, hiszen nem szerencsés, ha a kánikulában derül ki, hogy nem működik a légkondicionáló. Utóbbit nem csak a lakásban, az autóban is érdemes ellenőrizned, és ha szükséges, a tisztítást sem ajánlatos halogatnod.

Ha olyan mázlista vagy, hogy tartozik medence a házadhoz, akkor szép lassan ideje megnézned, nem szorul-e javíttatásra, mennyire viselték meg a téli mínuszok.

A hideg sajnos sok felületet tönkretehet, így főleg a fából készült kerítéseket, lépcsőket, korlátokat célszerű ellenőrizned, hiszen ezek könnyen balesetveszélyessé válhatnak, vagy lehetőséget kínálhatnak a házi kedvenceknek a szökéshez.

A kinti, elektromos készülékeket is nézd át! Nem ázott be a csengő, a riasztó, üzemel a kültéri világítás?

Nyár

A nyár a legtökéletesebb évszak arra, hogy a ház körüli, és a házon belüli feladatokra is sort keríts. Mivel meleg van, gyorsan szárad a festés, nem gond, ha nyitva kell hagyni az ablakokat, vagy éppen ki kell pakolni az udvarra.

Akkor jársz a legjobban, ha a szezonra időzíted a nyílászárók cseréjét, a redőnyök szerelését, a kül- és beltéri festéseket, a szigetelést és persze a tető javítását. Itt az ideje a nagyobb volumenű kertátalakításnak, térkövezésnek és a terasz rendberakásának.

Az otthonod frissítését illetően keresve sem találnál jobb időpontot a textíliák tisztítására. Most gyorsan megszáradnak a függönyök, sötétítők, és persze a szőnyegek, kárpitok is.

Ősz

Bár távolinak tűnnek a téli mínuszok, valójában nagyon közel is lehetnek: legkésőbb nyár végén, ősz elején ellenőrizned kell, működnek-e a fűtőrendszerek, rendben van-e a kémény, a termosztát, a boiler, a cserépkályha, vagy éppen a radiátor, konvektor.

Ősszel szinte kivétel nélkül sok csapadék hullik, emiatt érdemes megnézned, nem dugultak-e el a csatornáid, az árkaid, a házon kívül eső csövek alkalmasak-e a nagyobb mennyiségű csapadék elvezetésére.

Legkésőbb akkor, amikor először beköszöntenek a hidegebb napok, zárd el és szigeteld le a kinti csapokat, továbbá azokat a kiegészítőket, amiknek árthat a fagy (pl. a kerti sütődnek).

Tél

Ha egész évben alapos voltál, akkor most legalább nyugodtan hátradőlhetsz, és élvezheted a munkád gyümölcsét: ilyenkor nem sok teendővel számolhatsz. A legtöbb feladat halasztható, de legalábbis sokkal jobban jársz, ha a melegebb hónapokra időzíted őket.

Télen legfeljebb azokkal a teendőkkel kell számolnod, amikor váratlanul ütik fel a fejüket. Egyébként itt az idő a tervezgetésre, kalkulálásra! Egy forró tea mellett bátran lapozd fel a szebbnél szebb inspirációs magazinokat, gyűjtsd be a legjobb praktikákat!

Ezután próbáld ki azokat az akár három dimenzióban is működő programokat, amikkel – először csak gondolatban, de – átalakíthatod a lakásodat, kertedet! (Ilyen pl. a magyar nyelven is elérhető Sweet Home 3D.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást