Koronavírus és a gyerekek: mi történik, ha ők is megkapják?

Koronavírus és a gyerekek: mi történik, ha ők is megkapják?

Címlap / Hírek / Koronavírus és a gyerekek: mi történik, ha ők is megkapják?

Az iskolanyitás és a harmadik hullám egekbe szökő esetszámaival egyre többeket aggaszt a kérdés: mi lesz, ha a gyerek is megfertőződik a koronavírussal? Vajon az új mutációk már a kicsikre is nagyobb veszélyt jelentenek? Esetleg megfertőzhet másokat a tünetmentes gyerek? A cnet.com szakértőket kérdezett a témában.

Mi történik, ha a gyerekek megfertőződnek koronavírussal?

Szerencsére a gyermekek körében a koronavírusos fertőzések prognózisa az esetek túlnyomó többségében még mindig nagyon jónak mondható. Még mindig úgy gondolják, hogy a legtöbb gyerek nem betegszik meg annyira, mint a felnőttek. Sokaknál egyáltalán nem is jelentkeznek tünetek.

Egy személyes adalék: nemrég beszélgettem a játszótéren egy anyukával, akinek a kislánya pár héttel korábban összeszedett valami betegséget. Nagyon gyorsan az egekbe szökött a láza, és amikor a gyermekorvost hívták, az azt mondta, nyugodtan vigyék be a rendelőbe, megvizsgálja. „Biztosan nem koronavírus, mert attól nem szoktak a gyerekek ilyen rosszul lenni”.

A cnet szerint ugyanakkora a helyzet mégsem teljesen megnyugtató. A COVID-19-ben szenvedő gyermekek kis hányadában potenciálisan életveszélyes állapot alakul ki, amelyet többszervi gyulladásos szindrómának neveznek gyermekeknél (más néven MIS-C).

Milos Dimic/istockphoto.com

Sajnos ez a jelenség itthon sem ismeretlen, a Heim Pál Kórházban is több kis pácienst kezeltek már vele a nyár óta:

„40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60%-ukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel”

– nyilatkozta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató főorvosa.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást