Karácsonyi koronavírus teszt-körkép: kinek mi az ajánlott?

Karácsonyi koronavírus teszt-körkép: kinek mi az ajánlott?

Címlap / Életmód / Egészség / Karácsonyi koronavírus teszt-körkép: kinek mi az ajánlott?

Vajon hogyan látogathatjuk meg biztonságban családtagjainkat az ünnepek idején? Mire kell ügyelni azoknak, akik a környező országokban élő rokonokhoz indulnak? Kiknek ajánlott teszteltetni magukat és melyik COVID-19 teszttel?  Az Affidea Magyarország összegyűjtött néhány hasznos tudnivalót a jelenleg elérhető tesztekről és arról, hogy mire érdemes odafigyelni az ünnepi időszakban.

Rokonlátogatás? Csak óvatosan!

Hivatalosan csak 10 főig engedélyezettek a családi összejövetelek és csak napközben, a kijárási tilalom előtt. Ha úgy döntünk, hogy személyesen is szeretnénk meglátogatni a családunkat karácsonykor, akkor érdemes antigén tesztet végeztetni még az utazás előtt. Ez a megoldás olcsóbb és gyorsabb a klasszikus PCR-tesztnél, ugyanis ebben az esetben az orr és garatváladékot nem laborkörülmények között, hanem egy műanyag egyszerhasználatos tesztkazetta segítségével elemzik, így az eredmény már 15 perc múlva rendelkezésre áll.

Az antigén-tesztek a vírus fehérjéjét képesek kimutatni a fertőzést követő 2-5-ik naptól.

A legújabb, modern antigén tesztek érzékenysége megfelelő, ezt használják jelenleg a tanárok és közalkalmazottak országos tesztprogramjában is. Ha idősebb, 60 év feletti szülőkhöz, esetleg olyan rokonokhoz indulunk, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, akkor érdemes elvégeztetni az antigén-tesztet, hogy biztonságban tudjuk fokozott kockázati csoportba tartozó családtagjainkat.

A kereskedelemben dolgozom, mit tegyek?

A karácsonyi vásárlási láz miatt forgalmasabbak a bevásárlóközpontok, a boltok, ahol így az ott dolgozók jóval több emberrel találkoznak, és a koronavírus fertőzés esélye is növekedik. Az üzletekben, ügyfélszolgálatokon, recepciókon dolgozóknak ajánlott a karácsonyi időszakban, vagy azt követően egy antigén és ellenanyag teszt kombinációt elvégeztetni. Ezek a legtöbb információt biztosítják a betegségről és a fertőzésről.

Dr. Menyhárt Orsolya, Affidea járóbeteg-szakellátás orvos-igazgatója az elmondta: „A kombináció nagy előnye, hogy a páciens rögtön, azaz 15 perc múlva megkapja az eredményeket. Pozitivitás esetén pedig meghatározható, hogy a betegség mely fázisában jár a páciens. Ha például az antigén teszt pozitív, ugyanakkor az ellenanyagok még nem mutathatók ki, akkor valószínű egy friss fertőzésről van szó.

Ha viszont mindkét teszt pozitív, akkor az ellenanyag megjelenési variációknak megfelelően betegség korai/közepes/késői szakaszában járhat a páciens, emellett fertőzőképes. Ugyanakkor, ha az antigén-teszt negatív és csak az ellenanyag mutat pozitivitást, akkor már egy fertőzésen átesett, de valószínűleg gyógyult betegről van szó.” 

gilaxia/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást