Párkapcsolat / Szerelem

Koronavírus: Online party a barátokkal? Társasági élet a karantén idején

Koronavírus: Online party a barátokkal? Társasági élet a karantén idején

A járvány elterjedése elhozta a „social distancing” azaz a közösségi távolságtartás idejét, amit egyesek egész jól viselnek, míg mások megőrülnek otthon. Azok a digitális lehetőségek, amiket eddig csak akkor használtunk, ha elutaztunk vagy már országban élő ismerőseinkkel akartuk tartani a kapcsolatot, most mindennapi szerepet kapnak az életünkben.

Aki egyedül él, hamar beleun a magányba, de azok sincsenek feltétlenül irigylésre méltó helyzetben, akik párjukkal, vagy gyerekekkel laknak egy fedél alatt. A folyamatos, kis helyen való összezártság ugyanis pár nap után már fárasztó lehet a másikkal és előbb-utóbb a legapróbb félreértések is komoly konfliktusokká eszkalálódhatnak. Tulajdonképpen a Big Brother műsor is ezen alapszik: emlékszünk, milyen értetlenül szórakozva néztük, mikor a szereplők triviális dolgokon összekaptak és ezekből akár napokig tartó nagy veszekedések lettek? Még pár hét és sok család vagy pár eljuthat idáig. 

Ha már össze vagyunk zárva, kell a változatosság és ha a környezetváltozás nem opció, akkor jól jön, ha új arcokat látunk és kicsit lazítunk, barátainkkal kibeszéljük magunkból a problémáinkat.

A Zoom és a Google hangout segítségével úgy tarthatunk társas összejöveteleket, hogy nem kell élőben találkoznunk, ezáltal sem magunkat, sem másokat nem teszünk ki a fertőzés veszélyének. Az Evite – egy online közösségi rendezvényszervező oldal – adatai szerint 90 százalékkal nőtt a márciusi virtuális események száma tavaly ilyenkorhoz képest. A résztvevők könnyen adaptálódtak, hiszen többségük azt mondja, nagyon hamar megszokták ezeket a virtuális bulikat, amik egyáltalán nem olyan furcsák, online meeting-hangulatúak és feszélyezettek, mint gondolnánk.  

ArturVerkhovetskiy/depositphotos.com

A legtöbb ilyen virtuális eseménynél ajánlott, hogy ne a pizsamánkban legyünk. A pszichológusok szerint fontos, hogy megtörjük a szürke hétköznapokat, főleg egy ilyen helyzetben, mint a mostani, amikor könnyen összefolyhatnak a napok, hetek.

Ezért ajánlják, hogy egy online partyra öltözzünk fel rendesen, mintha tényleg elmennénk valahova, tehát adjuk meg a módját. Ehetünk is közben, így egy igazi közös vacsora hangulatát megidézve, vagy elkortyolhatunk pár pohár italt. 

Az önkéntes karantén egyik rejtett veszélye egyébként éppen a fokozott alkoholfogyasztás, hiszen akkor nyúlhatunk az üveg után, amikor csak kedvünk tartja és sokaknak nehezére esik tartani a kontrollt. Az egyik kolléga éppen egy ilyen virtuális buli alatt mesélte, hogy a harmadik hét home office alatt eljutott az esti egyetlen pohár bortól az esti majdnem egy egész üvegig. Mindez olyan észrevétlenül történt, hogy megijedt és azóta odafigyel, pedig soha semmilyen alkoholproblémája nem volt. Ezért is ajánlott, hogy az italozást inkább eseményekkel kössük össze és a hétköznapokban hanyagoljuk. 

A mentálhigiénés szakemberek szerint lehet, hogy először erőltetettnek tűnnek az ilyen összejövetelek, de az ember társas lény és igenis szüksége van ezekre a beszélgetésekre.

Már az is jót tesz, ha a szüleinkkel, testvéreinkkel „együtt vacsorázunk”: mindenki leteszi az iPadjét vagy a telefonját úgy, hogy a többiek lássák és evés közben beszélget a család. 

Egy amerikai kommunikációs cég, a Ketchum is felismerte, hogy a sok unalmas online munkameeting mellett egy kis szórakozásra is szükség van, ezért az egyik kreatív igazgató rendezett egy fergeteges virtuális táncos bulit, amin több mint száz alkalmazott vett részt. Olyan dalok szerepeltek a playlisten, mint Robyntól a Dancing on my own (magamban táncolok), vagy Beyoncétól az End of time (világvége) és megjelentek a képernyőn gyerekek, kutyák és cicák is. A cég elnöke is részt vett a bulin és annyira tetszett neki, hogy több ilyet terveznek a jövőben. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást