Szerelem / Párkapcsolat

A koronavírus hatására egyre többen jönnek össze a lakótársukkal

A koronavírus hatására egyre többen jönnek össze a lakótársukkal

Amikor tavasszal mindenki karanténba vonult, és csak a munkahelyünkig vagy a boltig mozdultunk ki, mindenki egy kicsit rosszabb érzelmi állapotba került. Korábban naivan azt hittük, hogy néhány hét otthon valódi pihenés lenne, és végre utolérhetnénk magunkat a háztartásban, de erről gyorsan bebizonyosodott, hogy mentálisan mennyire fárasztó valójában. Pláne azoknak, akik egyedül vagy lakótársakkal kényszerültek karanténozni, a megszokott életvitelük teljes feladása mellett. 

És most kiderült, hogy emiatt rengetegen léptek át egy olyan határt, amit korábban biztosan nem szerettek volna. A Match külföldi társkereső kutatást készített szingli nők és férfiak körében. Kiderült, hogy a koronavírus berobbanása után rengetegen jöttek össze a saját lakótársukkal. Olyannyira, hogy majdnem minden 4. ember bevallotta, hogy szeretkezett ezzel a személlyel az elmúlt fél évben, noha egyébként nincsenek közöttük romantikus érzelmek, és korábban eszükbe sem jutott volna ezt meglépni. A statisztika szerint a fiatalabb generáció még inkább hajlamos volt átugrani ezt a határt (bár ez persze abból is fakad részben, hogy az idősebb generáció házasságban vagy egyedül él). Az ezredfordulós fiatalok 33%-a, míg a Z-generációsok 46%-a került egy ágyba a lakótársával a karantén alatt.

svetkid/istockphoto.com

Amikor rákényszerültök a közös programokra

Szakértők szerint több oka is van annak, hogy miért lett ilyen magas az arány. Úgy vélik, hogy az emberek ritkán töltenek sok időt a lakótársukkal, hiszen elsősorban csak egy olyan személyt keresnek, akivel megfelezhetik az anyagiakat és a takarítást. Mindketten külön életet élnek, más tempóban, és van, hogy ritkán találkoznak még a lakáson belül is. Azonban most, hogy kénytelenek voltunk otthon maradni, az emberek többsége úgymond rákényszerült arra, hogy a lakótársával barátkozzon. Együtt főztek, tévéztek, és az intimitás ilyenkor hamar megteremtődik. Mivel nincs az életükben senki más, akivel személyesen találkozhatnának, egyre vonzóbbnak tűnik a gondolat, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, ami elérhető számukra.

Azok az emberek, akik lefeküdtek a lakótársukkal ebben az időszakban, általában egyáltalán nem vonzódtak ehhez a személyhez a koronavírus előtt. A körülmények átalakulása váltotta ki belőlük ezt az átalakulást, és ezzel létrejött egy olyan vonzalom, ami korábban nem volt jelen. És hogy mi történik utána? Sokszor a szexuális együttlétek szerelemhez vezettek, és párkapcsolatok jöttek létre, míg más esetben komplikációkat okoztak. Hiszen adott két ember, akik lakótársként működtek, de élettársként már kevésbé. Előbb átestek azokon a vitákon, amiket a párok éveken át tartó együttlét után, egy összeköltözés során tapasztalnak meg. Csakhogy amit egy többéves kapcsolat kibír, egy néhány hetes aligha. De arra is volt példa, hogy csak az egyik fél szeretett volna többet, míg a másiknak megfelelt az átmeneti románc, és nem vágyott többre. Ez persze a lakótársi viszony felbomlásához is vezet általában.

És nem ez az egyetlen dolog, amit a statisztika felfedezett. A megkérdezettek válaszai alapján kiderült, hogy a tavaszi koronavírus alatt minden 4. ember keresztül ment egy szakításon, amit sok esetben a külön töltött idő, míg más esetben az összezártság okozott. Akárhogy is, az biztos, hogy a pandémia még a szerelmi életünkre is hatással van, gyakran negatív értelemben. A válások száma például már most megugrani látszik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást