Koronavírus: 5 helyzet, amikor NE használj fertőtlenítő törlőkendőt

Koronavírus: 5 helyzet, amikor NE használj fertőtlenítő törlőkendőt

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: 5 helyzet, amikor NE használj fertőtlenítő törlőkendőt

A fertőtlenítő törlőkendők használata kényelmes, ráadásul biztonságérzetet is ad, a szakértők azonban figyelmeztetnek: a túlhasználásukkal fölöslegesen teheted ki mindenféle kemikáliáknak a családodat és elősegítheted az ellenállóbb baktériumok kifejlődését is. Tartsd észben, hogy a legtöbb esetben az egyszerű szappan és meleg víz is elegendő, de még ha a fertőtlenítő törlőkendők használata mellett döntesz is, akkor is kerüld el őket az alábbi esetekben.

Amikor használhatsz mást is

Egyszerű és kényelmes a használata, és vannak felületek, ahol tényleg indokolt a baktériumölő hatás is, mégis, ha teheted, használj inkább tisztítószert és mosható törlőruhát az otthoni felületek megtisztításához, hiszen az eldobható fertőtlenítő törlőkendők elképesztő mennyiségű szemetet termelnek.

Az eldobható törlőkendőket tartogasd inkább utazásra, vagy olyan alkalmakra, amikor nincs alkalmad tisztítószerrel és törlőruhával meg tiszta vízzel takarítani.

Ha pedig valami miatt mégis az eldobható fertőtlenítő törlőkendő mellett döntesz, akkor is mellőzd a használatukat az alábbi felületeken.

 

Gyerekjátékok

Minden szülő tisztán és biztonságosan szeretné tudni a gyermekei játékait, de a fertőtlenítő törlőkendő – hacsak nincs kimondottan erre vonatkozó kitétel a csomagoláson – nem alkalmas a gyermekek játékainak megtakarítására, mert mindenféle vegyszereket hagyhat maga után, a kicsik pedig játék közben előszeretettel veszik szájukba a játékaikat, vagy megfogják a játékaikat és utána a szájukba nyúlnak.

A szappanos, meleg vizes átmosás után a játékok éppen olyan tiszták lesznek, sőt némelyiket még a mosogatógépbe is beteheted, tisztán és vegyszermentesen kerülhetnek vissza a játéktartó dobozba.

 

Nedvszívó felületek

A jógamatrac, a játszószivacs vagy a szőnyeg fertőtlenítése törlőkendővel szintén nem jó ötlet, mert ezek az anyagok magukba szívják a nedvességet, aminek pedig a felületen kellene megülnie adott ideig ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

Minden antibakteriális törlőkendő csomagolásán szerepel, hogy pontosan mit tud elpusztítani (baktériumok, vírusok, gombák) és az is, hogy mennyi ideig kell nedvesnek lennie a felületnek ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön.

Ha a felületről a nedvesség hamarabb eltűnik, a fertőtlenítés nem történik meg, ha pedig több törlőkendőt használsz el rá, akkor azzal még károsíthatod is az anyagot.

 

Keményfa padló

Lehet, hogy egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik a házi kedvenced „balesete” után, vagy az előszobában, a cipők elpakolása után egy törlőkendővel fertőtleníteni a padlót, de az erős kemikáliák kárt tehetnek a fát védő lakkban, hosszabb távon pedig magában a fában is.

Egy egyszerű felmosás a megfelelő, keményfa padlóra ajánlott tisztítószerrel éppen olyan hatékony lesz, és még szép csillogóvá is teszi a fát.

 

Bőr

A bőrrel bevont bútorok egyik nagy előnye, hogy könnyen tisztíthatóak, de korántsem mindegy, hogy mivel tisztítod őket.

A legtöbb fertőtlenítő törlőkendő alkoholt tartalmaz, aminek tartós használata viszont kiszárítja a bőrt, könnyen száraz, homályos lesz tőle az anyag, ami aztán könnyebben is kezd el repedezni, szakadni.

A bőrkanapé megtisztítására használhatsz kimondottan bőrkárpit tisztítására ajánlott szereket, de néhány csepp kíméletes tisztítószert, például babaszappant is feloldhatsz fél liter vízben, és ezzel is átmoshatod a felületet, ha utána egy nedves szivaccsal ismét áttörlöd, így megbizonyosodva róla, hogy sehol nem marad vissza szappanlerakódás.

 

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!