Miért nem tudjuk gyógyszerrel kezelni a koronavírust?

Miért nem tudjuk gyógyszerrel kezelni a koronavírust?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért nem tudjuk gyógyszerrel kezelni a koronavírust?

A vírusok sokkal változatosabbak, gyorsan fejlődnek és nehezebbenn hozzáférhetők, mint a baktériumok – ezért a gyógyszeralapú kezeléseket kereső tudósok munkáját alaposan megnehezítik.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson nemrégiben bejelentette, hogy vírusellenes munkacsoportot hoz létre az új vírusellenes gyógyszerek kifejlesztésének „felturbózására”.

A Downing Street-i sajtótájékoztatón Johnson elmondta: „A tudományos vélemény többsége ebben az országban továbbra is szilárdan azon a véleményen van, hogy az idén valamilyen szakaszban újabb Covid-hullám következik.” A miniszterelnök azt reméli, hogy őszre készen állnak a vírusellenes gyógyszerek a harmadik hullám elfojtására.

Míg vannak olyan gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyek csökkentik a Covid-19 okozta halálozás kockázatát, mint például a dexametazon és a tocilizumab, csak súlyos Covid-19-vel kórházba került embereknek adják ezeket. Johnson azonban olyan gyógyszereket akar, amelyek otthon is bevehetőek, tabletták formájában. Ezek megakadályozzák, hogy az emberek kórházba kerüljenek vagy lélegeztetőgépre legyen szükségük.

Lassú folyamat

Általában évekbe telik az új vírusellenes gyógyszerek kifejlesztése és jóváhagyása, mivel a fájdalmasan lassú folyamat során először szükség van a vírust megcélzó kémiai vegyületek azonosítására, majd azok hatékonyságának és biztonságosságának tesztelésére. Emiatt a tudósok olyan meglévő gyógyszerek újrafelhasználását is vizsgálják, amelyeket más vírusok vagy betegségek kezelésére már engedélyeztek – írja a BBC.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást