Koronavírus: Ezért hathat másként a betegség a férfiakra, mint a nőkre

Koronavírus: Ezért hathat másként a betegség a férfiakra, mint a nőkre

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: Ezért hathat másként a betegség a férfiakra, mint a nőkre

Bár mindenki tudja, hogy van veszélyeztetett csoport, a koronavírus nem válogat: bárki megfertőződhet, és az eddigi tapasztalatok alapján senkinél sem kizárt, hogy súlyos állapotba kerül. Mégis, általánosságban a koronavírus nem hat ugyanúgy például a kisgyermekekre és az idősekre, az egészségesekre és a krónikus betegségben szenvedőkre, sőt, a nőkre és a férfiakra sem. Utóbbiak esetén a különbség több téren is megmutatkozik.

Különbségek a betegségben

Az egyik legszembetűnőbb különbség, amely eddig felmerült, a férfiak és a nők halálozási aránya. Az Egyesült Államokban például kétszer annyi férfi halt meg a vírustól, mint nő. Nyugat-Európában is hasonló a helyzet, ott az összes koronavírusban elhunyt beteg 69%-a férfi volt. Ugyanezt a mintát látták Kínában, és a világ más helyein is.

Hogy miért tűnik úgy, hogy több férfi számára lesz végzetes a betegség, mint nőnek, az egyelőre a kutatók előtt is rejtély.

Az egyik lehetséges magyarázat az eltérő immunreakció: a fehérjék, amelyek a vírusokat, így a koronavírust is érzékelik, így beindítják a szervezet ellenreakcióját, az X kromoszómákhoz köthetőek, és mivel ebből a nőknek kettő, a férfiaknak pedig egy van, a nők esetében az immunválasz kétszeres mennyiségű hatóanyagot szabadíthat fel, mint a férfiaknál – magyarázza az egyik lehetséges indokot Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem immunológiai professzora a BBC-nek.

A különbségeket persze okozhatja az eltérő egészségügyi állapot, illetve a betegség előtt hozott életmódbeli döntésetek. A dohányzás például rengeteg olyan alapbetegség kialakulásáért – daganatos betegségek, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás – felelős, amelyek végzetessé tehetik a koronavírusos fertőzést, és míg például Kínában a férfiaknak 50, a nőknek csak 5%-a dohányzik.

VitalikRadko/depositphotos.com

Pénzügyi válság és elvesztett állások

Az Egyesült Államokban márciusban 1,4 millió ember vált munkanélkülivé, többen, mint 1975 óta bármikor. A nőket a férfiak azonban eltérő arányban sújtja a munkahelyek elvesztése; a munkanélküliség a nők körében 0,9%-kal nőtt, szemben a férfiak 0,7%-ával.

Ez azért is szokatlan, mert a válságok általában a férfiak körében szoktak nagyobb arányban állásvesztést okozni. Ennek oka az, hogy több férfi dolgozik olyan iparágakban, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdasági ciklusokhoz, például az építőipar és a gyártás.

A nők ezzel szemben inkább az olyan iparágakban dominálnak, amelyek nem kötődnek ilyen ciklusokhoz, például az egészségügy és az oktatás.

De ezúttal más tényezők jobban befolyásolják a munkahelyek megtartását vagy elvesztését. A „krtitikus” munkavállalók (például rendőrség, egészségügy, szállítás, mezőgazdaság, halászat, erdőgazdaság, karbantartás területén dolgozók) között több a férfi: a dolgozó nők 17%-a, míg a dolgozó férfiak 24%-a áll ezeken a területeken alkalmazásban.

A másik tényező, hogy képes-e valaki távmunkában dolgozni. Egy irodai dolgozó jó eséllyel most is el tudja látni a feladatait, egy pincér viszont biztosan nem. Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban a férfiak 28%-a vonult home office-ba, míg a nőknek csak 22%-a tudta megtenni ezt.

Natasha Mudhar, a The World We Want globális vezérigazgatója és társalapítója, amelynek célja az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése felé haladás felgyorsítása. Szerinte a mostani helyzetet, amikor a nők egyébként is nagyobb arányban veszítik el az állásaikat, tovább súlyosbítja, hogy eleve kevesebbet kerestek, mint a férfiak, így kevesebb megtakarításuk is lehet.

„Gazdasági szempontból az alacsony fizetésű, fiatal, munkásosztályba tartozó nőket sújtja leginkább a világjárvány”

 – mondja.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!