Egészség / Életmód / Hírek

Ezt az 5+1 dolgot kell tudnod a koronavírus elleni oltásról

Ezt az 5+1 dolgot kell tudnod a koronavírus elleni oltásról

1/6 Ki gyártja az oltóanyagot?

Magyarországra első körben a Pfizer–BioNTech vakcinája érkezett meg, de várható az AstraZeneca és a Janssen vakcinája is. Elképzelhető, hogy más gyártók oltóanyagai is érkeznek majd, az EU ugyanis eddig hét gyártóval állapodott meg: a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen (Johnson & Johnson), a CureVac és a Novavax vakcinájából is rendeltek.

Ezeket osztják majd el a tagországok között, így ezekből kap Magyarország is. Továbbá, mivel vészhelyzet fennállása alatt a tagországoknak lehetőségük van saját hatáskörben feltételes engedélyt adni más gyógykészítményeknek is, elképzelhető, hogy orosz és kínai vakcinák is érkeznek majd országunkba.

2/6 Biztonságosak az EU-s oltóanyagok?

Minden egybehangzó tudományos vélemény szerint igen. Az oltásnak lehetnek enyhe mellékhatásai, például bőrpír vagy duzzanat, ritkán hőemelkedés vagy átmeneti gyengeség. Az eddigi tapasztalatok alapján ezek ritkán jelentkeznek és jellemzően nem okoznak komolyabb kellemetlenségeket.

Egy oltás engedélyezésekor egyébként is alaptétel, hogy a vakcina beadása nem okozhat nagyobb kockázatot, mint amekkorát maga a betegség okoz, hiszen egyébként értelmetlen lenne a védőoltás.

Oldalak: 1 2 3

1 hozzászólás

  • Avatar
    Lné
    2021.01.08., 09:59

    Mi miért nem gyártjuk?

    Válasz

Írj egy hozzászólást