Oltás: Befolyásolhatja a koronavírus elleni oltás a menstruációt?

Oltás: Befolyásolhatja a koronavírus elleni oltás a menstruációt?

Címlap / Életmód / Egészség / Oltás: Befolyásolhatja a koronavírus elleni oltás a menstruációt?

Az oltást támogatók illetve ellenzők között továbbra is a legjelentősebb vitát a mellékhatások jelentik. Azok, akik támogatják az oltásokat, úgy vélik, a mellékhatások még mindig sokkal kisebbek, mint azok a következmények, amikkel a vírus járhat. Az ellenzők pedig ennek szöges ellentettjét állítják: inkább az eseteleges szövődmények, mint a mellékhatások, amikről szerintük még vajmi keveset tudunk. 

Az izomfájdalom, a levertség, a gyengeség, a helyi bőrreakciók általános és enyhe tünetnek számítanak az oltást követően. Az elmúlt időszakban viszont aggodalomra adott okot a vérrögképződés, valamint a szívizomgyulladás.

Egy új tanulmány szerint más probléma is akad, és nők ezrei találkoznak egy újabb tünettel. Változások jelentkeztek menstruációjukban és köztes vérzésük is van.

A BMJ-ben megjelent jelentésből kiderül, hogy csak az Egyesült Királyságban több mint 30 000 nő tapasztalta ezeket az új mellékhatásokat a COVID-19 elleni oltás után.

grinvalds/istockphoto.com

Megváltozik a menstruáció, de a termékenység nem

Az Egyesült Királyságban is lehetőségük van az embereknek arra, hogy mellékhatásokat jelentsenek be, így ez alól természetesen a COVID-19 oltás sem volt kivétel. AZ MHRA-nál tett jelentések alapján megnövekedtek a visszajelzések a menstruációs ciklusban beállt változások tekintetében. A tanulmány vezetője szerint aggasztóak az új mellékhatások, de úgy tűnik, a ciklus megzavarása nem befolyásolja a gyermekvállalás esélyét – áll a közleményben.

„A legtöbb nő azt tapasztalta, hogy ha változás is állt be a menstruációjában, az a következő ciklus alkalmával visszatért a megszokott menetrendbe. Ami fontos, nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 elleni oltás hátrányosan befolyásolná a termékenységet”

– mondta Victoria Male, az Imperial reproduktív immunológia képviselője.

„A vakcinázás utáni menstruációs ciklusban bekövetkezett változások rövid életűek. Ennek ellenére a lehetséges mellékhatás alapos kutatása továbbra is kritikus fontosságú az oltási program általános sikere szempontjából” – tette hozzá a szakértő.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást