Család / Életmód / Háztartás / Hobbi / Otthon

Környezettudatos iskolakezdés: egyszerű praktikák, amikkel a Földet is véded

Környezettudatos iskolakezdés: egyszerű praktikák, amikkel a Földet is véded

Könyvcsomagolás

Az egyik legtöbb szemetet a könyvek becsomagolása termeli, hiszen sokan a műanyag, átlátszó csomagolókat választják. Ehelyett érdemes inkább natúr papírba csomagolnod (kerüld a fényes és csillámos darabokat, ezek ugyanis szintén tartalmazhatnak műanyagot. Az is jó ötlet, ha a textilt választod: egy régi anyagdarab vagy póló új életet kaphat, ha a könyvekre kerül. Az is jó ötlet, ha újra felhasználsz olyan csomagolókat, amik még menthetőek, így nem kell egy használat után kidobni őket. A sima, natúr papírt dekorálhatod rajzokkal is, hogy vidámabb legyen. 

 

Írószerek

Mielőtt nyakatokba vennétek a boltokat, érdemes otthon megnézni, hogy miből maradt még tavalyról, így elkerülheted, hogy feleslegesen vásárolj be új dolgokat. Tényleg csak annyi füzetet vegyél, amennyire szükség lesz. Egy kis leltározással viszont rengeteget spórolhatsz – ráadásul a környezetedre is odafigyelsz. A tavalyi vonalzó éppen annyira jól fog szuperálni idén is, mint az elmúlt évben.

Ha a színes ceruzákból maradt egy csomó, akkor nem szükséges egy újabb csomagot megvenned. A műanyag mappák helyett szintén érdemesebb papírt választanod, ezek ugyanis kevésbé szennyezik a környezetet. Egyébként a nagyobb áruházláncokban is kapni olyan füzeteket, amik újrahasznosított papírból készültek, de ceruzákat, tollakat, radírt, vonalzót és ragasztót is találhatsz. 

 

Iskolatáska

A legtöbb iskolatáska szintetikus anyagokból, például nejlonból készül. Ennek az az oka, hogy ezek könnyen tisztíthatók, vízállók és egyszerűen moshatóak mosógépben is. A hagyományos műanyagból készült iskolatáska helyett viszont választhatsz újrahasznosított anyagból készült darabot.

Itthon is találni olyan boltokat, ahol teljesen személyre szabható, gyönyörű mintájú, környezetbarát iskolatáskákat találsz fiúknak és lányoknak, amik újrahasznosított PET-palackból készültek.

Ugyanígy más kiegészítőket is vásárolhatsz újrahasznosított anyagokból, például tolltartót és tornacipőt is.

 

Uzsonna

A legjobb, ha minden alkalommal te csomagolsz a gyerekeknek uzsonnát és innivalót. Ehhez érdemes beszerezned egy aranyos BPA-mentes dobozt és kulacsot, de akár méhviaszos ételcsomagolót is készíthetsz a szendvicseknek. Még ennél is jobb, ha a műanyag helyett fémdobozba csomagolsz, hiszen ezek jóval tartósabbak. Figyelj arra, hogy friss zöldség és gyümölcs, egészséges magvak is kerüljenek a dobozba – de néhány kocka étcsoki is jó választás lehet nasinak. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást