Kollégák a Facebookon: erre figyelj, ha ismerősök vagytok

Kollégák a Facebookon: erre figyelj, ha ismerősök vagytok

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Kollégák a Facebookon: erre figyelj, ha ismerősök vagytok

Rokonok, barátok, egykori iskolatársak mellett az ember a kollégáit is megtalálja Facebook-on. Van, aki kifejezetten barártságos gesztusnak tartja ismerősnek jelölni őket, más csak nem meri elutasítani a felkérésüket. Egy biztos: ha már ismerősök vagytok, figyelj az alábbi dolgokra!

Óvatosan a panasszal

Vannak, akiket kifejezetten zavar, mert úgy gondolják, hogy a közösségi oldal nem erre való, de a legtöbben nem tudjuk megállni, hogy időnként ne öntsük itt ki a szívünket, ha valaki megbántott vagy megsértett minket munka közben.


Jobb nélkülük? 6 ismerős, akit most azonnal törölj


Arra vigyázz, hogy ha ilyesmiről a Facebookon panaszkodsz, és van munkahelyi ismerősöd, szinte biztos, hogy a többi kolléga fülébe is visszajut a dolog, ez pedig egy kisebb nézeteltérést is csúnyán elmérgesíthet.

„Ellógtam a munkát”

Mindannyiunknak vannak napjai, legalább egyszer-egyszer, amikor a könnyebbik végükről fogjuk meg a dolgokat.

Lehet, hogy a munkahelyi ebéd után ott maradsz még egy koktélra, esetleg kivételesen félretolod azt az óriási aktát, amin át kellene rágnod magadat, és csak másnap fogsz hozzá.

Kár is lenne tagadni, mindenki csinál néha ilyesmit, erre valószínűleg a barátaid is mosolyogva legyintenek, hiszen tudják, hogy egyébként keményen dolgozol.

De a lustálkodós napodat ne a Facebookon oszd meg velük, mert a főnöködet nem fogja érdekelni, hogy a hónap összes többi napján túlóráztál, ha kiderül, hogy munkaidőben 10 percet nem a feladatoddal foglalkoztál.

Ennyire ráérsz?

Megosztani a cuki kis cicás képet a barátnőd üzenőfalán, elhinteni néhány bölcsességet egy naplementés háttér előtt, vagy eldicsekedni vele, hogy új rekordot értél el egy muffintologatós játékban.

Alapvetően egyikkel sincs semmi gond, de ha mindezt munkaidőben csinálod, akkor a kollégáknak, még rosszabb esetben a főnöködnek szemet szúrhat, hogy talán kicsit túlságosan is sok szabadidőd van, és jobban a körmödre nézhet, esetleg a nyakadba varrhat néhány extra feladatot.

Buli hajnalig

Nem vagy már kisiskolás, így természetesen a szabadidődben azt csinálsz, amit akarsz.

Ettől függetlenül a legtöbb munkáltató nem kifejezetten értékeli, ha kialvatlanul, másnaposan, vörös szemekkel érkezel dolgozni, sőt ennek tilalma valószínűleg a munkaszerződésesben is ott szerepel.

Ha ennek ellenére mégis elszalad veled egyszer-egyszer a ló, legalább arra vigyázz, hogy ne árasszák el az üzenőfaladat a buli képei, amikor másnap azt próbálod elhitetni mindenkivel, hogy csak egy kicsit megfáztál, ezért nem vagy ma a legjobb formádban.

A magánélet határai

A közösségi oldalán mindenki azt oszt meg, amit szeretne, de ne feledd, hogy hacsak nem figyelsz külön a beállításokra, lehet, hogy a kollégáid is látnak olyasmit, amit csak a barátaidnak akartál megmutatni.

Nem biztos, hogy könnyű lesz komolyan vetetned magadat egy tárgyaláson, ha előző héten mindenki megcsodálhatta a bikinis nyaralós fotóidat, és lehet, hogy a szerelmi életed drámáit sem kötnéd a főnököd orrára.

Ugyanez igaz visszafelé is: ha egy kollégáddal a kapcsolatotok inkább formális és távolságtartó, akkor a Facebookon se kezdj el bizalmaskodni.

A lazább munkahelyi légkörbe sok minden belefér, de ha hierarchikus felépítésű munkahelyen dolgozol, akkor ezeket a normákat itt is igyekezz betartani.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást