Új kolléga érkezik a csapatba? 5 tipp, amivel segítheted a beilleszkedését

Új kolléga érkezik a csapatba? 5 tipp, amivel segítheted a beilleszkedését

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Új kolléga érkezik a csapatba? 5 tipp, amivel segítheted a beilleszkedését

Amikor bővül a csapat, akkor a kezdeti szakaszban bizony számolni kell a túlórákkal, mivel át kell add a folyamatokat, ami sokszor több időt vesz igénybe, mintha te csinálnád. Emellett jó vezetőként fontos odafigyelned arra is, hogy segítsd az új kolléga beilleszkedését. Íme néhány tipp, ami neked is jól jöhet ebben a helyzetben!

Mentor program – egy régi egy új

Ha nagyobb cégnél dolgozol, akkor javasoljuk a mentor programot. Ennek lényege, hogy egy régi kollégához tartozik egy új belépő. A mentor általában középvezetői pozícióban van, vagy legalább egy éve a cégnél dolgozik. Ismeri a szervezet csínját-bínját, és a területet, amin az új kolléga dolgozik.

A szakmai mentoráláson túl hetente egyszer együtt ebédel mentoráltjával, bemutatja új kollégáknak, és kötetlenül beszélgethetnek, de ha szakmai kérdése van, akkor is bátran fordulhat hozzá. A szervezettől függ, hogy a programnak milyen találó nevet ad, valahol az angolból átvett buddy (haver) a mentor elnevezése.

Csapatépítő program

Ha új csapat verbuválódóik össze, akkor bizony szükség van a munkahelyi környezeten kívül is egy kis ismerkedésre.

Az új belépők amúgy is ingáznak a hova tegyek több energiát gondolattal – hiszen fontos a jó kollégális viszony kialakítása, de a kezdeti szakaszban sokkal több időt elvesz az új projektek és a szervezeti működés megismerése.

Vidd ki őt a megfelelési hálóból, legyen közös élményetek, hogy gördülékenyebben menjen majd a közös munkavégzés is.

Welcome csomag

Az első pár hónapban nem jellemző, hogy az új belépő otthonossá teszi az íróasztalát, mert ezt tolakodónak érezheti. Emiatt viszont előfordulhat, hogy idegennek éli meg a környezetét, ami tudat alatt hatással van a munkavégzésre is.

Lepd meg őt az érkezésekor egy üdvözlő csomaggal, ami tartalmazhat füzetet, határidőnaplót, színes tollakat és jópofa post-iteket, képkeretet egy motivációs idézettel, virágot, színes papírzsepi tartót, névre szóló bögrét vagy üdítős poharat.

Ez egy nagyon kedves gesztus, és már az első nap hasznos csapat tagnak fogja magát érezni, akinek az érkezését nagyon vártátok.

Közös felfedezés

A csapatépítés nem mindig jön össze az első hetekben, de egy közös ebédet mindenképpen ajánlj fel, még akkor is, ha nagyon elfoglalt vagy.

Mutasd meg a konyha használatát, és mond el az új kollégának a céges szokásokat, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe.

Amennyiben van rá mód, akkor ebédeljetek együtt az irodán kívül is, hogy megmutasd neki a közeli helyeket, ahova érdemes kijárni. Persze, hagyd meg felfedezés örömét neki is, csak éreztesd a támogatást.

Saját felelősségkör

A kezdeti időszakban időt kell szánni a folyamatok átadására és a projektek ismertetésére. Ez sok időt vesz igénybe, és ilyenkor teljesen új időbeosztásra van szükséged. Ha többen vagytok a csoportban, akkor vond be a kollégáidat is a tudásátadásba, így velük is hamar belekóstol az együttműködés folyamatába.

Ha úgy látod, hogy kellő információ áll a rendelkezésére, akkor bízd rá egy önálló projekt koordinálását, amit a háttérből követhetsz, de csak akkor szólj bele, ha úgy látod feltétlenül szükséges. Az elején biztosítsd róla, hogy bármikor fordulhat hozzád a kérdéseivel,  és mutasd meg hol találja a szükséges háttér információkat. Így ő is hasznosnak érezheti magát, könnyebben beletanul a munkafolyamatokba, és fokozatosan a te válladról is le tudja venni a terhet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást