A klímabűntudatod ellen van megoldás! Ezt teheted otthon a mindennapokban

A klímabűntudatod ellen van megoldás! Ezt teheted otthon a mindennapokban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A klímabűntudatod ellen van megoldás! Ezt teheted otthon a mindennapokban

Az utóbbi évek egy lassan feltörő jelensége az úgynevezett klímabűntudat egyre több ember hétköznapjaiba kúszik be. De mi is ez a jelenség és mit tehetünk ellene, hogy ne keserítse meg a hétköznapjainkat?

Hoztunk néhány tippet, hogy ne bűntudatot érezz a környezeted és a klímaváltozás miatt, hanem egyszerűen legyen benned tettvágy, ha kis lépésekben is, de változtatni.

Először talán csak szorongtál egy kicsit, amikor elviteles pohárba kérted a kávét vagy amikor újabb három műanyag szatyrot vásároltál a bevásárláskor. Érthető, hiszen fontos számodra, hogy az amúgy is kényes helyzeten ne ronts a saját életviteleddel. Ahogyan egyre többet hallottál a hírekben arról, hogy a helyzet lassan tarthatatlan és komoly életmódváltásra van szükség, úgy lett úrrá rajtad a pánik, hogy milyen jövő elé nézel. 

Tehetsz-e valamit te, mint egy aprócska porszem a gépezetben azért, hogy megállítsd a közelgő katasztrófát? Számít-e egy-egy apró lépés, vagy minden a nagyvállalatokon és a döntéshozókon múlik? Mi lesz a gyerekeid sorsa? Merj egyáltalán gyermeket vállalni ebben a helyzetben, amikor minden nap azt hallod, hogy harminc év múlva lakhatatlan lesz a bolygónk?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések minden felelős fiatal felnőtt életében felmerültek az elmúlt egy-két évben, akár komoly szorongást okozva, az egyetlen megoldás pedig az, ha megértjük, hogy mi magunk is döntéshozók vagyunk és elkezdünk változtatni.

Hiszen ha számtalan háztartásban felmerül ez a kérdés és mindenki arra jut, hogy az ő kis tettei nem számítanak, akkor képzeljük el, hogy milliónyi ember épp ellenkezőleg is dönthetne: hogy számít. Az pedig már nemcsak egy porszem lesz a gépezetben, hanem egy egész homokvihar, amely képest változást hozni. 

Otthoni változások

A legtöbb, amit tehetsz a háztartásodban, ha megpróbálsz minél kevesebb hulladékot termelni. Talán eddig is odafigyeltél erre egy bizonyos szintig, de biztosan van még hová fejlődni. Vedd figyelembe, hogy nem kell olyan változtatásokat hoznod, amelyek igazán kényelmetlenné teszik az életedet, ha apró lépésekkel tágítod a határaidat, az is hatalmas dolog. Könnyítsd meg a saját dolgodat azzal, hogy utánajársz a szelektív gyűjtés részleteinek, és legalább a papírt és a műanyagot mindenképpen külön gyűjtöd.

Takaríts környezettudatosan, ahelyett, hogy mindenféle mosószerrel és vegyszerrel tartanád tisztán a háztartásodat. Rengeteg alternatív lehetőséged van kezdve a mosódióval, az ecettel, a citrommal vagy a szódabikarbónával, amelyek amellett, hogy ártalmatlanok a környezetre, remekül beváltak tisztítószerként és még olcsók is.

Egy előző írásunkban kipróbáltuk, hogyan változtathatjuk át a környezettudatossá a szépségápolási rutinunkat.

Cseréld az égőidet ledes égőkre, és ne égesd őket feleslegesen, ahogy arra is ügyelj, hogy a téli időszakban ne fűtsd nyitott ablakoknál. Ha otthon főzöl, ahelyett, hogy össze-vissza rendelnél, már azzal is fontos lépést tettél. Ha sikeresen csökkented a háztartási szemetedet, az nagyon hasznos, de egyel tovább is léphetsz, ha belevágsz az otthoni komposztálásba, amely egyáltalán nem bonyolult és cseppet sem jár kosszal, mint ahogy sokan hiszik. Olvass utána és próbáld ki kicsiben, nincs mit veszítened.

Házon kívüli változások

Egészen biztosan van választási lehetőséged, hogy hol vásárolod az ételt, milyen csomagolásért fizetsz vagy kit támogatsz a vásárlásoddal.

Ha teheted, mindig termelői piacokat válassz, ahol a kistermelők munkáját támogatod és ahol egészen biztosan nem néznek rád ferde szemmel, hogyha a saját dobozodba, vászontáskádba pakolod azt, amit megvettél.

Ha mégis csak valamelyik közértbe van lehetőséged menni, nem kell foglalkoznod a furcsa pillantásokkal, bátran használd a vászontáskáidat, szelektálj a kimérős élelmiszerek közül és válaszd a legkevesebb pazarlással járó termékeket.

A közlekedésben is hozhatsz felelős döntéseket, tavasszal és nyáron válaszd a biciklit vagy sétálj, a hűvösebb hónapokban pedig a tömegközlekedés a legjobb döntés. Ha mégis autóba kell szállnod, soha ne egyedül tedd: oszd meg az autódat más utasokkal, így egyszerre akár négy-öt ember is utazhat, miközben csak egy jármű károsítja a környezetet.

Az állandó vászonszatyor mellett legyen nálad mindig újratölthető kulacs és kávéspohár, így nem kell újabb eldobható palackokat és poharakat felhalmoznod. 

Ezek mind apró dolgok, amelyeket olyan könnyedén beilleszthetsz az életedbe, hogy szinte észre sem veszed. Ha rád tör a bűntudat, tudni fogod, hogy már így is sokat teszel, ha pedig úgy érzed nem elég? Rengeteg kezdeményezés van, amelyhez csatlakozhatsz, szemétszedő akciók, ahol remek közösségben, olyan emberekkel együtt tehetsz valamit a környezetért, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak.

Képek forrása: yacobchuk1/Depositphotos.comSyda_Productions/Depositphotos.com, Igishevamaria/depositphotos.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!