6 klassz tábor, ahová idén nyáron viheted a gyerkőcöt

6 klassz tábor, ahová idén nyáron viheted a gyerkőcöt

Címlap / Életmód / Család / 6 klassz tábor, ahová idén nyáron viheted a gyerkőcöt

A szülők többségének elfogyott a szabadságának túlnyomó része, köszönhetően az elmúlt hónapokban jelentkező vírushelyzetnek. Ugyan mind az iskolákban, mind az óvodákban biztosítanak felügyeletet, sokan szívesebben küldik a gyerekeket táborokba. Szerencsére idén is izgalmas lehetőségek várják a fiatalokat, ahol nem csak barátokat, hanem számos új ismeretet és tapasztalatot is begyűjthetnek a csemeték.

Csillagászati tábor

Ha a gyermeked érdeklődik az űrkutatás és a csillagászat iránt, akkor alighanem rajongani fog az ötletért, hogy ilyen tematikájú táborba menjen. Elsősorban a Magyar Csillagászati Egyesület foglalkozik azzal hazánkban, hogy ilyen tematikájú táborokat szervezzen a gyerekeknek, így biztos lehetsz benne, hogy szakértők tájékoztatják majd a csemetéidet a legfontosabb tudnivalókról. Az egyéb izgalmas programok mellett különböző csillagászati optikai eszközökkel, GPS-berendezésekkel ismerkedhetnek a gyermekek, valamint belekóstolhatnak az asztrofotózásba is.

Példatábor: VEGA Nyári Amatőr Csillagászati Megfigyelő Tábor

Mászótábor

A mászótáborok igényelnek némi erőnlétet, de a foglalkozások során az a cél, hogy a gyermekek személyiségéhez, felkészültségéhez igazítsák a programokat. A mászótáborok egyszerre kínálnak élményt és kihívást a kisebbek számára, akik így megtanulhatják, milyen kilépni a komfortzónából és ezzel sikereket elérni – így válik a mászás terápiás eszközzé. A gyermekek biztonságos körülmények között, akár sajátos nevelési igények mellett is fejlődhetnek az ilyen táborokban.

Példatábor: Élményterápiás mászótábor

Felfedező kalandtábor

A kalandtáborok nagyon változatosak lehetnek, hiszen minden gyermeknek mást jelent az igazi kaland. Ezért aztán válogathatsz kalózos, túrázós, barlangászós, vagy éppen a különböző felfedezőtáborok között. Ezek a táborok szinte minden esetben a természet közvetlen közelségében, vagy éppen egy erdő közepén kerülnek megrendezésre, hiszen ott várják a gyerekeket az igazi felfedeznivalók.

A táborokban megtanulják az önellátást, a csapatmunka fontosságát, miközben közvetlen közelről ismerkedhetnek a minket körülvevő természettel, és felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak.

Példatábor: Holdfényliget indiántábor

HayDmitriy/depositphotos.com

Mesetábor

A meséket kivétel nélkül szeretik a gyerekek, ezért aztán nem véletlen, hogy különböző tematika szerint felépülő mesetáborok is várják a jelentkezőket. Természetesen ezek a táborok nem arról szólnak, hogy egész nap ülnek a kicsik, és hallgatják a történeteket. Ugyan a mesemondás is szerves része a programoknak, a történetek feldolgozása ugyanilyen lényeges. Erre a célra kézműves programokat, forgószínpadot, kiscsoportos foglalkozásokat, pszichodramatikus játékokat vetnek be a pedagógusok. 

Példatábor: KÖSZI Napvető mesetábor

Ökotábor

Az ökotáborok talán még jobban kapcsolódnak az élővilághoz, a természethez, mint a kalandtáborok, hiszen előbbiek teljes egészében a környezetünkről szólnak. Az ökotáborok kihagyhatatlan része a sátorozás, az állat- és madárles, vagy éppen a kertészkedés, a természetvédelem. Az ökotáborokban a gyermekek megtanulnak térkép alapján tájékozódni, állati nyomokat értelmezni, gyógynövényeket felismerni, vagy éppen rovarhotelt építeni, csíráztatni, palántákat gondozni. Tematikától függően egy-egy terület hangsúlyosabb a táborban, neked csupán választani kell a kínálkozó lehetőségek közül.

Példatábor: Botanicon Kert Klub táborok

Régésztábor

Szinte nincs olyan felnőtt, aki gyerekkorában ne akart volna egy rövid ideig régész lenni – szerencsések a mai gyermekek, hogy ezt az élményt testközelből is megismerhetik legalább egy tábor erejéig. A résztvevők közelebbről megismerkedhetnek egy-egy kor történelmi eseményeivel, jelentőségeivel, múzeumokat látogathatnak, vagy akár egy ásatáson is részt vehetnek. A szervezők játékos kincsvadászattal, térképolvasási gyakorlatokkal és kézműves foglalkozásokkal teszik színesebbé a programokat. 

Példatábor: People Team nyári tábor
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást