Kiszáradt, repedezett a sarkad? Durva okok is állhatnak a háttérben

Kiszáradt, repedezett a sarkad? Durva okok is állhatnak a háttérben

Címlap / Stílus / Test / Kiszáradt, repedezett a sarkad? Durva okok is állhatnak a háttérben

A kiszáradt, repedező, hámló sarok jó esetben csak egy kis kiszáradás, és az otthoni ápolás, vagy egy pedikűrös gyorsan helyre tudja hozni. Van azonban, amikor sajnos komolyabb problémát sejtet a tünet.

Gombás fertőzés

Ha a hámlás viszketéssel is jár, akkor szinte bizonyos lehetsz benne, hogy egy gombás fertőzést nyertél magadnak, de a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy néha-néha előfordul az is, hogy a gomba csak hámlást okoz, viszketést nem, vagy alig.

A pontos diagnózist csak bőrgyógyász tudja felállítani, de ha minden különösebb előzmény nélkül hirtelen hámlani kezd a sarkad, vagy a talpad bőre, jobb minél előbb a végére járni a dolognak!

Ha egyszer elkaptad a fertőzést, sajnos nagyon gyorsan terjedhet, és a gomba esetleg a lábkörmeid alá is bekerülhet, a kezelése pedig itt már sokkal macerásabb.

Arról nem is beszélve, hogy a bőrről megfertőzött köröm visszafertőzheti a bőrt, ami ismét megfertőzi a körmöt… Egy szóval jobb, ha nem vársz ölbe tett kézzel a fejleményekre, mert egész nyaras küzdelmet akaszthatsz a nyakadba.

Izzasztó gyakorlatok

Az edzőterem egyébként is táptalaja lehet a bakteriális vagy gombás fertőzéseknek, de ha olyan gyakorlatokat végzel, amelyek megizzasztanak – és mi másért mennél az edzőterembe? – akkor még nagyobb az esélye annak, hogy elkapsz valamilyen fertőzést.

Lehet, hogy banálisnak hangzik, de fontos, hogy mindig cseréld le edzés után a zoknidat, sőt, ha lezuhanyozni nincs lehetőséged, akkor dobj a táskádba egy nedves törlőkendőt, és legalább ezzel töröld át, majd szárítsd meg a lábadat, mielőtt tiszta zoknit húzol.

Ha nem tapicskolsz egész nap az izzadtságban, sokkal kisebb az esélye, hogy az esetlegesen összeszedett baktériumok elszaporodnak a lábadon, és hámlást, bőrszáradást okoznak.

Napégés

Még csak a strandra sem kell menned, tudod, hogy legalább az arcod bőrét akkor is érdemes egy fényvédő krémmel óvnod, ha csak a munkahelyedre indulsz.

Az igazán forró napokon azonban, főleg, ha nyitott cipőben vagy, nem szabad megfeledkezned a lábfejed bőréről sem, a strandon pedig tényleg kend be alaposan még a talpadat is!

Gondolj bele, hogy ez az a bőrfelület, ami alig lát napfényt, most pedig lehet, hogy az égnek dobva sütteted majd. Ha nem vigyázol, az UV sugarak gyorsan megpörkölik, de legalábbis durván kiszárítják az érzékeny bőrt.

Ekcéma

Az ekcéma a bőrgyulladás egyik leggyakoribb típusa, így van rá esély, hogy életed során te is találkozni fogsz vele. Ugyan gyakrabban inkább a lábujjak között jelentkezik, a sarkakon, a lábfejen, a talpon, gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét a viszketéssel, égő, kellemetlen érzéssel és hámlással járó betegség.

A viszketés miatt az ekcémát elég nehéz nem észre venni, és a legjobb, amit tehetsz, hogy azonnal orvoshoz fordulsz vele a megfelelő krémért.

Ez már csak azért is fontos, mert ezzel csökkentheted a kellemetlen, viszkető érzést, és megelőzheted a vakarózást, ami a lehető legrosszabb dolog, amit az ekcémás bőrrel tehetsz.

Ha erre a betegségre gyanakszol, ne kísérletezz házi gyógymódokkal, mert idővel úgyis a bőrgyógyásznál kötsz ki, aki a házi kencék hatására módosult klinikai kép alapján esetleg a pontos diagnózist sem tudja rögtön felállítani, így csak a saját gyógyulásodat nehezítenéd.

Kiszáradás

A kiszáradás fáradékonnyá tesz, nehezebben tudsz koncentrálni, megfájdulhat a fejed, és igen, elkezdhet miatta hámlani a sarkad.

A dehidratált ember bőre hajlamosabb lesz a hámlásra, és mivel a lábfejedet egyébként is folyamatosan dörzsölheti a cipő, könnyen lehet, hogy éppen itt indul be a folyamat.

A kiszáradás semmilyen szinten nem tesz jót neked, és bár már ez is kellemetlen, a sarok repedezésénél sokkal komolyabb következményei is lehetnek, szóval ne felejts el inni – főleg most, hogy jön a melegebb idő!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást