Kisebb eséllyel léptetik elő a nőket a gyerek után, mint a férfiakat

Kisebb eséllyel léptetik elő a nőket a gyerek után, mint a férfiakat

Címlap / Hírek / Kisebb eséllyel léptetik elő a nőket a gyerek után, mint a férfiakat

Egy új kutatás szerint szignifikánsan alacsonyabb lehet az esélye a nők munkahelyi előmenetelének a gyermekvállalás után, mint a férfiaknak – akkor is, ha ők maguk is családapák.

A férfiak karrierje folytatódik, a nőké derékba törhet

A Bristoli és az Essex Egyetemen Nagy-Britanniában a Kormányzati Esélyegyenlőségi Hivatal számára készített jelentést. Eszerint a nők mindössze 27,8%-a dolgozik teljes munkaidőben vagy egyéni vállalkozóként dolgozik három évvel a szülés után, szemben az új apák 90%-ával.

Az adatok azt is kimutatták, hogy azoknak az anyáknak, akik visszatértek dolgozni, kétharmaddal kisebb eséllyel számíthattak előlépésre a munkahelyükön a férfiakhoz képest. Míg a friss apukák 26%-a a gyermekük születését követő 5 évben fizetésemelést vagy előléptetést kapott, addig ugyanez az édesanyák csak 13%-ával történt meg.

A nők 17%-a a gyermek születését követő 5 évben teljesen elhagyta a munkaerőpiacot, míg a férfiaknak csak 4%-ára volt ez igaz.

A kutatócsoport 3500 friss szülő mintáján vizsgálta, hogy hogyan befolyásolja a gyermekvállalás a foglalkoztatást és a karrier előrehaladását a nők és a férfiak körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy az új anyák egyre nagyobb arányban távoznak a munkahelyükről, és minél több gyermeket szül egy nő, annál kisebb az esélye annak, hogy teljes állást vállal.

A kiesés a munkaerőpiacról a béreken is meglátszik

Susan Harkness, a Bristoli Egyetem professzora szerint a szülés utáni foglalkoztatási minták részben magyarázhatják a nemek közötti bérszakadékot.

“A munkából való kiesés vagy az, hogy a gyermeket vállaló nők nem tudnak teljes állást vállalni, fontos része a nemek közötti bérkülönbség magyarázatának – ez pedig azt jelenti, hogy a nők, akik magukra vállalják a gyermekgondozás kötelezettségét, gazdaságilag jobban megszenvedik ezt” – mondja a kutató.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyermek születése előtt a párok 54%-ában a férfi volt a fő kereső, a gyermek születése után három évvel ez az arány már 69% volt. Ott, ahol a nő volt a fő kereső, a gyermek születését követő három évben ez többnyire megváltozott: ezen pároknak csak a 46%-ában maradt az anya a többet kereső szülő.

A kutatók kiemelték azt is, hogy bár a vizsgálat csak a gyermek születése utáni első 5 évet követte nyomon, a megfigyelt adatok alapján nem feltételezik, hogy a helyzet megváltozna, ahogy a gyerek idősebb lesz – vagyis azok a nők, akik a gyermek gondozásával járó felelősség vállalása miatt kiesnek a munkából, valószínűleg később is érezni fogják ennek hatását a karrierjükre és a pénzügyeikre.

avk78/depositphotos.com

Mire pedig a gyerekek felnőnek, elképzelhető, hogy egy idős családtag ápolása kívánja meg valakitől, hogy a karrierjét háttérbe szorítsa – ezt pedig hagyományosan szintén női szerepként, feladatként könyvelte el a társadalom.

Míg a nők alacsonyabb fizetését sokan intézik el azzal, hogy anyaként valóban kevesebbet tudnak teljesíteni a munkahelyen, ezért kevesebb pénz is jár nekik, a probléma valójában összetettebb: 2018-as statisztikák szerint például Magyarországon  több mint 294 ezer nő él egy gyermekkel, majd 105 ezer kettővel, és több mint 30 ezren vannak olyanok is, akik 3 vagy annál több gyermeket nevelnek egyedül.

Míg egyáltalán nem kellene egyértelműnek lennie, hogy a gyermekkel járó, a karriert sokszor hátráltató felelősség csak a nőké legyen, az anyagi hátrány sokkal kiszolgáltatottabbá is teszik az anyákat, akik legrosszabb esetben akár egy bántalmazó kapcsolatban is benne ragadhatnak azért, mert anyagilag a férjüktől függenek.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást