Család / Életmód

Kisbabák fejlesztése

Kisbabák fejlesztése

Újszülött korú vagy néhány hónapos babánknál sokszor előfordul, hogy nem tudjuk pontosan, mit is kezdjünk velük, vagy mivel szórakoztassuk el őket. Ha szeretnénk kicsit még érdekesebbé tenni számára a világot, akkor érdemes néhány dolgot tudatosan csinálni:

Nézőpontok

Az első hónapokban még a baba nem sokat tud a világról, sőt eleve alig lát belőle valamit. Érzékei azonban már működnek, így elkezdi fejleszteni azokat, vagyis szeretne megismerkedni az őt körülvevő világgal. Ezt segítendő néha változtassuk meg a testhelyzetét, amire önmaga még nem képes.
Éber állapotban néhány percre fordítsuk az oldalára, a hasára majd a hátára, hogy érezhesse a különbséget. Aludni inkább a szokásos pozícióba tegyük le, de ha ébren van, akkor néhány percre hagyjuk, hogy más testhelyzeteket is megismerhessen. 

Tapintás

Akár már néhány napos korban elkezdhetjük megismertetni babánkat a masszázsokkal is: először csak gyengéden húzzuk végig az ujjunkat a gerince mellett le, majd fel. Ha ez tetszik neki,akkor mindkét kaját emeljük a feje mellé, majd vigyük le újra a teste mellé. Ha a babánk már megszerette ezt a típusú tornáztatást, akkor ismételjük egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig, de lehetőleg ugyanabban az időpontban.
Erre a legalkalmasabb általában a fürdés előtti időszak, ami az esti rutint és a nyugodt éjszakai alvást is megkönnyíti. Ha tovább szeretnénk fejleszteni tapintását, adjunk a kezébe különböző finomságú anyagokat és hagyjuk, hogy tapasztalatot szerezzen a különbségekről. 

Bőrérzékelés

Nem véletlen, hogy az éppen megszületett kisbabát is azonnal az édesanyja mellkasára helyezik. Ez nem csak a szívhang és a szopási reflexek beindulása miatt fontos, de azért is, mert egy nagyon intim és megnyugtató érzést jelent a kicsinek, ha anyja bőrével érintkezik.
Otthon ha játszani szeretnénk néhány napos vagy hetes gyerekünkkel, akkor csak tegyük a meztelen babát a meztelen felsőtestünkre. Apuka is csinálhatja, így a gyerek gyorsan megszokja az ő illatát és bőrének érintését is, megnyugszik tőle, és az apa-gyermek kapcsolat is erősödik. Ha gyakran átöleljük a kisbabát,akkor ez a megszokott, megnyugtató érzéssel tölti el, hiszen az anyaméhben töltött időre emlékezteti. 

Látásfejlesztés

Az első hónapokban a kisbaba még elég kevés dolgot lát jól. Ezért ha szeretnénk felkelteni a figyelmét, akkor az ágyába tegyünk egy csillogó játékot, akár egy veszélytelen karácsonyfadíszt. A csillogás fel fogja kelteni az érdeklődését és akár percekig is elnézegeti majd. A csillogó díszek mellett a figyelemfelkeltésére még a kontrasztos színekből álló játék is kiváló.
Vagyis az kelti fel igazán a kisbaba érdeklődését, amikor egymástól elütő színeket lát egymás mellett. Ilyen lehet egy élénk színű rácsvédő, vagy akár egy élénk mintás takaró vagy ágyneműhuzat is. Ha van egy feltűnő színű játékunk, akkor tegyük a baba szeme elé, majd mikor felfedezte, lassan mozgassuk a látóterében. Egyre nagyobb érdeklődéssel fogja figyelni, hogy mikor hol bukkan fel legközelebb. 

Hallásfejlesztés

Az egyik legösztönösebb tevékenység, ami az anyukákra jellemző az a folyamatos beszéd. Már a néhány hetes kisbabának is elmagyarázunk mindent, bár jól tudjuk, hogy még sokáig nem fogja érteni, amit mondunk.
A legérdekesebb játék, ami minden gyerek kedvence a kukucskálós játék. A szó vicces hangzása és a figyelemfelkeltő hanghordozás, amit az anyukák ilyenkor automatikusan produkálnak mind hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekben kifejlődjön egy alapvető érdeklődés az iránt, amit hallanak. Innentől kezdve tanulják igazán meg, hogy érdemes figyelni a hangokra.
Nagyon jó fejlesztő játék lehet, ha egy kis csengőt változatos helyeken szólaltatunk meg a gyerek ágya közelében. Így egyszerre segítjük a hallás- és a térérzékelésének fejlődését is. 

Érzelmek fejlesztése

Egy kisbabától nyilván nem várhatjuk el, hogy bonyolultan fejezzen ki érzelmeket, de arra meg lehet tanítani, hogy élvezze a tevékenységeket és hogy fontosak legyenek neki a meghitt pillanatok. Sőt, nem is kell tanítani erre, hiszen ösztönösen is élvezni fog minden újdonságot, csak hagyni kell, hogy szórakozva szerezzen tapasztalatokat. 
Ha például fürdik, akkor ne kapkodjunk vagy ne idegeskedjünk, hogy késésben vagyunk, hanem hagyjuk, hogy önfeledten élvezze a tevékenységet. Ugyanez igaz a játékokra is, még akkor is, ha esetleg olyat próbál megfogni, amit neki még nem szabad. Ne ijedjünk meg, és lehetőleg ne kiabáljunk rá ilyenkor, inkább tereljük el a figyelmét, hogy a játék és a felfedezés élménye megmaradhasson.

Utánzás fejlesztése

Ha gyermekünk megtanul utánozni bennünket, akkor azzal egyben a megfigyelés képességét is elsajátítja. Ezért néhány hónapos kortól kezdve próbáljunk meg olyan dolgokat mutatni neki, amivel felfedezheti saját képességeit. Például nyújtsuk ki a nyelvünket, majd húzzuk vissza. Ismételjük addig, amíg ő maga is nem csinálja ugyanezt. 
Ha megteszi, akkor azzal jelzi, hogy nem csak megfigyelte a mozdulatainkat, de fogalmat alkotott saját testéről is. Nem utolsó sorban pedig megtanulta egy testrészét (a nyelvét) tudatosan is irányítani. Ugyanígy játszhatunk vele hangutánzósat is, vagyis néhány hónapos gyereknek már megpróbálhatunk például berregni, és ha viccesnek találja, nemsokára ő is visszaberreg majd nekünk.

Azonos szint

Ha játszunk a gyerekkel, akkor nagyon fontos, hogy ne csak a fejlesztendő területekre koncentráljunk, de arra is, hogy közben ez neki szórakozás is legyen.
A legjobb, ha azonos szinten vagyunk a gyerekkel, vagyis például feküdjünk mellé a földre, vagy vegyük őt magunk mellé az ágyba, és úgy végezzük ezeket a játékos gyakorlatokat. Nekünk is sokat fog segíteni abban, hogy a gyerek szemével is lássuk a minket körülvevő világot.
Neki egyébként csak egy magasról magyarázó arc leszünk, de ha egy szinten vagyunk vele, mert például mellette fekszünk, akkor például arcunkat is jobban fel tudja térképezni.
Ugyanez igaz fordítva is: ha felvesszük, akkor megmutatjuk neki azt a világot, amit mi látunk. Nem véletlen,hogy a gyerekek a szülők karjából szeretnek a legjobban ismerkedni a világgal. 

Kevesebb szabály

Ha önfeledt, vidám gyereket szeretnénk nevelni, akkor próbáljunk meg leadni kicsit az általunk vagy a felnőtt társadalom által felállított szabályokból. Vagyis ne az legyen az elsődleges, hogy semmi ne legyen elöl a lakásban, vagy hogy egy papírdarab össze ne gyűrődjön véletlenül. Inkább engedjük el magunkat, és ne problémázzunk olyan dolgokon, amiken valójában nem is éri meg idegeskedni.
Fogadjuk el, hogy ha kisgyerekünk van, akkor szinte lehetetlenség lesz tökéletes rendet tartani mindig a lakásban, mert néhány percenként úgyis meg fog jelenni egy kis játék, egy kis összegyűrt cetli, vagy legalább egy kósza zokni a földön. Tanuljunk meg nevetni ezeken, és ne a szabályokba akarjuk belekényszeríteni a gyereket. Ismertessük meg vele a szükséges korlátokat, de bátran tanuljunk mi is gyermekünktől: például egy kis önfeledt lazaságot. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást