49 négyzetméteren lakunk 3-an! Ezért lakok szívesen kis lakásban

49 négyzetméteren lakunk 3-an! Ezért lakok szívesen kis lakásban

Címlap / Otthon / Dekor / 49 négyzetméteren lakunk 3-an! Ezért lakok szívesen kis lakásban

A mostani, 49 négyzetméteres otthonunk szerintem egy teljesen korrekt méret a három fős (plusz macska) családunknak, de ez nyilván nézőpont kérdése. Van, aki szerint egy ekkora lakás átlagos, van, aki szerint kicsi, nagynak azért biztosan nem mondaná senki.

És bár az utóbbi időben szóba jött a költözködés, miközben egyelőre csak kíváncsiságból eladó ingatlanokat nézegettünk, azt vettük észre a férjemmel, hogy a lakás mérete az, amiből a legkönnyebben hajlandóak vagyunk engedni.

Ami engem illet, az elmúlt években rájöttem, hogy egyenesen jobban élvezem a kis alapterületű lakásokat, mint a nagyokat. Ami eleinte egy szükség szülte megoldásnak tűnt, mára szinte életformává vált. Bár elismeréssel szemlélem a 100+ négyzetméteres polgári lakásokat, és persze, a kedvenc zuglói villámra azért nem mondanék nemet, ma már sokkal jobban el tudom képzelni magunkat egy 50 négyzetméternél nem nagyobb helyen. Hogy miért? Hát például mert…

1. Nem halmozok fel szükségtelen holmikat

Ha az embernek korlátozott hely álla rendelkezésére, akkor megfontolja, hogy mit tesz oda. Ez korántsem jelenti azt, hogy mindenről le kellene mondani, sőt. Nekem például kimondottan sok a kis csetreszem, növényeket is gyűjtök és rengeteg a fotó a falakon. Arról nem is beszélve, hogy a férjemmel közös könyvállományunk – most már kiegészülve a lányunk mesekönyveivel – szintén elég komoly helyet foglalnak.

Egyikről sem mondtunk le, mert ezek mind olyan holmik, amik örömet okoznak, és ami örömet okoz, annak az ember talál helyet. Ha viszont sehová sem sikerül eltenni – nos, akkor valószínűleg nem is kell igazán.

2. Megtanít megbecsülni a dolgokat

Amit megtartunk, azt viszont megbecsüljük. Olyan holmikkal vesszük körbe magunkat, amiket tényleg szeretünk. Mivel ezek nem a lakás egy lomtárnak használt, fölösleges szobájában porosodnak, hanem minden nap látjuk, tényleg értékeljük is őket. Arról nem beszélve, hogy mivel kevesebb a négyzetméter, a lakás felújításakor mindenből választhattuk a kicsit drágább, minőségi darabokat.

Így például tényleg álmaim csempéje került a konyhába, aminek a látványa a mai napig örömet nyújt. Jó is, mert gyakorlatilag akármit csinálok, mindig látom a konyhát.

3. Könnyebb tisztán tartani

Pusztán praktikus ok ez, de a mindennapokban annál inkább megtérül. Most sem tart sokáig rendbe kapni a lakást, de visszasírom azokat az időket, amikor a 15 négyzetméteres garzonomat fél óra alatt úgy ki tudtam glancolni, hogy akár a pápa is jöhetett volna vendégségbe. A kis tér egyébként a rendrakásra is rákényszerít. Ha az ember naponta legalább egyszer nem jár végig a lakásban, hogy egy hanyag mozdulattal mindent legalább a megfelelő szekrénybe vagy dobozba dobjon, gyorsan eluralkodik a káosz. Így viszont elkerülhető, hogy addig tologassuk a rendrakást, míg már tényleg mozdulni sem lehet a kacatoktól.

Valószínűleg, mint sokan mások, én is nagyon szeretem, ha tiszta és rendezett a környezetem, a takarításnál viszont van jobb szombati programom. Egy kisebb alapterületű, könnyen rendben tartható lakás ezért számomra tökéletes terep.

4. Közel vannak a szeretteim

A kis lakás ezen előnyei valószínűleg nem passzolnak mindenki életstílusába, és nem azért, mert ő kevésbé szeretné a házastársát vagy a gyerekeit, mint én. Egyszerűen csak nem vagyunk egyformák. Tudom, hogy vannak, akiknek több személyes tér kell, én a magam részéről elvagyok egy pici dolgozósarokkal, ahová be tudok húzódni, ha tényleg nagyon koncentrálni kell.

Egyébként még most, a home office idején is általában ugyanabban a szobában kopogtatjuk a laptopot a férjemmel. Kimondottan szeretem, ha a lábam körül sündörög a lányom, vagy mondjuk főzés közben is be tudok nézni hozzá a gyerekszobába, mert szó szerint három lépésre vagyok onnan. Én szeretem, hogy mind egy csomóban vagyunk.

Fotók: istockphoto.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Huth Geri anyukája
  2022.06.01., 21:12

  Kicsi, fingani se lehet ilyen pici lakásban.

  Válasz
  • Tünde
   2022.06.16., 12:42

   De, lehet 😉 A mienk 46 nm

   Válasz

Írj egy hozzászólást