4 indok, amiért szívesebben lakok kisebb lakásban, mint nagyban

4 indok, amiért szívesebben lakok kisebb lakásban, mint nagyban

Címlap / Otthon / Dekor / 4 indok, amiért szívesebben lakok kisebb lakásban, mint nagyban

A mostani, 49 négyzetméteres otthonunk szerintem egy teljesen korrekt méret a három fős (plusz macska) családunknak, de ez nyilván nézőpont kérdése. Van, aki szerint egy ekkora lakás átlagos, van, aki szerint kicsi, nagynak azért biztosan nem mondaná senki.

És bár az utóbbi időben szóba jött a költözködés, miközben egyelőre csak kíváncsiságból eladó ingatlanokat nézegettünk, azt vettük észre a férjemmel, hogy a lakás mérete az, amiből a legkönnyebben hajlandóak vagyunk engedni.

Ami engem illet, az elmúlt években rájöttem, hogy egyenesen jobban élvezem a kis alapterületű lakásokat, mint a nagyokat. Ami eleinte egy szükség szülte megoldásnak tűnt, mára szinte életformává vált. Bár elismeréssel szemlélem a 100+ négyzetméteres polgári lakásokat, és persze, a kedvenc zuglói villámra azért nem mondanék nemet, ma már sokkal jobban el tudom képzelni magunkat egy 50 négyzetméternél nem nagyobb helyen. Hogy miért? Hát például mert…

1. Nem halmozok fel szükségtelen holmikat

Ha az embernek korlátozott hely álla rendelkezésére, akkor megfontolja, hogy mit tesz oda. Ez korántsem jelenti azt, hogy mindenről le kellene mondani, sőt. Nekem például kimondottan sok a kis csetreszem, növényeket is gyűjtök és rengeteg a fotó a falakon. Arról nem is beszélve, hogy a férjemmel közös könyvállományunk – most már kiegészülve a lányunk mesekönyveivel – szintén elég komoly helyet foglalnak.

Egyikről sem mondtunk le, mert ezek mind olyan holmik, amik örömet okoznak, és ami örömet okoz, annak az ember talál helyet. Ha viszont sehová sem sikerül eltenni – nos, akkor valószínűleg nem is kell igazán.

2. Megtanít megbecsülni a dolgokat

Amit megtartunk, azt viszont megbecsüljük. Olyan holmikkal vesszük körbe magunkat, amiket tényleg szeretünk. Mivel ezek nem a lakás egy lomtárnak használt, fölösleges szobájában porosodnak, hanem minden nap látjuk, tényleg értékeljük is őket. Arról nem beszélve, hogy mivel kevesebb a négyzetméter, a lakás felújításakor mindenből választhattuk a kicsit drágább, minőségi darabokat.

Így például tényleg álmaim csempéje került a konyhába, aminek a látványa a mai napig örömet nyújt. Jó is, mert gyakorlatilag akármit csinálok, mindig látom a konyhát.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást