Amikor beköltöztünk a házunkba, először csak a virágágyást szépítettem. Aztán kerültek gyógynövények a virágok mellé és jött az első sikerszéria a paradicsommal.
Annyira élveztem és úgy bevált a dolog, hogy a harmadik évben telepítettük hat magaságyást, ami idén tizenhatra nőtte ki magát: kereken tizenhat négyzetméterem van, hogy egész nyáron friss zöldséget tegyek az asztalra. Nem sok, főleg, ha azt nézzük, milyen sok fogy ezekből az alapanyagokból nálunk, de van néhány praktika, amelyekkel úgy érzem, nagyon jól kihasználom a helyet.
3/5 Ültetek magokat és palántákat is
Egy másik praktikát is alkalmazok a maximális helykihasználás érdekében a tervezésen felül, mégpedig közelebb ültetem egymáshoz a növények egy részét. Ez nem tűnhet előnyösnek, hiszen így elnyomhatják egymást – akkor miért működik? Mert eltérő ütemben ültetem, vagy szedem őket. Pl. azokat a növényeket, amelyeket lehet palántázni és szabadba vetni, termesztem így is és úgy is. A palántákat megfelelő távolságra ültetem ki, közéjük viszont teszek egy-egy magot. A palánták előbb megerősödnek és fejlődnek, előbb is lehet szedni őket. Mivel előnyt élveznek, elnyomhatnák a magoncokat, de mire ez bekövetkezhetne, a palántákat már learatom – így megnyílik a hely a fejlődő magoknak is.
Hasonlóan sűrűn szoktam ültetni a dughagymát is. Nem mindegyiket hagyom, hogy kerek, érett hagymává fejlődjön, hiszen újhagymának is isteniek. Figyelek arra, hogy a szedés során ritkítsam a sort, így idővel a bennmaradó hagymáknak több helyük lesz növekedni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!