A kigyúrt test már betegség? Az exorexia létezik!

A kigyúrt test már betegség? Az exorexia létezik!

Címlap / Életmód / Egészség / A kigyúrt test már betegség? Az exorexia létezik!

Az anorexia és a bulimia fogalmát mindenki ismeri, de az exorexiáról nem igen lehet hallani. Ez is egy táplálkozási zavar, mely a társadalom egy csoportjára jellemző. A testépítőkre. A nemi szerepek felcserélődése kedvező hatással volt arra, hogy ez a fajta betegség kialakulhasson. Az orthorexiás ember pedig csak olyan és annyi táplálékot vesz magához, mely – szerinte – egészséges. 

Exorexia – férfiak és nők

Míg a férfiak inkább az edzésre helyezik a hangsúlyt, addig a nőknél a kemény edzés mellett a táplálkozás van a figyelem középpontjában. A szigorú fehérjedús és szénhidrátszegény diéta hatással van a menstruációra – ami elmarad -, illetve átmeneti meddőséget is okozhat. Ezek a folyamatok normális étkezéssel visszafordíthatók.
A nemi működés zavara korai klimax tünetet okozhat, azaz csontritkulást, melynél a teljes gyógyulás folyamata nem biztos. A túlzott fehérjedús táplálkozás visszafordíthatatlan károsodást okozhat a vesékben, ami egyenes út a dialízishez. Ez a női atléta triász: evészavar, menstruáció hiánya, csontritkulás. 

A pszichológiai háttér

Az exorexiások kisportolt testüket használják arra, hogy elismerést szerezzenek a környezetüktől. Egészségtudatuk kóros – sosem hittem volna, hogy az egészségtudatnak van kóros állapota is. Kiváltó ok lehet a halálfélelem, a kóros iszony az elhízástól. Az étel kimérésének, annak pontos időben való elfogyasztásának rituáléját semmilyen okból nem hajlandók ,szabotálni’.
Elszigetelődnek, csak kényszeres cselekvésükben látják az élet értelmét, örömüket. A kontroll tölti ki életüket, az ad napjaiknak vázat. Ha ez a rend felborul, komoly szorongást éreznek. Az ebben a betegségben szenvedőnek nincs betegségtudata, hisz az egészséges élet illúziójában élnek.

Az orthorexia és az exorexia közötti különbség

Az exorexia az elismerés kicsikarására irányuló evészavar, motiváló tényezői közül csak az egyik lehetséges ok a haláltól való félelem, az étrendet pedig a test kinézetéhez igazítják.
Az orthorexiások a táplálék minőségére figyelnek kórosan, azaz, csak az általuk tökéletesen egészségesnek gondolt ételeket hajlandók magukhoz venni, adott formában, adott mennyiségben. 
Kiváltó okai a betegségektől való kórós, illetve haláltól való félelem. Ennek a betegségnek is ugyan az a csapdája, nincs betegségtudat, hisz az egészséges élet illúziójában ringatja magát a beteg.

A csapda

Minden dietetikai tanács úgy hangzik, hogy a bevitt és elégetett kalóriák aránya a lényeg, ha el akarjuk kerülni az elhízást. Fokozatosan alakul ki ez a betegség. Egy exorexiás ember testképe saját magáról negatív, így egyre több órát tölt edzéssel, dekázgatással.
Az edzés véghezvitele komoly örömérzettel jár, egyre feljebb tornázza a mércét. Harcol az edzések megtartásáért, nem tűri a tanácsot. Az ilyen embernek elengedhetetlenül fontos az önkontroll.

Kezelés

Ez egy kényszerbetegség, alapvetően hordozza magában a szorongást, depressziót. Az elmaradt kényszeres cselevés abbahagyása kedvez annak, hogy a szorongás, depresszió utat törjön, és komoly problémákat okozzon.
A gyógyulás csak akkor kezdődik el, ha az egyén elfogadja azt, hogy beteg, azaz, kialakul a betegségtudat. Fontos a gyógyszerek és az egyéni terápia mellett a csoport terápia. Helyre kell rakni a testképet, önbizalmat, és el kell fogadnia saját magát a betegnek.

Ne hajszoljuk a szépséget

A szépség hajszolása sok baj forrása lehet. Gondolunk csak Nárciszra a mitológiából, aki addig nézte saját tükörképét a víztükörben, míg bele nem halt. Tökéletes ember nem létezik, még az ahhoz közelítő sem. Törekedni lehet a tökéletességre kívül-belül, sőt kell is, egészséges mértékben, azaz, azért, hogy jobbá, szebbé tegyük környezetünket.
Alapfeltétel, hogy legyünk tisztában önmagunkkal, azzal, hogy milyen sokat érünk – hisz pótolhatatlanok vagyunk, mint egyén. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy egymás erényeit, előnyeit összeadva, kipótolva, egymás hibáit elfogadva, szeretve, csodákra vagyunk képesek.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!